630 снимки се състезават във фотоконкурса на МРРБ за река Дунав

630 снимки се състезават във фотоконкурса на МРРБ за река Дунав

19 юни 2018 | 12:28

Най-добрите фотографии ще бъдат изложени в Русе и София

630 снимки, направени по поречието на Дунав, се състезават във фотоконкурса  на  Министерството на регионалното развитие и благоустройството „Една река – десетки райски кътчета“. Те бяха получени в периода от 3 май до 15 юни на електронната поща на министерството и сега предстои да бъдат избрани най-добрите от тях. Инициативата е посветена на Международния ден на р. Дунав, който се отбелязва на 29 юни.

В конкурса се включиха над 200 души. Повечето от тях са изпратили по няколко  снимки - красиви пейзажи, исторически и природни забележителности, заснети през различните сезони на годината. Нощни кадри или направени с дрон, както и подводни фотоси. Най-много са от жители на Русе, следвани от Видин, София, Козлодуй, Свищов, Силистра, Плевен и Оряхово. Снимки са получени дори от Велико Търново и Етрополе. Най-младият участник в надпреварата е на 11 години, а най-възрастният –  на 72 години. 

Конкурсът цели да популяризира природните красоти на Дунав и да стимулира развитието на туризма. Най-добрите 12 снимки ще станат част от изложба, която ще бъде открита в Русе от министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на 29 юни, когато с различни инициативи в града по традиция се отбеляза международният ден на реката. За фотографиите на първо, второ и трето място ще има атрактивни награди. Подготвени са и много поощрителни награди. Някои от снимките ще бъдат изложени на „Моста на влюбените“ в София през октомври в експозиция, която ще е част от заключителното събитие за Българското председателство на Стратегията на ЕС за Дунавския регион - Седмия годишен форум и срещата на министрите с ресор туризъм. Акценти на форума са регионалният туризъм като генератор за икономически растеж и ключов фактор за справяне с екологичните, социално-икономическите и демографските предизвикателства, както и културното наследство в политиките на ЕС като ресурс за устойчиво развитие.

Победителите в конкурса ще бъдат уведомени чрез предоставените от тях контакти, а наградите ще бъдат връчени при откриване на изложбата в Русе или ще се изпратят по пощата.