Министрите Андрей Цеков и Георги Гвоздейков ще инспектират изградения участък от Калотина до Драгоман от АМ „Европа“

Министрите Андрей Цеков и Георги Гвоздейков ще инспектират изградения участък от Калотина до Драгоман от АМ „Е

10 октомври 2023 | 17:42

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Ясен Йорданов ще направят инспекция на изградения 14,5 км участък от АМ „Европа“ от Калотина до Драгоман (от км 1+000 до км 15+500).

Назначената комисия от АПИ подписа Акт 15 на отсечката. След приемането на обекта от възложителя предстои назначаването на Държавна приемателна комисия за издаването на Акт 16 и разрешението за ползване от ДНСК.

Отсечката е с по две ленти за движение и една лента за аварийно спиране в двете посоки с общ габарит 25,5 м, с изключение на участъка от 3-ти до 4-ти км, който е без аварийна лента и общ габарит 20,5 м. Изградени са жп надлез, както и седем селскостопански надлези и подлези, надлез за диви животни и др. За осигуряване на свързаност от и към населените места в участъка са построени 4 пътни възела – „Калотина“, „Турмашка махала“, „Драгоман – Запад“ и „Драгоман – Изток“, както и няколко връзки за достъп. Построени са укрепителни стени по целия участък и е изпълнена корекция на коритото на р. Ежовица, като в отсечка от 600 м новоизграденото пътно платно покрива реката. Реконструкцията на участъка започна през февруари 2020 г. и по време на строителните работи движението по първокласния път І-8 Калотина - София не е спирано. Участъкът от км 4+420 до км 6+100 бе въведен в експлоатация на 13 април 2023 г.

Изпълнител на отсечката от Калотина до Драгоман е Обединение „СТРАБАГ БПА“ ДЗЗД, в което са „Щрабаг“ ЕАД, „Страбаг Сп. з.о.о., Полша“ и „Битумина ГмбХ-България“ ЕООД. Стойността на договора е 164 990 259,94 лв. с ДДС. Строителният надзор е осъществен от ДЗЗД „НАДЗОР КАЛОТИНА – СОП“, с участници „Трансконсулт-БГ“ ООД и „Пътинвест-инженеринг“ АД. Техният договор е за 3 708 600 лв. с ДДС.

Проектът „Модернизация на път I-8 „Калотина – Софийски околовръстен път“ от км 1+000 до км 15+500 и етапна връзка“ се съфинансира от Механизма за свързване на Европа на Европейския съюз и републиканския бюджет.

Събитието ще се състои на 11 октомври 2023 г. от 15:00 ч. в локалното платно в района преди пътния възел „Драгоман – изток“ в посока Калотина.

Географски координати на мястото: https://maps.app.goo.gl/gV2roZ5dibPsFhwRA.