Караджов: Водосточната тръба за 1 млн. лв. е само във фантазиите на премиера

Караджов: Водосточната тръба за 1 млн. лв. е само във фантазиите на премиера

16 юни 2022 | 22:06

Водещ: Министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Гроздан Караджов е в студиото на „Лице в лице“. Преди това да си припомним какви нарушения откри проверката на държавата в АПИ.

Кирил Петков, министър-председател: 6 метра тръба, водосточна, струва 1 милион лева за данъкоплатците на Република България. Три стълба струват 2 милиона лева. Този тип примери се събират до 2.5 милиарда незаконни строежи.

Асен Василев, министър на финансите: Реално нарушението на Закона за обществените поръчки се дължи изцяло на прикрито строителство. Става въпрос за почти 2.5 милиарда.

Водещ: Гроздан Караджов, здравейте.

Гроздан Караджов: Здравейте.

Водещ: Тръба 6 метра за 1 милион лева, водосточна?

Гроздан Караджов: Само във фантазиите на министър-председателя е тази тръба – казах го още вчера, днес мога да го потвърдя. Ето така нареченото допълнително задание за въпросния път. В него най-накрая, в така наречената глава Анализи – тоест възможни други дейности, които могат хипотетично да се появят, на най-последно място, тъй като е имало водопровод по това трасе, е записано, че за ВиК се бюджетират, което означава предвиждат, а не изпълняват – 1 милион лева. Не знам тук с жълтичкото дали видяха Вашите зрители.

Водещ: Да, виждат всичко, да. Камерата доближава достатъчно.

Гроздан Караджов: Само че това нещо е изпълнено от ВиК-то за собствена сметка – ето го и писмото, с което те го потвърждават, тук подчертаното. И във вече изпълнените дейности, тъй като онова е какво се предвижда, знаем, че има ВиК , знаем, че има електро и там са предвидени 1 милион за ВиК, 2 милиона за електро, ако се наложи – ако прекъснем далекопроводи и така нататък. Тук в тези сертификати, които сега Ви показвам, четири на брой, всъщност навсякъде в графата Анализи, тоест допълнителни дейности, които ще се доказват чрез така наречените строителни анализи, има нули. Нула, нула, нула навсякъде, навсякъде е нула. Тоест тръба и ВиК не е изпълнявано нито за една стотинка и нито една стотинка от парите на данъкоплатците не е отишла за митичната тръба.

Водещ: А за трите стълба – 2 милиона?

Гроздан Караджов: Също. Няма ги в доклада, не ги съобщи вчера финансовия министър. Предполагам, че са поредната фантазия на премиера. И понеже чух, че при Вас и началника на кабинета му е казала за тази митична тръба – аз не мога да повярвам, след като на обяд всичко това беше опровергано с документи, как е възможно два пъти да си удариш главата в несъществуваща тръба и в неплатена нито една стотинка. А кажете ми сега при тези доказателства, какъв беше този бомбастичен анонс – тръба 6 метра за 1 милион лева? Кажете ми, това не е ли преднамерена атака, лъжа, с цел да се скрие собствената неспособност да се води коалиция, да се води държавата и да се прикрият истинските причини, като се хвърлят върху някакви несъществуващи тръби.

Водещ: Добре, приемаме Вашия отговор, че според Вас няма тръба, няма стълбове.

Гроздан Караджов: Не, не е според мен, според документите. Хората казват – архивите са живи.

Водещ: Добре. Обаче получи се един друг спор – Асен Василев твърди, че вие сте искали 3.9 милиарда още над тези 2.5 милиарда, отредени в бюджета за строителство на пътища. Вие казахте, не съм искал такова нещо. След това той показа документ с Вашия подпис, че Вие сте поискали тези 3.9 милиарда. Как е оформен документа, как се нарича документа – оставете. Вие сте го поискали, нали така?

Гроздан Караджов: Тези средства са фиксирани в писмо, готвени от експертите, които са в дирекция „Финанси“ на МРРБ . Това са парите, които не аз, а НС поиска. След като вчера Ви казаха за тези 3.1 милиарда лева, в този доклад, за който говорим…

Водещ: Да и показаха документа, под който стои вашия подпис. А Вие казвате, че никъде няма мой подпис?

Гроздан Караджов: Моят подпис е под документ, в който се казва – аз съгласувам бюджета. Това измества изобщо поантата на разговора – разговорът беше, поискал ли е Караджов тези пари и понеже са му отказани, той затова напуска Слави Трифонов. Това е истинската тема.

Водещ: Е да.

Гроздан Караджов: Караджов е подписал писмо, в което е фиксирал вече отворените дупки в бюджета на МРРБ, заради решението на Народното събрание.

Водещ: Разбирам. Но крайната цел е да дадат още 3.9 милиарда?

Гроздан Караджов: Ами не е.

Водещ: Е каква е целта на това писмо тогава?

Гроздан Караджов: Крайната цел е написана в началото на това писмо и тя казва – МРРБ съгласува проекта за бюджет. Точка. Няма поставено условие. И отдолу се изписва всичко онова, което по бюджета има несъответствие към датата на подписването – и това са липсващите 1 милиард за строителство на автомагистрали, липсващите 500 милиона, които сме обещали като коалиция – аз ги фиксирам, не е станала кой знае каква драма от това нещо. И третото нещо, което подписвам са тези 2.4 милиарда, които ми е отворено, не аз съм ги отворил, отвори ги НС с решението си. Смятате ли, че има министър, който няма да напише точно и вярно, тоест неговите служители, в случая аз дори аз не бих могъл да съставя такъв документ.

Водещ: Но въпроса е следният – в крайна сметка от Ваша гледна точка, парите, които трябва да получи МРРБ, освен тези 2.5 милиарда, заложени в бюджета, трябва да има и 3.9 милиарда?

Гроздан Караджов: От моя гледна точка?

Водещ: От Ваша гледна точка.

Гроздан Караджов: От моя гледна точка въпроса седеше по следния начин. При 3.9 милиарда отворена дупка и това нещо аз съм се изказал пред 18-20 човека, които бяхме на експертната група по финанси – казах, колеги, става въпрос за дупка, която се е отворила, това е вече сериозна, системна дупка в бюджета. Веднъж 2.4 милиарда от НС решението, втори път от това, че още през януари и февруари, в оригиналния бюджет не сме сложили нито една стотинка за автомагистрали, и третото е това, което Вие депутатите и ние като коалиция записахме в нашия документ, че ще дадем 1 милиард за общините за техни проекти във ВиК, в площади, улици и така нататък и което ние за тази година намалихме на 500 милиона. Сборът на тези неща е 3.9 милиарда. Искам да ми кажете, от кое трябва да се откажем – да не строим магистрали или да строим наполовина, да не правим ремонти на нови пътища, или да не плащаме?

Водещ: Какво отговори Василев, когато сте говорили на тази тема, вицепремиера Василев?

Гроздан Караджов: Ами аз чух донякъде неговото изказване, защото тръгнах за контрол в парламентарната комисия. Той се обърна към зам.-министъра си и каза следното – да, трябва да намерим някакви резерви. Имате ли и попита заместник-министърката си…

Водещ: Зам.-министърка, дама?

Гроздан Караджов: Да, мисля, че към нея беше въпроса. Имаме ли някъде резерви в евросредствата, там където няма да се случат европроекти, имаме ли резерв – нали държавата трябва да държи един резерв от пари за плащане към евросредствата, процента самоучастие, дали там нямаме резерв, с който можем да прескочим годината. Иначе ако той…

Водещ: Тоест той се е съгласил, твърдите Вие, с тези 3.9, че трябва по някакъв начин…

Гроздан Караджов: Той е наясно, всички са наясно, че този дефицит е истински, аз няма как да си го измисля. Аз си върша работата съвестно и мисля, че…

Водещ: Добре, разбрах. По тази тема разбрах. Само че искам към финала на нашия разговор нещо друго…

Гроздан Караджов: Но не е стоял въпроса това да е препъникамъка на събитието. Просто аз исках в коалиционен формат, същата вечер да се каже от кое се отказваме и кое отрязваме наполовина, на една четвърт, за да не стане така утре – ето го министъра е недисциплиниран в края на годината, той не изпълни това, не изпълни онова. Наплива от народни представители и от кметове за обещаните средства от коалицията е огромен.

Водещ: Разбрах. Обаче много кратки отговори на няколко важни въпроса. Вие помните при гостуването си Кирил Петков каза, че Слави Трифонов му бил казал – по въпроси свързани с Караджов, ще говориш с мен, защото той е брокер. В тази връзка част от отцепниците от ИТН заговориха за един човек, за когото и Татяна Дончева преди време спомена – познавате ли Орлин Алексиев? Познавате ли го?

Гроздан Караджов: Казвал съм го в много медийни студиа преди Вашето и ще го кажа тук – познавам го. Запознал съм се преди три години с него по личен проблем, който е от здравословен характер и за който не мога да говоря.

Водещ: Ходили ли сте в „Делта хил“, за да уговаряте някакви…

Гроздан Караджов: Не, никога не съм ходил в „Делта хил“.

Водещ: Добре, благодаря ви за този разговор.

 

Участието на вицепремиера в оставка Гроздан Караджов в "Лице в лице" може да видите на интернет страницата на БТВ.