Гроздан Караджов: Не съм пипнал нито стотинка от държавните пари. Тръгвам си с високо вдигната глава

Гроздан Караджов: Не съм пипнал нито стотинка от държавните пари. Тръгвам си с високо вдигната глава

11 юни 2022 | 21:36

Интервюто на вицепремиера Гроздан Караджов в предаването "Карай направо" може да бъде видяно на интернет страницата на Нова телевизия.

 

Водещ: Мислех си да опиша политическата ситуация, сравнявайки я с развод по италиански, и да се пошегувам, че шумната фамилия след поредица от скандали на високи децибели стигна до логическата развръзка, както се случва не само, и то често на Ботуша. Щях да се ползвам от сравненията на класика, понастоящем транспортен министър в правителството ни, но случващото се не предполага да се шегуваме, защото не сме в класическа семейна драма, била тя и италианска. Прекрачихме отново в политическа криза и това не е никак смешно. Правителството си отива, парламентът – също, и след морето идват избори, колкото и да се опитва Кирил Петков да вербува политически предатели за каузата си да остане на власт. Сега е време да мислим, да анализираме, да не сме апатични, а ангажирани, за да сме наясно какво ще произведем, след като в ранната есен ни се наложи да се разходим до урните. Защото вярвам, че каквото и да Ви говорят, всичко зависи от нас. Пак ли ще търсим спасител или ще си спомним колко неспасяеми бяха предишните такива? Или пък ще се откажем от правото си на глас с идеята да накажем политиците, наказвайки себе си? Време е да следим всеки жест, всяка дума да си правим изводи, за да направим информиран избор, който искаме или не, ще е единственото решение само след няколко месеца. Моля Ви сега мислете и не ходете за гъби, когато дойде времето да гласуваме. Нищо от случващото ни се днес – кризи, инфлация, близка война, не е за подценяване, камо ли за шеги. Нека покажем, че и ние можем да променяме ситуацията, макар да изглежда безизходна. А защо се случи така ще питам госта ни тази вечер – вицепремиер и министър на регионалното развитие в оставка. Добре ни е дошъл Гроздан Караджов. И защо така?

Гроздан Караджов: Защото според мен се потъпкваха доста сериозно принципите и правилата в една нормална коалиционна обстановка, тогава, когато в коалицията всеки от партньорите трябва да уважава останалите, трябва да се съобразява с тяхното мнение, особено с политическата сила, с която има договореност. Т.е. всяка една от по-малките партии в коалицията има договор с „Продължаваме промяната“ за коалиция. И когато много дълго и систематично се нарушават тези правила, имаше много сигнали – първо спря лидерът на партията да разговаря с Кирил Петков и Асен Василев, след това Тошко Йорданов се оттегли от този разговор…

Водещ: Преди това се изпокарахте за шеф на БНБ.

Гроздан Караджов: Това да кажем също беше част от споровете, които допринесоха, но накрая вече се пристъпи към едни силови такива движения от страна на „Продължаваме промяната“. Ако си спомняте, преди две седмици гласувахме аз еврото, за влизане на еврото, възприемане на еврото в България и тогава по същия начин, в последния момент се внесе тази точка. Никой от Министерски съвет не беше наясно, че ще я гледаме. Възпротивихме се и от БСП, и от „Има такъв народ“, казахме: дайте да я отложим с една седмица. Въпреки това, силово се изгласува, мисля, че с 8:7.

Водещ: С какво си обяснявате, впрочем, това поведение?

Гроздан Караджов: И тъй като тогава това се изговори на следващия коалиционен съвет…

Водещ: Вие очаквахте да не Ви сложат бюджета на масата в 10:00 без 2.

Гроздан Караджов: Да не се… В 10:00 без 2 намираме бюджета и това според мен преля в партията, защото ние не знаехме какво решение ще вземе ръководството. Но очевидно преля. То на може вечно така да се каже да се подминават сериозните въпроси. Защото те може да изглеждат малко дребни тези неща, но демокрацията се крепи на тези правила. И ако нямаш отвътре усета за това каква ти е най-важната задача, когато управляваш една страна в коалиционен формат, а то е да пазиш и да цениш коалицията, която си изградил, и благодарение на тази коалиция си министър-председател, не благодарение на това, че си завършил университета.

Водещ: Преди да си поговорим в детайли за обвиненията, които отправиха към Вас, за документите, които Вие предоставихте, за да опровергаете обвиненията, защото имаме ужасно тежка кризисна ситуация в резултат на пороите, а Вие, макар и в оставка, все пак сте действащ министър. Какво ще се случва във Враца, във Вършец, какво ще се случва в Девин?

Гроздан Караджов: В Батак, в Девин, да. Следя ситуацията и сега, докато е стихията, това, което можем да правим, е там, където са по-малките разрушения, да запълваме включително и с дълги трупи. Имам много снимки на телефона си, но тук няма как в студиото да Ви ги покажа, за действията, които предприемаме.

Водещ: Няма как, да.

Гроздан Караджов: Там, където е много силна стихията, няма как да се действа. Нито техника помага там, нито строителни материали, а може по-скоро ако се напънем, да загубим някой човешки живот. Така че умерено действаме. Още сутринта обаче тръгвам и за Враца, и за Вършец.

Водещ: Утре сутрин?

Гроздан Караджов: Да, утре сутрин. Като такива са и прогнозите на специалистите…

Водещ: Ако намалее дъждът.

Гроздан Караджов: Ами вижте, в АПИ регионалните директори от години се сблъскват с тези стихии, те много добре познават ситуацията. Разговарях днес с тях, казаха „Г-н министър, да отмине малко стихията, пикът на стихията и от утре се захващаме“. Така че отивам с тях да видя с какво тук от централно равнище централната власт може да им помогне, защото това е стихия. Тук вече пътят не е само на АПИ, той, пътят е на цялата държава. От това зависи сигурността и здравето, и животът на хората.

Водещ: Можете ли да се ангажирате, че въпреки тежката политическа криза, в която се намираме, тези хора ще получат помощта от държавата, ако се наложи, достатъчно количество финанси, за да се почнат ремонтни и укрепителни дейности сега и веднага?

Гроздан Караджов: Да, абсолютно мога да го обещая, защото в рамките на бюджета, който имаме, той е предостатъчен и за такива аварийни ситуации. Няма да се щади нищо, ще действаме по най-бързия начин, ще наемем възможно най-сериозните машини и най-сериозните възможни в региона, където се е случило бедствието, изпълнители, така че бързо да бъде възстановена проходимостта на пътищата.

Водещ: Сега по темата, по която Ви поканих…

Гроздан Караджов: И то не за пътя заради самия път. Тези населени места, много често остават едни малки населени места около тях…

Водещ: Без връзка, без връзка, да.

Гроздан Караджов: Без връзка. Има родилки, има болни, има хора без…

Водещ: За хранителни продукти, за лечебници, да. Да, да, така е.

Гроздан Караджов: Така че няма нищо по-важно от това. В смисъл, за това са ни избрали хората.

Водещ: Защото това има отношение към живота на хората.

Гроздан Караджов: Да. И това, че имам значка „в оставка“…

Водещ: Ежеминутно.

Гроздан Караджов: … не означава, че съм си оставил работата. Работата си я гледам секунда по секунда и до последната ми секунда на този пост ще я гледам съвестно, както и досега.

Водещ: Защо оставихте работата си обаче? Вие вече няколко пъти на специална пресконференция заявихте, че тези 3,9 милиарда са всъщност пари, гласувани и от Народното събрание, показахте перата и така.

Гроздан Караджов: Да, абсолютно.

Водещ: Но след последния Ви брифинг казахте, че никога от Вашата уста не е излизала думата „Искам тези 3,9 милиарда лева“.

Гроздан Караджов: Да.

Водещ: Часове след Вашия брифинг, на който напоително отговаряхте на журналистически въпроси, от „Продължаваме промяната“ качиха на сайта си, а и разпространиха до всички медии едно Ваше писмо до министъра на финансите, където Вие искате тези пари и под писмото стои Вашият подпис.

Гроздан Караджов: Да. Ето го. Ако сте го чели внимателно, това е писмото. Благодаря на колегите от „Промяната“, че са се сетили да го извадят, защото ето тук, в жълтото поле пише много ясно: „Министърът съгласува проекта за одобряване на Закона за бюджета“.

Водещ: Ако искате, прочетете го, за да… няма смисъл да…

Гроздан Караджов: Да, прочитам. „Министерство на регионалното развитие и благоустройството съгласува проекта на решение на Министерския съвет за одобряване на проекта за изменение и допълнение Закона за държания бюджет на Република България“. т.е. по никакъв начин аз не поставям условия. Напротив, съгласявам се да мине бюджетът. А отдолу, в типичния стил, в който пише администрацията – на над 40 страници като гледам, извинявам се, в над 20 страници, са описани перо по перо и откъде са дошли тези задължения, които са станали 3,9 милиарда.

Водещ: Някъде в този документ Вие казвате ли „3,9 милиарда са необходими при актуализацията на бюджета. Аз като министър настоявам тези пари или предлагам тези пари да залегнат в актуализацията на бюджета“?

Гроздан Караджов: В този документ се казва, че тези пари са в дефицит вече. Първо, заради решението на Народното събрание – 2,4 милиарда. Второ, заради…

Водещ: Заради парите на общините.

Гроздан Караджов: 500 милиона. И 1 милиард, защото не са заложени нито един лев в оригиналния бюджет за автомагистралите. А те се строят и те са 10 отсечки. Имаме над 120 милиона натрупани, т.е…

Водещ: Т.е. поискал сте тези пари?

Гроздан Караджов: Да, в известен смисъл съм казал: те са необходими и има възможност, има опасност тази огромна дупка в бюджета да създаде системен трус.

Водещ: А Вие преди заседанието на Министерски съвет казвате, че няколко пъти сте се срещал и с премиера, и с финансовия министър. Те какво Ви казваха по повод на това, че има тези 3,9 милиарда, записани в решение на Народното събрание? Ангажираха ли се с думичката „Да, ще влязат в актуализацията на бюджета“?

Гроздан Караджов: Разговарял съм конкретно по тези суми и по страха ми, че ще се отвори доста сериозна дупка, т.е. че се е отворила вече тази сериозна дупка в бюджета, с финансовия министър само. И всъщност това стана в голяма колективна среда, в т.нар. експертна група по финансите, и там аз изрично казах: отваря се дупка и се създава системен риск за бюджета.

Водещ: Той какво Ви каза?

Гроздан Караджов: Без да казвам думата „искам“. В този смисъл, пак казвам, четете го, намерете…

Водещ: И в писмото не казвам „искам“, а казвам…

Гроздан Караджов: Ами думата „искам“ я намерете, да, в смисъл…

Водещ: Добре, а той какво Ви каза?

Гроздан Караджов: Ами, аз трябваше да тръгна буквално в 15:00 без няколко минути – Вашите колеги ме видяха как изхвърчах, буквално тичайки към Народното събрание за т.нар. блицконтрол в Комисията по регионално развитие. Точно преди да изляза министърът на финансите даде да се разбере, че има проблем и…

Водещ: Че разбира този проблем.

Гроздан Караджов: И че ще търси от средствата за еврофондове – обърна се към заместник-министъра си и дословно го попита: „Имаме ли някакви средства от еврофондовете, които няма да се изпълнят?“, т.е. проекти, които няма да се изпълнят нацяло, и тогава дофинансиращата част, която се дава от бюджета, може да бъде прехвърлена…

Водещ: При Вас?

Гроздан Караджов: Да. Но излизайки, попитах след това моите заместници, които останаха там, на заседанието, какво стана, успя ли де са намери нещо, което да спаси ситуацията. Защото примерно с 1,5 до 2 милиарда дефицит според мен може да се прескочи годината, но ако този дефицит е 4 милиарда…

Водещ: Близо 4 милиарда, да.

Гроздан Караджов: Да, това ще направи сериозен трус. Няма как. В един момент трябва да избера… Защото като ги говоря тия неща, трябва да е ясно в каква паническа ситуация се…

Водещ: Да, вече сте казвал, вече сте казвал откъде трябва да режете.

Гроздан Караджов: Да, дали трябва да спрем ремонтите, дали трябва да спрем плащанията, които са по решенията на Народното събрание, т.е. казвам няма значение какво е решил.

Водещ: Обаче аз сега искам да Ви питам нещо много важно, което досега не сте уточнявал, по повод на харчени пари. Едно обвинение към Вас – дописка от сайта „Медиапул“, която ще цитирам буквално, ще бъда кратка, защото не ни остана много време. Интересен събеседник сте и времето лети. „За довиждане, ден преди Слави Трифонов драматично да обяви, че „Има такъв народ“ напуска коалицията и изтегля четиримата си министри, шефът на Пътната агенция определя за победител обединение, наречено еди-как си, за ремонт на 15,7 км от третокласния път между селата Мъдрец-Искрица-Медникарово-Обручище за 16,48 милиона лева без ДДС. Компанията е сред фирмите, получили аванс от над 20 милиона лева за строителството на магистрала „Хемус“ от държавната компания „Автомагистрали“, показва одитният доклад на Сметната палата. Тогава договорът е за над 40 милиона лева“. Вярно или невярно е това? Защото в дописката се казва, че са кандидатствали 12 фирми, че е имало поне три от тях, които са предложили по-ниска цена, и АПИ все пак е дало пари на онези, които колегата Ви вътрешен министър нарича „крадци“, а неведнъж и Вие сте казвал, че има проблеми в ин хаус договорите.

Гроздан Караджов: По отношение на този основен ремонт на пътя с Обручище, Вие си спомняте, че това беше една сутрин, когато станах в 3:00 часа и отидох там в 5:30 часа, за да чакам протестиращите, които в 6:00 часа затвориха пътя и там пред камери обещах, че този път, тъй като имаше наистина аварирал фундамент на един малък виадукт, който свързва Гълъбово съвсем близо до предприятието, и обещах, че ще го започнем по най-бързия начин. И още там им казах: ще го обявим по най-ниска цена, за да е абсолютно ясно какво се случва.

Водещ: Защо не печели фирмата с най-ниска цена? Две или три са били такива.

Гроздан Караджов: Защото при тези процедури има изисквания на закона и за т.нар. дъмпингови цени, т.е. когато някой участва с дъмпингова цена, само и само да бави и да протака процедурите, се прави искане да бъдат доказани цените, т.нар. обосновка. Доколкото ми казаха, без да съм получил доклада, тъй като той ще дойде в понеделник в 9:00 часа, ето тук…

Водещ: Вие поръчахте доклад по това обвинение?

Гроздан Караджов: Аз два дена бях във Видин и в София непрекъснато с еврокомисаря Ферейра, тъй като тя е така да се каже моят ресорен комисар в Европейската комисия.

Водещ: Така е, да.

Гроздан Караджов: И в петък чак след 18:00 часа нямаше как да приемам доклади. Казах им: в 9:00 часа сутринта да ме чакате с доклад.

Водещ: В понеделник.

Гроздан Караджов: И ако намеря и най-малкото, ама най-малкото съмнение, че има някаква шмекерия, веднага ще бъде прекратено. Така че… не знам как да Ви го кажа, ама дребнаво и смешно е сега, така да се каже малко от тия неща – дали си с шапка или си без шапка. Аз като министър няма как да проследявам всяко най-малко действие на Пътната агенция и на всяко ВиК.

Водещ: Хубаво е все пак, че сте поръчал доклад, и е добре да ни кажете какво ще се случи.

Гроздан Караджов: След като излезе. Веднага казах: докладът – тъй като съм по пътищата на страната, да ме чака в понеделник за оперативката.

Водещ: И понеже нямаме време, много бързо напредва…

Гроздан Караджов: А понеже казахте за фирмите „престъпници“ и т.н…

Водещ: А за фирмите „престъпници“, искам да Ви питам и друго, защото не сте отговорил на този въпрос, а наистина нямаме време. Вие видяхте ли снимките, които показа колегата Ви вътрешен министър за това как тези фирми от ин хаус, прословутите ин хаус договори по отделните лотове на Автомагистрала „Хемус“, всъщност са строели луксозни имоти, вилни комплекси? Вие знаехте ли за това?

Гроздан Караджов: Не, никой не ни е информирал, аз го научих от медиите. И ще Ви кажа, че по отношение на ин хаус процедурите аз съм бил винаги безкомпромисен. Още на 31 януари – Вие сте го видели този документ, аз изпращам документ до Кирил Петков, Асен Василев и Бойко Рашков..

Водещ: Това, което обяснихте – че искате юридическа помощ, за да се измисли начин…

Гроздан Караджов: Не само. Казвам, че те трябва да се прекратят, а Народното събрание, за да осъди тези незаконни процедури, казвам, че трябва незаконното строителство да се – подчертано е, мога да Ви ги оставя и да ги публикувате, ама вече всичките ги има – трябва да се разруши незаконното строителство, както повелява законът. И другото, което казвам, е: все пак една юридическа кантора да ни направи едно независимо становище какви ще бъдат…

Водещ: Как да го направите, за да няма щети за държавата.

Гроздан Караджов: … каква ще бъде щетата за държавния бюджет.

Водещ: Добре, и последен въпрос, понеже ми дават знак…

Гроздан Караджов: И до ден днешен това нещо го няма и…

Водещ: А, т.е. няма действия по това предложение?

Гроздан Караджов: Няма становище, няма.

Водещ: Откога датира то?

Гроздан Караджов: Но понеже всички се правят сега…

Водещ: Предложението Ви откога датира?

Гроздан Караджов: 31 януари. И чак на 12 май, след няколко подсещания се състоя тази среща и на тази среща беше резултатът този. Тези същите фирми, които сега ги наричат „чистите“, „некорумпираните“, „светлите“, „целият в бяло, ангели“, наричат другите некорумпирани, казват така: „Създава се работна група между МФ и МРРБ, които имат за цел да изработи проектозакон под надслов „Закон за довършване на „откраднатата магистрала“. Законопроектът важи за всички лотове на „Хемус“ – всички лотове на „Хемус“, т.е. абсолютно всичките тези фирми, за които говорим, и първата цел е да…

Водещ: Ще участват в…

Гроздан Караджов: … позволи довършване на строителните дейности по условията на сключените договори.

Водещ: Вече сключените.

Гроздан Караджов: На същите тези престъпни ин хаус договори и след частичната им индексация – дори да им дадем индексация, при условията на еди-коя си точка…

Водещ: Добре, защото вече ще ни се скарат.

Гроздан Караджов: Разбирате ли какво се…

Водещ: Ще ни се скарат колко много прехвърлихме времето.

Гроздан Караджов: Нека да ни се скарат. Разбирате ли „Дръжте крадеца!“ кой го вика?

Водещ: Добре, а защо тогава министър Рашков в едно телевизионно студио преди няма и денонощие Ви обвини в бездействие? Защото, казва най-простичко…

Гроздан Караджов: Забравил е.

Водещ: Звучи добре, звучи добре. „Защо министърът, като е срещу тези ин хаус договори от толкова време, защо не се обърна към български съд, който и да е български съд, за да ги обяви за нищожни?“.

Гроздан Караджов: Сега всеки адвокат, юрист, който Ви слуша, се смее страхотно. Как така?! Вижте, това е държавата чрез АПИ – Агенцията за пътна инфраструктура. Това е държавата с „Автомагистрали“ ЕАД. И двете са на една глава – на министъра на регионалното развитие. Едното е негово и другото е негово. Ин хаус договорите са общо четири броя и са тук, между тях. Вероятно…

Водещ: Т.е. какво ми казвате?

Гроздан Караджов: Че вероятно министърът има предвид да се прекратят договорите с подизпълнителите, с частните фирми. Но те не са по ин хаус.

Водещ: Разбирам.

Гроздан Караджов: И затова е смешно, разбирате ли? В опита си да ме очернят и да ме оплюят… А защо го правят – защото това е един кризисен пиар. Както добре започнахте, изведнъж някой им е казал – край, няма да имате повече тази власт, оставате без власт. И се започва едно паническо търсене на виновника. И кой, кой, кой – а, този иска 3,9 милиарда. Я дай, бой по него. Ние тука, вика, сме на червената линия. Ама от коя страна сте?

Водещ: Вододелът, вододелът.

Гроздан Караджов: Да, червената. Ама от коя страна сте Вие на червената линия?

Водещ: Обаче червената линия изтече преди 2 минути. Сега, моля, извинете се на зрителите, че така…

Гроздан Караджов: Извинявам Ви се, драги зрители.

Водещ: И аз се извинявам, драги зрители.

Гроздан Караджов: Уверявам ви, че нито една стотинка не съм пипнал от държавните пари, нито едно правило, нито един закон не съм нарушил за всички тези 6 месеца. Тръгвам си с високо вдигната глава. Благодаря.

Водещ: Това беше „Карай направо“, благодаря ви.