Изпълнението на транснационални стратегически проекти с висока добавена стойност за региона и осигурено финансиране е основна стъпка за успешното изпълнение на Дунавската стратегия

Изпълнението на транснационални стратегически проекти с висока добавена стойност за региона и осигурено финанс

18 октомври 2018 | 11:43

Нашите общи усилия трябва да са насочени към постигане на по-видими резултати, ориентирани към гражданите в Дунавския регион.

Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова при участието си в среща на министерствата с ресор туризъм в Дунавския регион, в който участва и еврокомисаря по регионална политика Корина Крецу.

Министър Аврамова посочи, че през годините приоритетите на Дунавската стратегия са се развили и те трябва да бъдат актуализирани и преобразувани спрямо новите предизвикателства, пред които са изправени държавите в региона - околна среда, транспорт, миграция, дигитализация и т.н. Справянето с тях изисква мобилизиране на силна политическа подкрепа от всички държави и институции, припознаване на основните стратегически приоритети и осигуряване на инвестиции за тяхното изпълнение. Чрез развитието на туризма и културното наследство предоставяме многобройни възможности за стимулиране на регионалните икономики, което ги превръща в силен инструмент за сближаване и постигане на целите на Стратегията в бъдеще.

Днес, с приемането на декларацията обединяваме нашите усилия в тази посока и заявяваме готовност за търсене на подкрепа и финансиране за проекти и инициативи от съвместно стратегическо значение за региона, чрез комбиниране на различни финансови механизми на европейско и национално ниво. Реализацията на транснационални стратегически проекти с висока добавена стойност за региона и осигурено финансиране е основна стъпка за успешното изпълнение на Дунавската стратегия, заяви министър Аврамова.

По време на председателството на Стратегията от Министерството на регионалното развитие и благоустройството е свършена много работа в посока засилване на видимостта на Дунавския регион, за задълбочаване на икономическото, социалното и културното сътрудничество, както и за сближаване на държавите в региона, каза регионалният министър.

С одобрението на Пътната карта, подготвена заедно с Европейската комисия, са очертани стъпките за ревизията на Плана на действие, които да бъдат следвани през следващите месеци, и са заложени амбициозни срокове за реализирането им. За нас е изключително важно да осигурим навременно актуализиране на Плана за действие, за да може да бъде обвързан с новите приоритети на политиката на ЕС за сближаване, подчерта министър Аврамова.

Официалното откриване на Седмия годишен форум на Стратегията на ЕС за Дунавския регион е от 13 часа, днес, в зала 3 на НДК. Той ще започне с 3D мапинг, представящ красотата и богатството на природното, културното и историческото наследство в Дунавския регион. Форумът ще бъде открит от вицепремиера Екатерина Захариева, комисар Корина Крецу и министрите Петя Аврамова и Николина Ангелкова. Изказване ще направи и еврокомисарят по образование, култура, младеж и спорт Тибор Наврачич.

 

Седмият годишен форум на Стратегията на ЕС за Дунавския регион може да бъде гледан на живо в четвъртък ТУК и в петък ТУК.

Министерство на регионалното развитие и благоустройството