Министър Иван Шишков: Ако инженерната инфраструктура е кръвоносната система на една държава, то спортът е сърцето ѝ

Министър Иван Шишков: Ако инженерната инфраструктура е кръвоносната система на една държава, то спортът е сърц

27 април 2023 | 17:31

 

  Ако инженерната инфраструктура е кръвоносната система на една държава, то спортът е сърцето на тази държава. Събрали сме се в този отбор на Министерския съвет, на президента Румен Радев, за да направим така, че да развием инфраструктурата на спортните обекти, а съществуващата инфраструктура да бъде обновена. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков по време на проведения днес информационен ден „Държавата в подкрепа на спорта – Нови възможности“. Форумът се организира от министерствата на иновациите и растежа и на младежта и спорта.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще направи всичко възможно не само да осигурим финансиране, но и да окажем помощ в това какво трябва да се проектира, какво и как трябва да се строи. Имате нашата подкрепа, за да можем да издигнем нивото на българския спорт, да се създадат условия за създаване на добри спортисти с добри резултати. Без условия няма как да се произведат добри спортисти, няма как да имаме добри резултати. Ще направим всичко възможно да осигурим финансиране, каза още министърът.

Успехът и в състезанията, и еврофинансирането зависи от подготовката, подчерта заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Ангелина Бонева, която също се включи в събитието. Тя информира, че по процедурата „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на публичен сграден фонд за административно обслужване, култура и спорт“, която се финансира Плана за възстановяване и устойчивост и е със срок за кандидатстване 28 април 2023 г., досега има подадени само два проекта. „Обмисляме удължаване на срока, но докога така? Тази и следващата години ще има толкова програми и финансиране, че ще сме изправени пред подобна ситуация. Необходимо е да продължим напред по-умно, по-координирано и с по-добра подготовка“, бе категорична Бонева.

„Насърчавам Ви да поглеждате към финансовите инструменти като възможност. Хубавото е, че от първия ден на изпълнението им могат да носят възвръщаемост“, каза още регионалният заместник-министър. И представи възможностите, които Програма „Развитие на регионите“ дава за подкрепа на инвестиции по линия на спорта. Такива могат да бъдат финансирани по първите ѝ два приоритета – за интегрирано градско и териториално развитие, които са с общ бюджет над 3,5 млрд. лв. и бенефициенти по които са 50-те най-големи общини в страната. „Между допустимите дейности специално внимание обръщаме на културата, спорта и туризма“, подчерта Бонева.

МРРБ ще търси приоритетно проекти за инфраструктурно развитие, но с допълващи дейности за тяхното успешно ползване – инвестиции в човешки капитал, наука и иновации, образование и екологични мерки. Затова ще се ползват допълващи средства и от други програми с европейско финансиране, като за това се разчита на министерствата на труда и социалната политика, на иновациите и растежа, на образованието и науката и на околната среда и водите, каза още регионалният заместник-министър.

mrrb