Министър Цеков към студенти: Не се съмнявайте, че малка група смели, умни и решителни хора могат да променят света

Министър Цеков към студенти: Не се съмнявайте, че малка група смели, умни и решителни хора могат да променят с

18 септември 2023 | 14:59

Регионалният министър откри новата академична година и  Център за иновативни образователни технологии в Стопанска академия – Свищов

 

„Днес е празник на дръзновението и смелостта. Да мечтаем за по-добро бъдеще, да се противопоставим на стереотипите, да бъдем креативни и да придобиваме нови знания, за да преодоляваме рисковете и да не се страхуваме да поемаме предприемачески инициативи в името на успеха. Смелостта е качеството, което най-много ще трябва на студентите като бъдещи предприемачи и държавници".

С тези думи министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков откри официално новата академична година в Стопанска академия „Димитър Ценов“ в гр. Свищов. Министърът бе сред официалните гости на церемонията, по покана на ректора проф. д-р Марияна Божинова. 

„За мен е изключителна чест и привилегия да ви приветствам с откриването на новата академична година. Това е голям празник на духовността и знанието, защото началото на всяка нова учебна година е преклонение към познанието. То е най-ценният неизчерпаем ресурс, с който ние като човечество разполагаме“, посочи пред академичната общност, студентите и гостите на събитието министър Цеков.

Той отбеляза, че младите хора са бъдещето, на което нацията разчита да донесе благоденствие и развитие, и да промени България към по-добро.

„Стопанската академия  в Свищов предлага едни от най-интересните специалности в областта на  икономиката. Съвместява опита от историята с най-добрите постижения от стопанските науки, за да ги превърне в конкурентни стратегии, които да ни донесат развитие, изтъкна още в словото си регионалният министър. Той призова студентите да залягат над качественото образование, което им е най-нужно като бъдещи предприемачи, ръководители, държавници.

„Поздравявам ви с избора, който сте направили за обучението си, желая ви здраве, упорство, да черпите познанието с пълни шепи.  Никога не губете смелостта и дръзновението да мечтаете. Никога не се съмнявайте, че малка група смели, умни и решителни хора могат да променят света. Защото това е всичко, което е променяло света", подчерта още регионалният министър.

Андрей Цеков  връчи и специални награди на първокурсниците, приети да следват с най-висок успех във висшето учебно заведение. Димитър Игнатов и Моника Табакова -  двамата първокурсници, приети с максималния бал от 30 точки,  получиха от министър Цеков книгите - „Конкурентното предимство на нациите“ и „Конкурентна стратегия: Техники за анализ на индустрии и конкуренти“ на Майкъл Портър.

Специална награда от министъра на регионалното развитие и благоустройството получи и вицешампионката от Световната купа по шах в Баку - Нургюл Салимова, която от тази година следва маркетинг в учебното заведение.

След церемонията министър Цеков и проф. д-р Марияна Божинова откриха новоизградения Център за иновативни образователни технологии в сградата на университета, в който студенти и преподаватели ще имат достъп до редица приложения за дигитално обучение.

Министър Цеков разгледа и музея на академията, и остави послание за поколенията, подписано на личното бюро на Димитър Ценов. Той поднесе и цветя пред паметника на големия български предприемач, дарил средства за изграждане на висшето училище.

Сред официалните гости на събитието бяха още народният представител Йордан Терзийски, областните управители на Велико Търново и Бургас - Ивайло Здравков и Пламен Янев, изпълнителният директор на Националната агенция по приходите – Румен Спецов, кметът на община Свищов Генчо Генчев и др.

Снимки: МРРБ и Стопнаска академия „Димитър Ценов“ - Свищов

Министерство на регионалното развитие и благоустройството