Министър Цеков в интервю за Нова телевизия: Най-сериозна остава ситуацията в Разградско. Натрупаните преспи там са над 2 метра

Министър Цеков в интервю за Нова телевизия: Най-сериозна остава ситуацията в Разградско. Натрупаните преспи та

27 ноември 2023 | 21:00

Водещ: Време е за интервюто. Продължаваме водещата тема от новините - каква е ситуацията в момента по пътищата на страната 48 часа след падналия сняг и множеството проблеми? Какво беше направено и какво не през тези два почивни дни, които за мнозина бяха крайно неприятни? Наш гост е Андрей Цеков, министър на регионалното развитие и благоустройството. Здравейте и добре дошли.

Андрей Цеков: Здравейте. Добър вечер.

Водещ: Първо, последната ситуация в Севера на България - къде е най-тежко?

Андрей Цеков: Най-тежко продължава да е в Разград, област Разград, където е ограничено движението по пътната мрежа за всички МПС-та.

Водещ: Какво се случи? Защо не може да се справи държавата там? Много е трудно.

Андрей Цеков: Случи се комбинация от изключително обилни снеговалежи, надвишаващи нормите многократно, съчетани с много силен вятър, което е предпоставка за снегонавяване и образуване на преспи. В област Разград само през миналата нощ, след като бяха почистени някои от пътищата, се образуваха допълнителни преспи от над 2 м. Слава Богу, като цяло в страната, благодарение на усилията на всички екипи, държавни и общински, на всички държавни институции, общински власти, ситуацията започва да се нормализира до степен, до която бедственото положение е отменено в някои области като примерно в Шумен, а проходими са почти всички старопланински проходи, с изключение на Троянския, който традиционно…

Водещ: … по това време е почти неизползваем.

Андрей Цеков: … се характеризира с много силни навявания. И ограничено е движението на тежкотоварни автомобили в Котленския и отчасти в Шипка.

Водещ: Къде все още има бедствено или частично бедствено положение?

Андрей Цеков: В Разград, както казах е най-сериозно

Водещ: В същата област.

Андрей Цеков: … има все още ограничено движение по пътни участъци в голяма част преди всичко от Северна България. В Южна България ситуацията е доста по-…

Водещ: Да, Южна България още вчера беше далеч, далеч по-добре. Защо се получава така, че на едни места като че ли се действа по-добре, по-бързо, по-адекватно, а на други се забавят? Въпрос на техника ли е, въпрос на организация ли е, на какво е?

Андрей Цеков: Ресурси са налични, навсякъде.

Водещ: Да, има. Техника има, хора има.

Андрей Цеков: Има ресурси от гледна точка на техника. В Разградска област в момента работят 35 снегорина, са нон-стоп на терен. Но фактите са, че когато сме изправени пред природната стихия, това, което можем да направим, е да се опитаме да ограничим неудобствата, дискомфорта или щетите, които ни причинява тя. И тогава, когато се съчетаят изключително неблагоприятни климатични фактори с нетрадиционна ситуация, при която, знаете, имахме много дълга есен, много дълго циганско лято, при което дърветата не успяха да опадат листата.

Водещ: Има много сериозна листна маса, която прави, създава проблем.

Андрей Цеков: Много сериозна листна маса, която създаде, с много голямо натрупване на снежни маси, паднали дървета, прекъснато електроснабдяване. Между другото това беше най-сериозното предизвикателство.

Водещ: Така е, то продължава да е.

Андрей Цеков: И продължава да бъде. Към вчерашна дата над 1000 населени места нямаха нормално електроснабдяване. Затова приоритетът беше първо да осигурим достъп до подстанциите, за да могат да бъдат извършени нужните ремонти.

Водещ: Добре. Какво казват и вашите колеги, енергетици и вашите хора на места - кога ще може да обявите победа над природата? През утрешния ден може ли да се случи?

Андрей Цеков: Току-що се запознах с изявленията на министър Радев от съвсем скоро, че в рамките на утрешния ден се очаква да бъде възстановено електрозахранването навсякъде. Що се касае до пътищата, това е текуща дейност. Всеки ден са на терен екипите на областните пътни управления, на поддържащите фирми. Така че се надявам, че в рамките на следващия ден нормализацията ще продължи и към средата на седмицата ще сме влязли в една нормална картина.

Водещ: Само че това е първият, вярно сериозен сняг, комбиниран с много голяма буря, вятър и така нататък, но дай Боже да не е последният. Готова ли е държавата, готови ли са общините, готови ли са пътните служби? Защото ако това нещо продължи и пак и пак, вече ще бъде крайно неприятно.

Андрей Цеков: Както казах, осигурено е зимното поддържане, има сключени договори по всички места. Разполагат фирмите с необходимите ресурси от техника, материали - сол, пясък, химически вещества, които …

Водещ: Шансът някоя от фирмите да се окаже, че не може да свърши работата си? Имам предвид бургаската история от миналата седмица преди снега. Това е, това е безобразие.

Андрей Цеков: Вече се случи с неизряден изпълнител, който не успя да направи нужната мобилизация. Прекратен беше договорът с този изпълнител  поради неотложност беше възложен на алтернативни изпълнители. В момента е обезпечена дейността и на Бургаска област. Така ще действа във всеки един случай. В момента, в който не съумеят да изпълнят задълженията си по договора, аз вярвам, че полагат максимални усилия по другите места, нямам наблюдения за подценяване на ситуацията от останалите фирми.

Водещ: Къде е добрата доза за личното участие на министъра на пътищата, на министър-председателя? Защото получихте критики и от Делян Пеевски от ДПС, и днес от президента по отношение на намесата на военни с тяхна техника. Сега, министър-председателят отговори – ако някой иска с лопатата да е върху снегорина, да отиде. Така че какво трябва да водите? Нали някой трябва да води парада.

Андрей Цеков: Работата на политическото ръководство на държавата е да създаде всички условия, така че да могат да си свършат работата професионалистите на терен. И аз мисля, че премиерът с личен пример и с действие по отношение на управлението на кризи доказа, че е един такъв компетентен главнокомандващ в този случай. А иначе хората на терен заслужават огромно уважение и благодарност за усилията, които полагат, така че гражданите да излязат максимално бързо от тази тежка ситуация.

Водещ: Министър Цеков, благодаря ви за тези разяснения. Те са важни.

Запис с интервюто на министър Андрей Цеков може да гледате на интернет страницата на Нова телевизия.

Министерство на регионалното развитие и благоустройството