Интервю на министър Виолета Комитова за предаването „Честно казано с Люба Кулезич"

Интервю на министър Виолета Комитова за предаването „Честно казано с Люба Кулезич"

03 юни 2021 | 10:27

Запис на разговора с министъра на регионалното развитие и благоустройството може да бъде видян на интернет страницата на "Евроком": https://eurocom.bg/show_videos/shows/Chestno-kazano/File001_CH2_02-06-2021-20_16_20_328.mp4.

 

Люба Кулезич: Здравейте госпожо Комитова, това е служебният министър на регионалното развитие архитект Виолета Комитова, на един удивително адекватен фон за това, с което сте се заели, нали така?

Виолета Комитова: Да, точно така.

Люба Кулезич: Не Ви ли е страх, че тази кутия на Пандора съдържа прекалено много призраци и тайни и сенки, с които няма да имате време да се справите?

Виолета Комитова: Да, наистина, така е, времето не е достатъчно да се разкрият всички сенки, но всъщност ние сме се ангажирали с началото на един процес, който с малки стъпки да може да поправи някои неща, които успеем да установим във времето, за което сме назначени.

Люба Кулезич: Няма да Ви стигне обаче.

Виолета Комитова: Времето е крайно недостатъчно. Поели сме ангажимент да работим в духа на прозрачност, професионализъм и почтеност и част от нашите действия могат да бъдат обяснени с тези три думи: прозрачност, почтеност и професионализъм. Разбира се, прозрачност идва от това, че трябваше първо да се запознаем с това, което намираме в съответните министерства – аз в регионалното министерство, моите колеги в другите министерства трябваше да се запознаем с това, което се е случвало преди нас.

Люба Кулезич: Разбрахте ли къде отивате всъщност? Казват за вас, че трябва да имате смелостта на Жана д’Арк, за да разгледате всичко, което се е натрупало като наследство: АПИ и ТОЛ системата, инфраструктура, автомагистрали, ДНСК, надзора, държавния строителен надзор и още, и още, и още.

Виолета Комитова: Това е много сложно министерство с много функции. За него работят около 4000 човека в много структури, като започнем Агенция по кадастъра, АПИ, „Автомагистрали“, ДНСК – с нейните 28 териториални подразделения, с главната ни администрация, със службите, дирекциите, които имаме, други търговски дружества. Това е една много сложна структура, с много хора, но основната й задача е да се занимава с регионалното развитие на нашата държава и в този смисъл има пряко отношение към т.нар. инвестиционен процес – за хората, които не работят в нашата материя, това означава строителство – създаване на строителен продукт от идеята до крайния продукт.

Люба Кулезич: Тоест във всяко едно отношение?

Виолета Комитова: Да, във всяко едно отношение.

Люба Кулезич: Инфраструктура?

Виолета Комитова: Точно така.

Люба Кулезич: Сгради, саниране, бетониране и всичко, и всичко?

Виолета Комитова:  И всичко това е инвестиционен процес.

Люба Кулезич: А Вие защо започнахте? Вчера дадохте първата си пресконференция, днеска Ви е първото телевизионно участие.

Виолета Комитова: Да, благодаря Ви за поканата.

Люба Кулезич: Настоявах да дойдете, защото имам аз една стара болка, свързана с АПИ и с ТОЛ системата заради ареста на Лиляна Деянова и Мартин Димитров, който стана тъкмо защото сигнализираха за корупция в ТОЛ системата и искаха оставки, но Вие започнахте със свлачища и срутища, нещо като символичният образ на държавата, за това ли?

Виолета Комитова: Не, истината е, че поради големия обществен интерес, който се беше натрупал по тези въпроси, който датира от две Народни събрания – 44-ото и 45-ото Народно събрание, всички граждани са чували за техните въпроси за т.нар. авансови плащания по някакви си обекти. След това този интерес беше провокиран от въпросите на Комисията Манолова, след това встъпихме в служебното правителство с множество въпроси.

Люба Кулезич: Тази за ревизията на проверка на управлението на ГЕРБ.

Виолета Комитова: Да и накрая много журналисти и медии се интересуваха от това и се наложи паралелно с многото задачи, които трябва да изпълняваме в регионалното министерство да се заемем с една обща проверка на нашето търговско дружество „Автомагистрали” и на пътната агенция АПИ. Пак казвам, това е провокирано от големия обществен интерес, всъщност, ние имаме още много други задачи да вършим, например, с ТОЛ системата не сме се занимавали, не сме й разглеждали същността в подробности.

Люба Кулезич: В подробности, в детайли?

ВК: Там е много интересен резултатът, че ние сме инвестирали около 300 млн., имаме една година дейност на ТОЛ системата, не сме наясно тя каква възвращаемост има, за колко години ще се изплати, има ли нужда от разширяване на мрежата, има ли нужда от допълнителни средства, управление и прочие.

Люба Кулезич: Има ли нужда от демонополизация на дейността по продажба на винетки, концесионерът Капш, дали е достатъчно коректен и така нататък?

Виолета Комитова: Там е доста сложен казусът, все още ТОЛ системата не може да поеме таксите, които би трябвало да поема от транспортните средства. Все още е голям делът на винетките такси, така че това е една цяла друга система от проблеми, която ще ми бъде необходимо време, за да се запозная с нея, аз не съм работила в предишния си мандат по ТОЛ системата.

Люба Кулезич: Е, Вие сте много прочут архитект все пак, специализирали в Лондон, Англия, къде ли не.

Виолета Комитова: Да, така е. Да, благодаря, аз съм университетски преподавател и тъй като заплатите на университетските преподаватели са много ниски, през целия си живот съм практикувала частна проектантска дейност, проектиране и строителство, поради което твърдя, че познавам инвестиционния процес от А до Я, който е подчинен на един закон, да кажем, закон за устройство на територията, много нормативни актове и наредби, свързани с него, но основният закон е законът за устройство на територията. И тук, в министерството, с изненада установих, че този закон не се спазва.

Люба Кулезич: Ахаха.

Виолета Комитова: В какво се състои неспазването?

Люба Кулезич: Да.

Виолета Комитова: Всички нормални граждани, инвеститори, които са тръгнали да строят от тоалетна в двора до къща или до някаква много голяма сграда знаят, че преди да започнат да изпълняват строително-монтажните работи трябва да изготвят т.нар. строителни книжа. Това са всички документи, проекти, чертежи, които обаче се съгласуват в съответните институции и най-накрая приключват с един документ, наречен разрешение за строеж. В него пише, че на вас ви се разрешава да започнете строителния процес оттук нататък като спазвате други правила по време на строителството.

Люба Кулезич: И какво установихте?

Виолета Комитова: Установих, че много проекти, които са значими за държавата, важни за държавата и на много висока стойност се изграждат без разрешение за строеж по смисъла на…

Люба Кулезич: Тоест незаконни…

Виолета Комитова: Да, това означава незаконно строителство…

Люба Кулезич: Ами, добър ден сега пък, добър вечер, добро утро…

Виолета Комитова: За съжаление, това означава незаконни строежи по смисъла на ЗУТ, закона за устройство на територията.

Люба Кулезич: И това е изключително, това, което говорите е много смущаващо.

Виолета Комитова: Изключително смущаващо, защото…

Люба Кулезич: Дори такива важни за икономиката…

Виолета Комитова: За държавата обекти, казвам, не на частни инвеститори, защото…

Люба Кулезич: Дайте един пример…

Виолета Комитова: Например, например, последният водопровод, който беше изграден, за да достави вода на гражданите на Перник, цялото общество е запознато с този водопровод.

Люба Кулезич: Да.

Виолета Комитова: Той и към днешна дата е незаконен по смисъла на ЗУТ, защото няма разрешение за строеж.

Люба Кулезич: Цялата дандания…

Виолета Комитова: Да, за около 20 милиона, примерно, за строително-монтажни работи…

Люба Кулезич: Пък и той не проработи тоя водопровод като хората…

Виолета Комитова: Така и не съм го посещавала, не съм запозната в детайли, но този водопровод беше изграден в аварийна обстановка.

Люба Кулезич: Да.

Виолета Комитова: Той, може би беше единственото възможно решение в момента, в който в Перник, гражданите на целия район останаха без вода.

Люба Кулезич: Да, без вода…

Виолета Комитова: В този смисъл аз меко казано съм склонна да го приема, въпреки че по смисъла на ЗУТ това е незаконен строеж. И в момента се изготвят т.нар. строителни книжа, които са възложени на две области – област София и област Перник, тъй като трасето на водопровода попада в две територии. Областният управител на София е отстъпил правата си на областния управител на Перник и днес цялата отговорност е концентрирана в областния управител на Перник да създаде т.нар. строителни книжа…

Люба Кулезич: След дъжд качулка…

Виолета Комитова: С разрешение за строеж, след дъжд качулка, но все пак това ще бъде добре, ако имаме поне някаква документация.

Люба Кулезич: А имаме ли други такива примери, например във вашите вчера данни, които изнесохте за свлачищата и срутищата, май се наблюдава горе-долу същия порочен кръг.

Виолета Комитова: Да, там е същият процес, само че там е по-различно, тъй като при свлачищата нямаме започнал строителен процес.

Люба Кулезич: Какво нямаме?

Виолета Комитова: Не е започнало строителство.

Люба Кулезич: Е, как не е?

Виолета Комитова: Само сме дали пари, но не сме почнали нищо да правим, тоест ние там нямаме незаконно строителство.

Люба Кулезич: Там имаме.

Виолета Комитова: Това е много интересен случай.

Люба Кулезич: Е това какъв казус е? Това е незаконно прибиране на пари, това е обществен ресурс…

Виолета Комитова: Да, сега ще обясня. Вчера дадох пресконференция, сега може би не трябва много да се повтарям, но се случва така, че нашата АПИ, нашата пътна агенция, възлага на търговското дружество към МРРБ „Автомагистрали“, отварям една скоба, почти към всички министерства има по няколко такива търговски дружества като нашето и затова когато се концентрира вниманието само върху „Автомагистрали“, аз се чувствам леко засегната, тъй като към другите дружества не се проявява такъв интерес. Но да говорим за нашето търговско дружество..

Люба Кулезич: Но може би това е матрица някаква…

Виолета Комитова: Да, може би. Аз обръщам внимание, че почти всяко министерство има едно търговско дружество като нашето…

Люба Кулезич: Което изпълнява…

Виолета Комитова: Сега казвам, не знам за другите, казвам нашето какво е. Така е устроена държавата в момента…

Люба Кулезич: Което прибира пари без обществени поръчки…

Виолета Комитова: Не казвам нищо за другите дружества, а казвам, че има такава система –  търговските дружества трябва да изпълняват задачи на държавата, например налага ни се с „Автомагистрали“ да чистим сняг, да строим пътища, държавни пътища, ние имаме нужда от такава компания. Държавна компания „Автомагистрали“.

Люба Кулезич: Но…

Виолета Комитова: И, така примерно, преди две години АПИ чрез пари, които са им отпуснати с министерско постановление целево само за свлачища, срутища и корекция на пътни настилки. По тези три теми работим, отпускат с един договор… дават на „Автомагистрали“ пари под формата на…с един договор дават им 221 милиона лева…

Люба Кулезич: Един туптан, както се казва…

Виолета Комитова: На куп, един договор, в който има описани 84 свлачища, да ги наричаме за по-кратко, защото те са свлачища, срутища и укрепване на пътни настилки, 84 обекта ги наричаме, свлачище едно, обект едно, свлачище две, обект две и така до 84. „Автомагистрали“ получават тези пари въз основа на един договор, една държавна агенция АПИ има право да възложи на своята търговска компания, която изпълнява такива дейности, такава работа, да й укрепи свлачища, за 221 милиона…

Люба Кулезич: Да, ама има ли такива укрепени за тези суми с изключение на прекрасното свлачище на Рилския манастир, с което всички се занимавахме вече?

Виолета Комитова: Случва се така, че „Автомагистрали“ оттам нататък си събират, подбират, 25 фирми и раздават 188 милиона от тези, които са получили на 25 фирми да се занимават с тези 84 броя свлачища.

Люба Кулезич: Еее резултатът…

Виолета Комитова: Тяхната задача е по договорите им да изготвят проекти за свлачищата, т.нар. строителни книжа, нямаме проекти в този момент, да…

Люба Кулезич: Паричките са получени…

Виолета Комитова: Да, получени са, да, така е. И като дойде моментът за строителството да осигурим техника под наем, това са предметът на договорите и да осигурим материали и изделия за бъдещото строителство. Нямаме строителни дейности. Тези пари са само да изготвим строителни книжа, да дадем някаква техника под наем, когато почнем да оправяме свлачище хикс и да доставим материали.

Люба Кулезич: Толкова милиони…

Виолета Комитова: Така…

Люба Кулезич: За една…

Виолета Комитова: За 84 обекта на 25 фирми.

Люба Кулезич: От нашите хора ли са тия фирми или…

Виолета Комитова: Сега, за съжаление, парите от министерското постановление, отделени от бюджета, те са на стойност около 450 милиона общо, тука само с половинките работим още, не сме дали другата половина от парите, дали сме горе-долу половината от определените от държавата пари. Отиват в министерството, оттам в АПИ и оттам в „Автомагистрали“. Дотук парите са публичен обществен ресурс. И когато постъпят в 25 фирми за една нощ се превръщат в търговска тайна.

Люба Кулезич: А, те и търговска тайна…

Виолета Комитова: Да, те се превръщат в търговска тайна …

Люба Кулезич: Великолепно…

Виолета Комитова: По търговския закон. Това го дължим на нашите законотворци от Народното събрание. Това не съм го измислила аз, това е по търговския закон.

Люба Кулезич: Това ли е схемата, архитект Комитова, по която, защото в сравнение с милиардите, за които се говори, тия милиони вече се разглезихме всички, изглеждат нещо като…

Виолета Комитова: Дребна сума.

Люба Кулезич: Дребна сума, нали?

Виолета Комитова: Да, така е.

Люба Кулезич: Става дума все пак за фирми, които на зелено получават милиони.

Виолета Комитова: Точна така е. И понеже…

Люба Кулезич: От които само един проект е завършен.

Виолета Комитова: Да, само един, само да поясня, тези 188 милиона са определи, това са половината от парите за тези 84 свлачища. Имаме още толкова да вземаме, но договорите са със срок две години от декември 2019 г. до декември тази година, тоест изтекла е година и половина и ние направихме една работна комисия в регионалното министерство и започнахме да проверяваме договорите. Какво е изпълнено по тях, хората може да са работили, минала е година и половина. Поканихме фирмите, които са сключили тези договори…

Люба Кулезич: Те дойдоха ли?

Виолета Комитова: Нито една фирма не се отзова, за съжаление.

Люба Кулезич: Нещо така развиха го тоя навик да не ходят на срещи…

Виолета Комитова: Да, нито една фирма, писахме писма, аз очаквах, че някоя от тези фирми наистина са полагали усилия и са работили и не ми се искаше да правя тези пресконференции, преди да съм се видяла с фирмите. Там има хора, има работни заплати, има осигуровки, семейства, това не е шега работа. Но за съжаление те не се появиха. И какво се получава. Започнахме да изпълняваме, да проверяваме изпълнението, и към днешна дата, година и половина е минала, повтарям, декември изтичат тези договори. След това нямат ангажименти, така, тази година, след пет-шест месеца, и какво се е случило…

Люба Кулезич: И какво се случва?

Виолета Комитова: Каква работа, изпълнили сме едно свлачище на Рилски манастир, то се нарича срутище и то е струвало шест милиона…

Люба Кулезич: Шест милиона от 188.

Виолета Комитова: От 188 милиона шест милиона сме усвоили за нещо полезно за държавата, има проект, разрешение за строеж, там всичко е перфектно…

Люба Кулезич: То пък се срути втори път…

Виолета Комитова: Сега не коментирам тези детайли. Въпросът е, че имам един изпълнен обект. За останалите 84 обекта дори нямаме съставени книжа, строителни книжа.

Люба Кулезич: Добре де, като им изтече срокът на договора, какво се случва с дадените пари?

Виолета Комитова: Зададохме въпросът: като изтече срокът на договора, а нищо не сме направили към този момент. Отговорът на уволнените от мене вече началници беше, защото аз съм разговаряла с тях преди да се разделим с тях, казаха, ще продължим договорите…

Люба Кулезич: С анекси?

Виолета Комитова: Да, но всъщност ние имаме неизпълнение на договорите към днешна дата, не вярвам до края на годината да наваксаме да изпълним, защото вижте как ние правим, как изглеждат в нашите очи нещата. За две години от 188 милиона всичките тези фирми накуп са могли да построят строеж за шест милиона за една година и половина, в останалите шест месеца няма как да изградят капацитет за 182 милиона.

Люба Кулезич: И е ясно и се разбира…

Виолета Комитова: Излиза, че няма как да си изпълнят задачите. Сега не искам да съм лош пророк, но няма как да се получи до края.

Люба Кулезич: Може ли тая държава, нашата любима държава, да си вземе тия пари обратно или анексът е решение за такива…

Виолета Комитова: Анексът ще се случи, след като изтекат договорите към декември 2021 година. В момента не сме за анекс. Очакваме все още фирмите да си изпълнят задачите…

Люба Кулезич: Но те не ви дойдоха на обявените срещи, вие очаквате…

Виолета Комитова: За съжаление, аз не съм възлагала тези договори, г-н Беличев, който е началникът на „Автомагистрали“. И затова не можахме…Така или иначе…

Люба Кулезич: Между другото, разбрах казуса, Вие вчера много добре го обяснихте. Става ли дума сега от малкото време, в което сте там, и събитията и фактите Ви заливат не само Вас, но и всички служебни министри шеметно.

Виолета Комитова: Да.

Люба Кулезич: Става ли ясно, че това е вид матрица, която може би в максимален или по-минимален вариант се прилага в други ситуации, такива, на разпределяне на обществени пари.

Виолета Комитова: Да, аз мисля, че това е модел, който се повтаря в много случаи. Другата наша голяма болка с търговското ни дружество „Автомагистрали“ е за милиард и половина предварително раздадени пари по този начин за строеж на пътища. Сега Ви казах, 188 милиона, предварително раздадени…

Люба Кулезич: Без обществени поръчки?

Виолета Комитова: Да.

Люба Кулезич: Без търгове?

Виолета Комитова: Този въпрос също е доста дискусионен.

Люба Кулезич: Аз видях, че е излязъл доклад на Сметната палата с днешна дата.

Виолета Комитова: Да, много учудващо след пресконференцията ние получихме доклад на Сметната палата.

Люба Кулезич: По този повод?

Виолета Комитова: По този повод.

Люба Кулезич: „Автомагистрали“?

Виолета Комитова: Точно така. Аз дори не знаех, че Сметната палата работи по този въпрос и пет минути след моята пресконференция в министерството на 1 юни, вчера, пристигна докладът на Сметната палата и с голяма изненада разбрах, че те са стигнали до същите констатации, а те са следните…

Люба Кулезич: Е, поне е една подадена ръка, така да се каже, институционална...

Виолета Комитова: А те са следните. Търговското ни дружество „Автомагистрали“ за последните две години по информация от г-н Беличев, от срещата ми с него, може да изпълнява строителни работи за около сто милиона годишно, не е точно това числото, но за да го сметнем по-лесно, сто милиона на година е капацитетът за тази фирма. Представете си тази фирма е получила милиард и петстотин хиляди авансово, следователно тя има пари за десет години по сто милиона за петнадесет години да си строи. Точно това е основната констатация на Сметната палата, че дружеството е получавало пари, за които няма капацитет да ги използва.

Люба Кулезич: И пише там между шеста и десета страница, това успях, днеска и аз го получих, че четири милиарда са изхарчени по неясен начин. Това е просто удивително, четири милиарда, по неясен начин…

Виолета Комитова: Да, те са проверявали много по-дълъг период, в много по-голям обхват, с повече време са разполагали. Ние направихме една комисия от трима човека и имахме три дена за тази проверка. И продължаваме проверката.

Люба Кулезич: А после си говорим за петдесетте лева на пенсионерите…

Виолета Комитова: Да, за съжаление…

Люба Кулезич: После си говорим за гърмежите в системата на здравеопазването, за недостига на пари за култура, ама това е удивително…

Виолета Комитова: Да, за съжаление, трябва да Ви кажа, в тази категория влизат и университетските заплати.

Люба Кулезич: И университетските заплати, и не само.

Виолета Комитова: Аз мога да кажа, че бях изненадана…

Люба Кулезич: Имате ли капацитет вие, като екип, поне една част от тия неясноти да ги анализирате, да ги проумеете. Четири милиарда по неясен начин.

Виолета Комитова: Ние вече разбрахме как се случват нещата. По-малката тема със свлачищата. Знаем и голямата тема – с пътищата, за още по-голяма сума имаме и други теми. Тук искам да отворя скобата, че тук става дума за целево раздадени пари от нашия бюджет – четиристотин и тридесет милиона за свлачища, четири и половина милиарда за пътища от националния бюджет, но в нашата агенция АПИ…

Люба Кулезич: Всичко е раздадено?

Виолета Комитова: Не всичко, половината, и в търговското ни дружество „Автомагистрали“ се изпълняват много други обекти, които са с европейско финансиране, множество пътища, кръстовища, други свлачища, връзки и така нататък и така нататък. Това е един огромен списък от обекти, които ние в този кратък мандат е невъзможно да ги обследваме. Това е абсолютно невъзможно, защото ние сме един политически кабинет от десет-дванадесет човека с много задачи и доста ни е трудно да се занимаваме и с такива проверки вместо да гледаме другата работа на министерството.

Люба Кулезич: Ама вижте, получихте страхотен отпор, между другото, вие освободихте шефовете на АПИ.

Виолета Комитова: Да, за съжаление.

Люба Кулезич: И те започнаха моментално да ругаят.

Виолета Комитова: Да.

Люба Кулезич: Да обвиняват.

Виолета Комитова: Да.

Люба Кулезич: Между другото, благодаря ви, че освободихте тия хора, да видим как те изглеждат и как говорят.

Виолета Комитова: Аз държа да отбележа, че аз не обичам да уволнявам хора. Това е известно от предишното ми участие в служебно правителство. Аз обичам да работя с хората такива, каквито са, но в случая се наложи заради тази ситуация, която констатираме, да се разделя с ръководството на АПИ без телевизии, без шум, без съобщения в медиите.

Люба Кулезич: Но те вдигнаха шум…

Виолета Комитова: По един достоен начин, не исках да унижавам хората, но след това бях учудена как цяла седмица ходят и се обясняват по всички телевизии, очаквах по-достойно поведение. Аз не бях казала нищо за тях, нито една дума.

Люба Кулезич: Но те казаха, че Вие не сте се аргументирали, тоя Терзиев ли, как му беше името…Терзийски.

Виолета Комитова: Да, аз никъде не казах нито една лоша дума за тях, никъде не излязох по медии, исках да се разделим с достойнство и бях изумена как цяла седмица се обясняват по телевизиите, поради което много ме предизвикаха с вчерашната пресконференция да изясня, просто да поясня какво се е случвало в умален мащаб. Ние имаме и по-големи схеми, по-големи като пари, но схемата е тази. Така че не знам дали това е схема, дали това е политика на изкуство на възможностите, но смятам, че аз не бих управлявала моите си пари по този начин, нито никой от нашите зрители, и също така смятам…

Люба Кулезич: Но това са нашите пари, архитект Комитова…

Виолета Комитова: Точна така. Не е имало никаква спешност да управляваме по този начин парите за разлика от Рилския водопровод. Там имаше спешна ситуация, налагаше се да дадем вода на хората…

Люба Кулезич: Пернишкият водопровод…

Виолета Комитова: Пернишкият водопровод, извинете, налагаше се да строим без разрешение за строеж, беше извънредна ситуацията, това са две различни ситуации.

Люба Кулезич: Добре, ясно.

Виолета Комитова: Там наистина имаше нужда, а тука не е имало нужда от толкова бързане.

Люба Кулезич: Сега, при това дередже, прокуратурата, която нахлува в МВР, в полицията, в националната полиция, за да предотврати проверка..

Виолета Комитова: Да.

Люба Кулезич: Може би тука същото може да се случи.

Виолета Комитова: Не знам.

Люба Кулезич: За съжаление.

Виолета Комитова: Да.

Люба Кулезич: За да предотврати започнатото разплитане на мрежата. Това е доста опасно.

Виолета Комитова: Да, нямам представа какви са намеренията на прокуратурата, но ние от вчера имаме НАП, Националната агенция по приходите, влязла и извършва финансова проверка на „Автомагистрали“ с всичките тези договори, фирми, подизпълнители и прочие, знаете, че Националната агенция по приходите сама влиза във фирмите, когато тя пожелае, и прави данъчни ревизии. Всички фирми в България са подложени…

Люба Кулезич: Сама или когато й наредят, все пак, има го и този модел на задействане на НАП, знаем го…

Виолета Комитова: Да, те извършват тези проверки, те ще могат да влязат в дълбочина, ще могат да разгледат абсолютно всички детайли и ще установят, защото тука има много пари, едни ДДС-та, има едни множество подизпълнители…

Люба Кулезич: Ще издържите ли? Нервите Ви ще издържат ли?

Виолета Комитова: За съжаление, не знам дали ще ми издържат нервите, много ми е тежко, когато наблюдавам такива ситуации в държавата. Аз съм човек, който знае цената на парите, имам пенсионери с малки пенсии, знам какви са заплатите на университетските преподаватели, страшно ниски, специално за Университета по архитектура, строителство и геодезия, само една скоба, професорите в нашия университет получават по-малко пари от секретарките в регионалното министерство.

Люба Кулезич: Чудесно.

Виолета Комитова: Тоест…

Люба Кулезич: Това едно време за сервитьорите по времето на соца се говореше, че е нелепо богати хора да прислужват на бедни хора или да обслужват бедни хора, горе-долу е същата история.

Виолета Комитова: Да, така е. Така че ми е жал, когато разкривам такива схеми, изобщо не съм щастлива, но така или иначе смятам, че трябва някакви поуки да се извадят и една от поуките, смятам, че търговската тайна трябва да отпадне в следващото Народно събрание със закон за дружества, които оперират дори с един лев обществени пари.

Люба Кулезич: Това е от вчера, Вие го предлагахте.

Виолета Комитова: Така, аз смятам, че това трябва да се промени, не може за един ден милиони пари да стават търговска тайна, няма как.

Люба Кулезич: Ама това е просто удивително. С вълшебната пръчица…

Виолета Комитова: Така. Също така смятам, че в държавни обекти, общински обекти, със закон трябва да се забрани да започне строителство без да имат разрешение за строеж.

Люба Кулезич: Чакайте да Ви питам сега и за други, защото времето пак напредва, събитията вече и на площада са твърде динамични.

Виолета Комитова: Да.

Люба Кулезич: Да не вземе господин Гешев да си подаде оставката, докато ние с Вас си говорим тук в светлината на разкритията на правителството на САЩ.

Виолета Комитова: Нямам представа.

Люба Кулезич: Кажете ми Вие сменихте ръководството на Националния строителен контрол. Направихте го като сложихте на мястото на Иван Несторов, уволнения от Вас, един човек, който сам си подаде оставката заради натиск на Фандъкова върху него. Той беше шеф на строителния надзор в общината, архитект Влади Калинов, той беше тук в това студио по казуса с незаконната тераса на Пламен Георгиев, който днес е във Валенсия консул. Защо точно този човек? Какво очаквате от него?

Виолета Комитова: Първо, архитект Влади Калинов почти целия си съзнателен живот е изкарал в общинската администрация, а последните години преди да му бъде поискана оставката, беше началник на строителния контрол на Столична община. Второ, аз познавам неговите качества и умения.

Люба Кулезич: Аз знам, че той е такъв.

Виолета Комитова: Той е изключително квалифициран за работата, която трябва да се извършва в Дирекцията за независим строителен контрол, тази работа не може да се повери на човек, който не е компетентен и не е подготвен. И трето, за съжаление, трябваше да се разделя с другия мой приятел, архитект Иван Несторов.

Люба Кулезич: Приятел ли Ви беше?

Виолета Комитова: Да, много голям мой приятел. Използвам студиото да благодаря на архитект Несторов, който целия си живот е посветил на държавната и общинската администрация.

Люба Кулезич: Но пък изгърмя покрай „Златен век”…

Виолета Комитова: Но за съжаление, е съдействал на Столична община да спре небостъргача „Златен век” и по този начин…

Люба Кулезич: Под натиска на премиера Борисов, то вече стана съвършено ясно…

Виолета Комитова: Така, не ми е ясно под какъв натиск, но така или иначе тази санкция спиране беше отменена от Върховния административен съд и това постави ДНСК в много унизителна позиция, че Дирекцията за независим строителен контрол е използвана като специализирана прокуратура в строителството. Някой нарежда, спира строежа и така по този начин тази дирекция може да спре абсолютно всеки строеж. Това е абсолютно неправилно действие на дирекцията. Дирекцията може да констатира нарушения, трябва да дава срокове за отстраняване. В строителството се правят много грешки. Те са поправими обаче. Правим грешка, поправяме грешка.

Люба Кулезич: Алепу поправима грешка ли е?

Виолета Комитова: Много сложен въпрос ми задавате.

Люба Кулезич: Ами ето министърът на околната среда и водите е наредил това нещо да бъде отстранено, защото няма нищо, никакви законови основания там да има подпорна стена под формата на хотел. Какво ще каже ДНСК по случая?

Виолета Комитова: Този строеж в момента го проучваме. Той е много дълга история.

Люба Кулезич: Да, сагата я знаем всички.

Виолета Комитова: И на нас ни трябва време, много хора използват този строеж с най-различни цели. Между другото, отварям една скоба, че може да бъде спрян наистина, но трябва да бъде проверен, а ако всички документи са му изрядни, може и да не бъде спрян. Така че в момента не сме подготвени по този въпрос. Ние работим по тази тема и когато се сдобием с всички документи, ще можем да поднесем точната информация.

Люба Кулезич: Разбрах Ви, да не Ви тормозя, остана от нашия разговор усещането, че Вие сте напипали една от схемите за прилапване на обществен ресурс. Останах с впечатлението, че сте готови да разглеждате въпросите с ТОЛ системата и какво се случва там.

Виолета Комитова: Да.

Люба Кулезич: Останах с впечатлението, че ДНСК тепърва ще се занимава с някои от най-сложните случаи като т.нар. подпорна стена.

Виолета Комитова: Да.

Люба Кулезич: Много работа имате.

Виолета Комитова: Много имаме, да, и още да Ви кажа се занимаваме и със „Златен век”.

Люба Кулезич: Е, какво му се занимавате със „Златен век”, той го пусна Върховният административен съд?

Виолета Комитова: Това не означава нищо.

Люба Кулезич: Как така решение на съд не означава нищо?

Виолета Комитова: Върховният административен съд отмени само санкция спиране, наложена от ДНСК, той не се произнесе по основния проблем – валидно ли е разрешението за строеж на небостъргача „Златен век”.

Люба Кулезич: Калинов каза, че е валидно, защото в тая промяна в закона, т. нар. поправка „Златен век”, липсват преходни и заключителни разпоредби, които да кажат точно как със задна дата един такъв момент се валидира. Ясно е, че имате много работа.

Виолета Комитова: Така е, но тука искам да изясня, че историята със „Златен век” просто е поводът да се разделя с архитект Иван Несторов, който цял живот работи в държавната и общинската администрация и му благодаря от името на всички колеги. Но тази история всъщност е забъркана в Столична община, тя не е ангажимент на ДНСК и за да се прикрият действията на Столична община, е била използвана…

Люба Кулезич: На главния архитект Здравко Здравков, на госпожа Фандъкова…

Виолета Комитова: Да, е била използвана Дирекцията за независим строителен контрол, защото има доказателства…

Люба Кулезич: Това е финалът…

Виолета Комитова: И факти, които показват точни и последователни действия, които толерират небостъргача до един момент …

Люба Кулезич: Да, той показа и схема, архитект Калинов…

Виолета Комитова: Да, и сякаш всички са съгласни, че той има удължено разрешение за строеж с десетгодишна давност, от което Столична община губи такса от петстотин и тридесет хиляди лева и се лишава от тези пари към бюджета, имам много доказателства за това и в същото време прехвърлят ангажимента на ДНСК, да спре строежа, да си измият ръцете…

Люба Кулезич: Измиват си ръцете, ама госпожа Фандъкова го умее, това не означава обаче, че тя покрива термина чисти ръце. Благодаря Ви архитект Комитова, Вие сте човек, който като служебен министър на регионалното развитие имате честа да отворите кутията на Пандора в едно от най-сложните ресурсоемки министерства…

Виолета Комитова: Да, така е, доста е сложно.

Люба Кулезич: Така че Ви стискаме палци, бъдете смела!

Виолета Комитова: Благодаря Ви!