Илиян Илиев, изпълнителен директор на „Български ВиК холдинг“ ЕАД пред в. "Монитор": В малките водоснабдителни дружества няма инженери

Илиян Илиев, изпълнителен директор на „Български ВиК холдинг“ ЕАД пред в. "Монитор": В малките водоснабдителни

21 декември 2020 | 09:23

- Г-н Илиев, България е сред страните в ЕС с най-големи загуби на питейна вода. Според вас кога в обозримо бъдеще те ще могат да бъдат намалени поне наполовина от сегашните 60%?

- Нереалистично е да се мисли, че това може да стане за 2 или 3 години, 11 млрд. лева са необходими, за да се достигне средноевропейско ниво по този показател.

Имаме амбицията да сваляме загубите с 5-10% годишно.

Така или иначе в близките 5-6 години сме задължени да намалим наполовина загубите от сегашното ниво.

Смятам, че ще се справим.

- За реализацията на проекти за 11 млрд. лв. ще са необходими много специалисти. Има ли достатъчно кадри във ВиК сектора у нас?

- В дружествата, особено в провинцията липсата на подготвени кадри е голям проблем. Първо няма достатъчно специалисти, защото вузовете не подготвят вече толкова студенти по тези специалности, както някога. Освен това най-добрите специалисти бързо отиват в частни фирми, където заплащането е по-високо, отколкото в държавните или общинските. В немалко областни центрове и във всички малки градчета няма инженери. Трябва да се помисли за адекватно заплащане в сектора, защото текучеството в провинцията е голямо.

- За ремонта на външната страна на стената на яз. „Бели Искър“ се говори повече от 10 години. До къде стигнаха нещата там?

- Трябва първо да направим финансов и правен анализ и след това ще се преценява какво се случва. Най-вероятно реализацията ще остане за 2022 г., защото трябва да бъде подготвен подробен осъвременен проект, който до края на 2021 г. трябва да е готов и след това да се започне строителната част.