Арх. Иван Шишков: Заданието на президента към мен за работа в инженерната инфраструктура беше „България и Европа“

Арх. Иван Шишков: Заданието на президента към мен за работа в инженерната инфраструктура беше „България и Евро

04 юни 2023 | 20:58

 

 

Пътят на България за Европа минава по пътищата към Европа, категоричен е регионалният министър

 

„От първите дни, когато започна работа служебният кабинет, това, което искаше президентът от мен в инженерната инфраструктура и ми го постави като задание, беше: България и Европа. Не може да влезем в Европа без да имаме път към Европа. Ние нямахме.“ Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков в предаването на бТВ „Защо, господин министър?“.

„Пътят на България за Европа минава по пътищата към Европа“, каза той и обясни, че всичко, което се прави в областта на инфраструктурата е с цел да се свърже България с Европа и даде за пример работата по завършването на магистрала „Струма“. Регионалният министър очаква през август да приключи укрепването на свлачището преди тунел „Железница“ и движението да бъде пуснато в едната посока, а до края на годината задължително да бъде готова тази част на трасето и в двете посоки. Той отново обясни, че е направена първа копка по завършването на планирания пътен възел в частта на трасето, минаваща през Кресненското дефиле, за да бъде спасена процедурата по ОВОС и да не бъде забавено изграждането на пътя с нови 4 години. „Това не предрешава трасето“, категоричен беше арх. Шишков и припомни, че участъкът е бил занемарен, а в годините назад инфраструктурните обекти са били повече разговори в телевизионни студия, отколкото реални действия. „Служебният кабинет нито е решавал трасе, нито държи на определен вариант за трасе. Служебният кабинет държи на едно нещо – да не загубим време, за да може следващият редовен кабинет да продължи и да завърши АМ „Струма“ такава, каквато трябва да бъде. И българските граждани да имат ясен хоризонт, че тя ще продължи да се строи, обобщи регионалният министър.

„Отношението към европейската свързаност на България е изключително важно и това според мен беше най-големият проблем, който години назад беше игнориран“, отбеляза арх. Шишков. Той посочи, че строителството и изграждането на инфраструктура е част от геополитическото развитие на една държава. И даде ясно да се разбере, че всичко, което служебният кабинет е правил, е в полза  на България и българската интеграция в Европа. И даде пример именно с магистрала „Струма“. Той обясни, че с този аутобан трябва да се бърза, защото ако не направим „Струма“ цялата и ако не направим тунела под Петрохан, защото това е връзката между Видин и Кулата, тоест Гърция, то накрая всичките товари, цялото движение ще заобиколи България – от Гърция ще мине през Северна Македония и Сърбия. „Това ли искаме, това ли е евроинтеграцията на България?“, попита той.

Той коментира, че по време на управлението си служебният кабинет е успял да свърши изключително важни и добри неща за България по отношение на ифраструктурните обекти и изтъкна на първо място пускането в експлоатация на интерконектора. „Събудихме всички магистрали, оставихме над 30 км въведени в експлоатация пътища, одобрих над 100 км подробни устройствени планове за нови магистрали, започнахме не само да говорим, но и започнахме процедури да се строят нови магистрали в България, дадохме сърце и душа през тези 10 месеца и усещането е на изключително удовлетворение“, коментира още министърът.

Иван Шишков категорично и с възмущение отхвърли всички спекулации от последните дни, които се приписват на служебния кабинет и на президента – че са Пета колона, че са русофили и защитават интереси на чужда държава. „Нека да кажем ясно по този повод – първото нещо, което служебният кабинет направи, е, че спря зависимостта на България и я откачи от руския газ. Нещо, което правителствата преди нашето не направиха по време на техните управленски мандати“, заяви той и повтори натъртвайки, че точно служебният кабинет на Радев е пуснал в експлоатация интерконектора.  Той припомни, че проектът е бил доста забавен във времето.

„Една политическа сила, която построи „Балкански поток“, на практика в момента комфортно стои и гледа как обвиняват президента, че е русофил. И тъй като освен целият служебен кабинет, аз като регионален министър  положих огромно усилие за този интерконектор, и се чувствам лично засегнат от подобни обвинения, които не почиват на абсолютно никакви факти“, заяви арх. Шишков.

Регионалният министър натърти отново, че трябва да се направи тази европейска свързаност на пътищата ни не само заради нашите региони, а и за да може България да е равноправен член на Европа. Като проект с изключително важно значение в тази посока той посочи пътя от Русе до Маказа, за който никой досега не е говорел. Вече са одобрени подробни устройствени планове по тази ос и предстои започването на строителството, така че хоризонтът е открит.

След въпрос, министърът коментира и предстоящите местни избори, като заяви, че е учуден и поласкан от слуховете, че ще бъде издигнат за кмет на София. „Приемам го като оценка на работата ми в служебния кабинет, но към този момент не мисля в тази посока, отнасям се с усмивка към подобни слухове“, каза арх. Шишков. Той все пак уточни, че няма оферта за нова работа и сподели, че той е архитект и работи професията си с голямо удоволствие. „Не по-малко удоволствие е да работиш и като министър, но само тогава, когато се вършат определени неща за страната, а лично аз съм ги направил от сърце и душа“.

Запитан от журналистката Мария Цънцарова какво ще вземе със себе си на тръгване от министерството, той каза: „Добрите спомени, голямото удоволствие, че успяхме да свършим изключително важни неща за България. Успяхме да „събудим“ всички магистрали, до това, че в момента се строи по тях открай до край. Ние започнахме и необходимите процедури за строителство, като така нещата вече се вършат по законов механизъм. Така за тези 10 месеца, в които работих, казвам най-отговорно - и аз, и всички мои колеги в служебния кабинет, се раздадохме докрай. Защото удоволствието от свършеното и това, че работиш за държавата, е най-хубавото. Дано и други успеят да изпитат това чувство дълбоко в себе си.“

Накрая той съобщи, че ще остави на бъдещия министър в наследство като неотложна задача довършване на АМ „Струма“ до КПП-то и точно там прозира отношение към Европа. Магистралата и цялата инженерна структура преди е била занемарена  и не се е мислело в тази посока. „Като много важна част от наследството е и част от сърцето и душата ми, които оставям“, сподели още регионалният министър. Освен всичко арх. Шишков изрази надежда и увереност, че наследникът му на поста Андрей Цеков ще продължи направеното дотук и ще запази скоростта на работа, която вече е зададена. А от негова страна бъдещият министър може да очаква само партньорство, допълни още служебният регионален министър.

mrrb