Арх. Иван Шишков: Колкото по-бързо проектираме важните инфраструктурни проекти, толкова повече работа ще има пътният сектор

Арх. Иван Шишков: Колкото по-бързо проектираме важните инфраструктурни проекти, толкова повече работа ще има п

06 октомври 2022 | 17:29

Нужен е ясен регламент, чрез който общините да наваксат с изграждането на градската среда в новите квартали

Незавършените стратегически инфраструктурни обекти и магистрали, както и изоставането в изграждането на градската среда, са основните проблеми пред строителния бранш в държавата. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков при откриването на „Годишна конференция за строителство и инвестиции 2022“, организирана от списание „Мениджър“.

Министърът каза още, че държавата може да помогне на частния бизнес, като направи ясни закони и регламенти, без различни тълкувания, както и като ударно проектира всички стратегически пътни направления в страната. „Имаме забавяне в строежа на публичната инфраструктура. Изградили сме само малка част от нужните ни магистрали, а по-голямата част дори не са проектирани. Ако започнем ударно проектиране на нови магистрали, ще имаме и строителство, което ще осигури повече работа на строителните фирми, а и ще бъде подкрепа за бизнеса в условията на криза“, посочи той.

Арх. Шишков посочи, че строителството е важно и за развитието на икономиката в отделните региони. „За новата инфраструктура са нужни много пари, които може да се търсят и през публично-частни партньорства“, каза той и напомни, че в годините назад този вариант не е бил разглеждан от правителствата.

Министърът обърна внимание, че в градовете се строят нови сгради, но няма ясен план как и кога общините ще изграждат публичната инфраструктура. „Инвеститорите страдат, защото секторът е надвишил многократно своите инвестиции, спрямо тези, които общините правят за инженерни мрежи и инфраструктурата. Развиват се нови квартали в градовете, строят се нови сгради, но няма ясен регламент, как и кога местните власти изграждат съпътстващата инфраструктура. Особено в София всичко става на парче“, посочи регионалният министър. Според него тежестта за тази инфраструктура не може да пада само върху бюджетите на общините, затова трябва да има ясен регламент дори и през увеличени такси за издаване на строителните книжа. „Нужна са законови мерки и регламент за изграждане на инфраструктурата и общините трябва да вземат отношение по този въпрос, за да има  сигурност“, подчерта арх. Шишков.

Министър Шишков напомни, че в рамките на два месеца служебното правителство е решило част от проблемите на строителния бранш, приемайки методика за индексация на цените в строителството, които поставяха под риск редица проблеми. Сключени са нови договори за зимно поддържане на републиканската пътна мрежа и са платени част от забавените плащания. Приети са устройствените планове за завършване на автомагистрала „Европа“ и за стартиране на строителството на автомагистрала „Русе - Велико Търново“ от Русе до обхода на Бяла.

"Напрежението с пътния бранш падна, защото проблемите, които се бяха натрупали, бяха свързани с неправомерния начин за възлагане на дейности, за който те нямаха вина. Те бяха нарочени като един лош бранш, което не е вярно. Очаквам с фирмите да си партнираме в ремонтите и в новото строителство“, каза арх. Шишков.

Той допълни, че с бранша предстои да бъдат обсъдени и редица нормативни промени, свързани с възлагането на пътните ремонти, които да регламентират кои са основни и текущи. Ще се дискутират също проблемите с високото строителство в градовете, по отношение на водоснабдяването и канализацията, както и във връзка с прилагането на индексацията на цените в строителството.

 

mrrb