България отбелязва Европейския ден на сътрудничеството и 30-та годишнина на програмите за териториално сътрудничество

България отбелязва Европейския ден на сътрудничеството и 30-та годишнина на програмите за териториално сътрудн

21 септември 2020 | 10:23

През периода 2014-2020 г. реализираме повече от 660 проекта по 12 програми

България отбелязва Европейския ден на сътрудничеството и 30-та годишнина на европейските програми за териториално сътрудничество. Инициативата  се чества с различни прояви във всички европейски страни днес. Мотото на тазгодишния празник е „Заедно можем повече“.

Програмите Интеррег за териториално сътрудничество са ключов елемент от политиката за сближаване на Европейския съюз. Целта им е да решават общи проблеми на съседни региони в области като здравеопазване, образование, младежи, транспорт, околна среда, наука и култура. В настоящия програмен период България, чрез Министерството на регионалното развитие и благоустройството, участва в 12 програми на ЕС за териториално сътрудничество по различните направления – трансгранично, транснационално и междурегионално сътрудничество, чийто общ бюджет е над 1,3 млрд. евро. Към настоящия момент са финансирани над 660 проекта с участието на български партньори. По три от програмите за трансгранично сътрудничество – със Сърбия, Република Северна Македония и Турция, страната ни е Управляващ орган. От 2014 г. досега по тях са подкрепени 243 инвестиции на обща стойност 133 млн. лв.

„Когато преди 30 години се заражда идеята за сътрудничество между териториите в Европа, едва ли някой е предполагал колко видим и значим ефект ще постигнем за промяната на живота на хората в пограничните територии“, коментира по повод годишнината заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова в специално видеобръщение. В него тя подчерта значението на европейските програми за подпомагане на икономическото, социалното и културното развитие в периферните територии. „Фактите показват, че сме постигнали много повече от самото изпълнение на проектите с нашите съседи. Индикаторите и резултатите сочат, че повишаваме качеството  на живот на хората и даваме допълнителни възможности за тяхната бъдеща реализация и развитие“, посочи Николова.

Според нея все още има неизползван потенциал за пограничните региони, който да се развие с помощта на европейското финансиране и партньорство. „Европа все повече залага на подходи за териториално развитие, които да разкрият спецификата на отделните населените места, включително и за реализация на хората на местно ниво, и това е залегнало като приоритет за новия програмен период 2021-2027 г.“

Заместник-регионалният министър допълни, че  в момента се справяме с редица предизвикателства, които изискват да сме по-гъвкави и адаптивни. „В следващия период ние насочваме нашите усилия да подкрепим икономическото развитие на трансграничните територии, защото считаме, че това е най-важната мярка, с най-голяма ефективност за преодоляване на кризите. За нас е важно да подадем ръка на активното предприемачество за повишаване на конкурентоспособността на малките и средни предприятия, които да достигнат нови пазари. България вече има опит и капацитет, който ще доведе до по-високи резултати. Границите трябва да предпоставят възможности, от които да се възползваме“, каза още тя.

Заради противоепидемичните мерки годишнината  ще бъде отбелязана с различни инициативи онлайн. Министерството на регионалното развитие и благоустройството, заедно с партньорите от Сърбия, Република Северна Македония и Турция, подготвиха специален филм. В него са представени програмите за трансгранично сътрудничество между четирите държави и няколко от успешно реализираните проекти.

Филмът може да се гледа след 16:00 ч. днес на Фейсбук-страниците на трите програми: https://www.facebook.com/interregipacbcbgnmk, https://www.facebook.com/ipacbcbgrs и https://www.facebook.com/BulgariaTurkey.