Министър Иван Шишков: Близо 2,3 млрд.лв. от Оперативна програма „Региони в растеж“ са вложени в обновяване на българските региони

Министър Иван Шишков: Близо 2,3 млрд.лв. от Оперативна програма „Региони в растеж“ са вложени в обновяване на

22 декември 2022 | 16:19

543 проекта, финансирани по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. са приключени успешно към днешна дата, като средствата за тях са верифицирани от Европейската комисия.  Това означава, че са напълно приключени 70 % от всички проекти, които са финансирани в изминалия програмен период на програмата.

Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, който откри Годишното информационно събитие на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., управлявана от МРРБ. 

Министърът  отчете, че ОПРР, която е на финала на своето изпълнение, се реализира с много добри темпове. До момента са разплатени над 2,293 млрд. лв. или 73% от бюджета на програмата, който е над 3 млрд. лв.  Сертифицираните средства, представени в ЕК и одобрени от нея като допустими, възлизат на 1,893 млрд. лв. или 60% от бюджета. В рамките на ОПРР 2014 – 2020 са сключени 765 договора за предоставяне на финансова помощ, а 222 са в процес на изпълнение.

Към днешна дата са реализирани 85 проекта за образователна инфраструктура и 244 за енергийна ефективност в жилищни и административни сгради. Завършените проекти за ремонт и модернизация на градска среда в големите общини на страната са 48, а за подпомагане на процеса на деинституционализация на деца и възрастни – 70 договора. За обновяване и модернизация на пътна инфраструктура са финализирани 27 договора.

Министър Шишков информира, че през миналата седмица Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. беше официално одобрена от Европейската комисия. Тя предвижда инвестиции от над 3,6 млрд. лв. за развитие на българските региони. „Програмите допринасят изключително много за реалното преобразяване на населените места. Радвам се, че работим изключително добре в партньорство с общини, държавни институции, Световна банка, Висши училища, неправителствения сектор, бизнеса и гражданите и резултатите са добри“, каза още арх. Шишков. Той подчерта, че в програмния период 2021-2027 г. партньорският подход ще продължи, като ще се  търси още по-голямо взаимодействие.

Годишното информационно събитие на ОПРР 2014-2020 г. се проведе в сградата в обновения „Нов учебен корпус“ на Националната художествена академия, който е финансиран от програмата. Участие взеха още зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Георгиева и ректорът проф. Георги  Янков.

„За нас като Управляващ орган на една от най-големите инфраструктурни програми в България – Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 -2020 г., тази година беше изключително важна. Успяхме да направим така, че да „нямаме нито едно загубено евро“ и рискът от загуба на средства да бъде преодолян. През последните няколко месеца наваксахме темпото и върнахме доверието в нашите бенефициенти, за да продължат успешното изпълнение и приключване на проектите си въпреки кризата и всички глобални икономически и обществено-политически проблеми“, подчерта зам.-министър Десислава Георгиева.  Тя допълни, че започва работата и  по новата Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. „Към нея има голяма очакване, защото предишните две години бяха нулеви за еврофондовете. Още в първата половина на 2023г. ще стартират мерките за интегрирани инвестиции“, заяви тя.

Пред журналисти зам.-министър Георгиева коментира, че вече се сключват анекси за индексация с 15% на строителните договори по ОПРР 2014-2020 г. Вече има и направени плащания от страна на бенефициентите към фирмите с повишените цени. „Очакваме по този начин строителството да се върне в нормални темпове“, коментира Георгиева. По думите й сред рисковите проекти по програмата са тези за ремонт на центъра на София и проекта за доставка на медицински хеликоптер на Министерството на здравеопазването. „В постоянна координация сме с колегите, провеждаме и срещи. Отчитаме пълна мобилизация, така че се работи усилено с целия капацитет да се преодолеят трудностите“, коментира заместник-регионалният министър.

В рамките на събитието зам.-министър Десислава Георгиева и Ангелина Бонева-заместник главен директор на Главна дирекция "Стратегическо планиране и програми за регионално развитие" наградиха победителите във фотоконкурса на Министерство на регионалното развитие и благоустройството на тема „ОПРР обновява и вдъхновява – покажи ни най-добрите обекти от твоя град“.

В състезанието се надпреварваха над 130 снимки, изпратени от участници от градовете София, Варна, Габрово, Горна Оряховица, Русе, Разград, Завет, Кубрат и др. Първа награда спечели Красимир Коев за представяне на обновения по ОПРР парк в Морската градина на Варна. Двама фотографи от Габрово - Калин Митев и Ярослав Чепунрой, бяха класирани на второ място със снимките им на обновени обекти по европейската програма в града. Трето място зае Ивет Бабулкова от град Горна Оряховица, която в серия снимки показа обновените паркове в града.

Бяха връчени и поощрителните награди на група ученици от Разград за снимки на обновената по ОПРР  Национална професионална техническа гимназия „Шандор Петьофи“ с ръководител г-жа Марияна Пенева – Димитрова и за г-жа Невена Карадимова, отново от град Разград, за снимка на обновената детска градина „Зорница“. Поощрителни награди получиха и Ралица Георгиева от Русе, която е представила облагородяване на градската среда и европейски облик на града и Руслана Попсавова от град Троян.