„Люлин“ става част от „Струма“, пътят Калотина - София става магистрала „Европа“

„Люлин“ става част от „Струма“, пътят Калотина - София става магистрала „Европа“

27 декември 2018 | 12:35

АМ „Люлин“ става част от АМ „Струма“, а пътят Калотина - София става магистрала „Европа“, която ще включва и Северната скоростна тангента. Това е предвидено в решение на Министерския съвет, с което се утвърждава списъкът на републиканските пътища и се приема списъкът на пътищата от републиканската пътна мрежа, за които се плаща винетна такса.

Автомагистрала „Люлин“ се присъединява към „Струма“ поради малката си дължина - 19,6 км, и факта, че се явява естествено начало на определеното за АМ „Струма" трасе. Така участъкът „София - Перник" става част от пътя „София - Перник - Дупница - Благоевград - Симитли - Кресна - Сандански - граница Гърция".

На 15 ноември 2018 г. беше подписан договорът с избрания изпълнител за изграждане на 14,5 км от трасето на пътя Калотина - София в участъка от граничния пункт до пътен възел „Драгоман", като проектът предвижда и изход към интермодален терминал Драгоман. Предстои подписване на договор и за още един участък от него - между Драгоман и Сливница. С модернизацията на пътя между границата с Република Сърбия и София ще се подобри свързаността на страната със западната ни съседка. Така ще се намали времето за пътуване и ще се повиши пътната безопасност по трасето.

С правителственото решение мостът на р. Дунав в посока Русе - Гюргево за частта на територията на Република България се определя за съоръжение, за което се събира такса за ползване на отделно съоръжение по републиканските пътища, съгласно разпоредбата на Закона за пътищата, аналогично на сегашното положение.

Изменението в списъка на републиканските пътища се прави поради множеството настъпили промени, свързани с въвеждането в експлоатация на нови пътни отсечки, които са част от републиканската пътна мрежа на страната, или отпадане на трасета от нея.

Изменението в наименованията на магистралите може да бъде видяно в следващата таблица:

 

Номер на пътя

Име на пътя

Наименование на пътя

Области

А-1

Тракия

София-Пловдив-Стара Загора-Ямбол-Бургас

Сф, СО, Пз, Пд, СЗ, Сл, Яб, Бс

А-2

Хемус

София-Ботевград-Шумен-Девня-Варна

Сф, СО, Лч, Пл, ВТ, Тщ, Ш, В

А-3

Струма

София-Перник-Дупница-Благоевград-Симитли-Кресна-Сандански-Граница Гърция

Сф, Пк, Кн, Бл

А-4

Марица

(Пловдив-Стара Загора)-Харманли-Свиленград-Граница Турция

СЗ, Хс

А-5

Черно море

Варна-Бургас

Бн, Бс

А-6

Европа

Граница Сърбия-София

СО, Сф

mrrb