Арх. Иван Шишков: Първи количества газ вече идват от Азербайджан

Арх. Иван Шишков: Първи количества газ вече идват от Азербайджан

01 октомври 2022 | 12:56

Завършването на междусистемата газова връзка между България и Гърция беше основен приоритет на служебното правителство. Това е изключително важен обект не само за България, но и за целия регион, за който аз и половината министри работихме от първия ден на кабинета. Това заяви пред БТВ министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, който е сред официалните гости на церемонията в Националния дворец на културата в София по въвеждане на съоръжението в експлоатация.

 „Най-важното е, че заедно с фирмата строител, надзора, администрацията и медиите, успяхме да спазим срока по тръбите да тече газ от 1 октомври. Правихме много проверки на място, работни срещи. Положихме големи усилия, защото знаехме колко важен обект е за региона. И днес се поздравяваме с успех“, отбеляза арх. Шишков.

Той напомни, че е разделил изграждането на интерконетктора на два етапа, като единствен юридически и технически начин газовата връзка да бъде изградена качествено и без никакви компромиси по отношение на безопасността на експлоатация в поставените срокове, с нужната документация. За втори етап на проекта трябва да се завършат дребни ремонти като довеждащ път в района на Стара Загора и противоерозионни мерки по трасетата. „Дребни са нещата, които трябва да се завършат, но физически, в сроковете, които трябваше да се завърши обекта, нямаше да бъдат готови и това щеше да ни забави“, обясни регионалният министър.

Министърът информира, че по тръбите вече тече газ от Азърбайджан. „Договорените количества в момента са за 1 млрд. куб. м, но капацитетът на съоръжението е за 5 млрд. куб. м. Те ще могат да се транзитират, но това е въпрос на търговски договорки“, увери арх. Шишков.