Арх. Иван Шишков в интервю за БНР: Издал съм разрешение само за пътен възел "Кресна", който не предрешава трасето на АМ "Струма"

Арх. Иван Шишков в интервю за БНР: Издал съм разрешение само за пътен възел "Кресна", който не предрешава трас

19 май 2023 | 12:52

Издал съм разрешение само за пътен възел "Кресна", който не предрешава трасето на АМ "Струма". Това заяви пред БНР арх. Иван Шишков, министър на регионалното развитие и блогоустройството.

"Този пътен възел ще съществува. Той е изграден наполовина. След него ще започнат разсъждения върху три варианта".

Пътният възел не предрешава нещата, но направи нещо много важно - спаси процедурата по ОВОС, така че да не загубим 4 години, отбеляза министърът.

ОВОС е направен след като е направен анализ на трите варианта, разказа Шишков. 

"Той е обжалван и потвърден в съда.  Но не се прилага до край. В момента се прави анализ точно на екологичните мерки. Ако се покаже ,че едното трасе трябва да е долу, ще бъде изградено това. Ако се окаже , че и двете трасета могат да бъдат горе, каквото беше искането, ще бъде изменен ОВОС и ще бъде направено така".

"Редно ли е служебният кабинет да върне процеса 4 години назад? На служебния кабинет му се налага да работи изключително интензивно, защото ако определени неща не бяха свършени в срок, щяхме да загубим много процедури и европейски пари", заяви министърът. 

Процесът по изграждане на АМ "Струма" тлее вече 20 години, посочи министърът.

"В това дефиле доста хора загубиха живота си. Никой от протестиращите не иска да разбере е, че целият български народ иска час по-скоро АМ „Струма“ да бъде построена в цялост. Това ни мотивира. Тя трябва да бъде построена по всички екологични норми".

Служебният кабинет се занимава със забързването на всички магистрали, посочи още Шишков. 

"Преди 9 месеца те нямаха ясна визия, нито подробни устройствени планове. Нямаше разрешение за строеж за нито една цялостна магистрала".

 Цялото интервю с министър Шишков може да намерите на сайта на БНР.