Близо 250 снимки до момента за конкурса „Една река –десетки райски кътчета“, организиран от МРРБ по случай Международния ден на река Дунав

Близо 250 снимки до момента за конкурса „Една река –десетки райски кътчета“, организиран от МРРБ по случай Меж

09 юни 2018 | 08:10

Още шест дни гражданите могат да изпращат фотоси за участие в инициативата

Близо 250 снимки, направени по поречието на река Дунав, са получени до момента в Министерството на регионалното развитие и благоустройството за обявения фотоконкурс на тема „Една река – десетки райски кътчета“. Той е посветен на Международния ден на река Дунав, който се отбелязва на 29 юни. 

Само 6 дни остават до изтичане на крайния срок – 15 юни, в който все още може да се изпращат снимки за включване в надпреварата. Необходимо е само те да са направени в последната година и половина, да са между 2 MB и 6 MB и да представят река Дунав. Задължително е при изпращането им на e-mail: fotodanube@mrrb.government.bg да се посочат име и адрес на автора, телефон, възраст, както и описание на мястото, където е направена снимката. За трите най-добри снимки ще има атрактивни призове, предвидени са и много поощрителни награди за останалите участници.

Към момента най-активни са гражданите на Силистра, Русе, Видин, Козлодуй, София и Свищов, от които населени места са получени най-много снимки.  Най-младият участник, изпратил свои творби към момента, е на 11 години и е от град Русе, а най-възрастният – негова съгражданка на 72 години.  

Най-добрите снимки ще станат част от специална изложба, която ще бъде открита в Русе от министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на 29 юни.

Част от снимките ще бъдат изложени и на „Моста на влюбените“ в София през октомври в експозиция, която ще бъде част от заключителното събитие за Българското председателство на Дунавската стратегия - Седмия годишен форум и министерската среща за туризма.

Акценти на форума са регионалният туризъм като генератор на икономически растеж и ключов фактор за справяне с екологичните, социално-икономическите и демографските предизвикателства, както и културното наследство в политиките на ЕС като ресурс за устойчиво развитие.

Регистрацията за събитието ще бъде отворена на 1 август 2018 г. Повече информация за форума, включително подробна програма, списък на панелистите, както и темите за дискусия, ще бъдат достъпни скоро на интернет страницата на Дунавската стратегия (www.danube-region.eu).

Конкурсът цели да популяризира най-красивите кътчета по река Дунав и да стимулира туристическите посещения, съчетавайки ги с реализираните към момента десетки проекти за популяризиране и опазване на реката, част от които по Дунавската стратегия.