Министър Иван Шишков в интервю за предаването "На фокус" по Нова телевизия: Раздавани са пари за обекти, които са строителна илюзия

Министър Иван Шишков в интервю за предаването "На фокус" по Нова телевизия: Раздавани са пари за обекти, които

07 ноември 2022 | 09:11

Водещ: В кома ли е строителството на магистралите у нас и ще бъде ли построена у нас някога специализирана детска болница? "На Фокус" е строителният министър Иван Шишков, здравейте.

Арх. Иван Шишков: Здравейте.

Водещ: Да започнем от детската болница. Излезе тази седмица, че имате нов терен за национална детска болница, но в „Горна баня“. Това добро място ли е?

Арх. Иван Шишков: Първо, считам че мястото е много добро. Второто, освен че мястото е много добро, самата специфика на терена позволява да се построи чисто нова болница, която да няма никакви компромиси. Никакви компромиси и като функция на сградата…

Водещ: Както беше в случая и с „Александровска“, „Лозенец“…

Арх. Иван Шишков: Да. Тази тема с детската болница и с непрекъснатите проблеми по избора на терен беше защото във всеки терен си имаше своя компромис и от този компромис разбира се обществото негодуваше и не можеше да се избере терен за детската болница.

Водещ: Според вас можело ли е всъщност да бъде избегнато това, защото дълго време продължи?

Арх. Иван Шишков: Този терен, който предлагаме и който ще го разработваме като терен за детска болница има само един проблем и той беше процедурен. Тоест, в него трябваше да се вложи държавническо мислене, трябваше да се вложи чисто професионален подход…

Водещ: В конкретика, имало е вътре място, което е било частна собственост?

Арх. Иван Шишков: Имаше частен имот, аз направих среща със собственика. Благодаря на кмета на „Овча купел“, той осигури връзката, присъства и на двата разговора. Разбрахме се, че транслираме имота така, че да бъде в единия край и да освободим достатъчно огромен терен, буквално огромен, достатъчно голям терен, за да може да направим детската болница. Толкова.

Водещ: От там нататък процедурите в ред ли са и кога ще започне следващата стъпка, тоест кога се очаква евентуално да започне строителство?

Арх. Иван Шишков: В петък вечер се чух с кмета на „Овча купел“, той е внесъл в Общинския съвет предложения, общинския имот, тъй като има един общински имот в единия край, така че там е зелена площ, ние ще го използваме за парк към болницата, очакваме да бъде дарен от Столична община към държавата. След решението на МС имотът да бъде въведен за национален обект и болницата да бъде на това място. Очакваме този четвъртък Столичният общински съвет да дари имота на държавата. Ние през това време ще направим така, че да сключим предварителен договор с частните собственици на имота и в рамките, считано на около два месеца да може да приключим процедурата с изменение на подробния Устройствен план и да стигнем до виза. Най-важното, което обаче ще трябва да се направи от здравното министерство е едно много хубаво задание за проектиране. Защото на нас до този момент изключително много ни липсва заданието. Държавата буквално не знае какво да си поръча, след това имаме лоши проекти и накрая лошо строителство.

Водещ: Тоест, срокове кога най-рано виждате да започне строеж на това място?

Арх. Иван Шишков: Разбира се, след това на това място ще трябва да се направи задание, както ви казах, тоест ако до два месеца успеем да приключим с процедурите за подробен Устройствен план, след това би трябвало в рамките на няколко месеца да се направи процедура, която да се изясни заданието и да се направи процедура по избор на проектант…

Водещ: Можете ли да дадете срок?

Арх. Иван Шишков: Срок не мога да кажа за колко време ще може, още повече това е Министерство на здравеопазването, не е функция на нашето министерство. Аз като регионален министър това, което успях да направя и да помогна заедно с колегата от здравеопазването е да може да изберем терена, той наистина продължавам да казвам, че е най-подходящия. Тъй като до този момент се чуха въпроси защо е избран този, има още други четири? Другите са изключително по-неподходящи – единият до банята на „Овча купел“, който е много по-малък като възможности за строителство, другият беше в „Банкя“, който също беше изключително по-малък. И другите терени, за които ние си говорихме преди малко, това бяха възможностите – скелета да бъде, образно казано, да бъде продължен или терен в бившата Правителствена болница. Имало е още една възможност като застрояване, това е в Окръжна болница…

Водещ: Досега възникваха много съмнения в начина, по който се случваше проекта до този момент през годините. Как смятате да поправите тази грешка?

Арх. Иван Шишков: Считам, че с избора на място за това, че ще се прави чисто нова болница, а няма да има компромис да се прави пристройка, надстройка, преустройство или каквото и да било върху някаква съществуваща сграда, това само за себе си дава едно спокойствие, че може в този терен да се направи всичко, което е необходимо. Чухте, че здравният министър казва включително, че ще има хеликоптерна площадка и всичко необходимо.

Водещ: И хотелска част се говори, и парк…

Арх. Иван Шишков: Точно така, всичко необходимо…

Водещ: Звучи добре, просто не сме свикнали да чуваме някакви толкова бомбастични неща, които да се случват впоследствие.

Арх. Иван Шишков: Хубавите неща обикновено знаете, че са в простите решения. В случая решението беше просто, защото намерихме начин да транслираме частния имот и да освободим един терен, който към конкретния момент този терен е пустеещ.

Водещ: Със сигурност България има нужда от такава болница, така че да се надяваме, че този път тази процедура ще даде тласък?

Арх. Иван Шишков: Нищо не предвещава да има провал.

Водещ: Жълтите павета, това изгледа софийска, но в крайна сметка ремонтите на жълтите павета взриви буквално хората заради качеството, с което се извършваше. Казахте тогава, че основната грешка на общината била в проектирането и възлагането. Какво означава това на прост език? Какво толкова….

Арх. Иван Шишков: На още по-прост език, това за София е душата и сърцето на града, центъра.Когато влезеш и искаш да направиш интервенция в душата и сърцето на този град трябва да бъдеш готов да дадеш своето сърце и своята душа за този град. Когато обаче го направиш, образно казано – документално, когато не направиш, не проучиш абсолютно всичките възможности, всичките проблеми…

Водещ: Тоест, къде е вината, кой допуска това нещо да се случва?

Арх. Иван Шишков: Вината е от самото начало до този момент.

Водещ: В общината ли е?

Арх. Иван Шишков: Със сигурност би трябвало да е в общината, защото общината е възложител. Тоест, дали и колко е проблема в проекта, колко е проблема в строителя включително в края на краищата проблемът е във възложителя, който следва да координира, следва да организира…

Водещ: Сега като го казахте това дали ще ви гласуват Общинския съвет имота, който искате в „Горна баня“ за детска болница?

Арх. Иван Шишков: По принцип това, за което Министерство на регионалното развитие се намеси в случая не е за да критикува общината и в никакъв случай няма…

Водещ: Разбрах, че понеже този проект се изпълнява по европейска програма…41 милиона лева…

Арх. Иван Шишков: Той се изпълнява по европейски пари. Сега веднага мога да ви кажа. При положение, че срокът за изпълнение е март 2023 година, при положение, че Столична община има възможност да поиска удължаване на срока, казвам веднага Министерство на регионалното развитие ще откликне при искане от Столична община да удължим срока. Естествено не може да си позволим нито да загубим парите….

Водещ: Те поискаха ли го?

Арх. Иван Шишков: Не, не са го поискали. Казвам веднага, ако го поискат ще се случи. Но, за мен трябва да има ясно…

Водещ: Може ли да загубим тези пари, извинявайте, че ви прекъсвам?

Арх. Иван Шишков: Точно затова, много хубав въпрос. Защото, ако в момента нямаме ясни срокове, ясни критерии как ще завърши ремонта, не трябва да забравяме, че следващата година е година на местни избори и ако в един момент се окаже, че не се завърши ремонта до месните избори и останат последните два месеца, началото на мандата на евентуален следващ кмет ще бъде цъкаща бомба. Защото тази цъкаща бомба ще означава, че за два месеца трябва да бъде завършен и трябва да бъде въведен в експлоатация.

Водещ: С госпожа Фандъкова не си ли говорите на тази тема, вие сте министър, тя е кмет на София?

Арх. Иван Шишков: Аз не съм си говорил, тъй като към този момент жълтите павета, темата стана буквално от 15-20 дена.

Водещ: Тоест, вие как може да помогнете, с експерти ли, с експертиза ли?

Арх. Иван Шишков: Освен всичко останало, тъй като когато се извършва определено строителство, Столична община има право да поиска част от това изпълнено строителство да бъде платено. Имате предвид, че Столична община към този момент не си е поискала парите включително парите и за ремонта на „Граф Игнатиев“. Готови сме, на разположение сме, тъй като това става разбира се след проверки…

Водещ: Това какво означава според вас?

Арх. Иван Шишков: Не знам, наистина е много странно. Защото европейските пари Столична община може да ги получи след проверка. Готови сме да направим проверка, тя разбира се ще бъде съвсем отворено към позитивно решаване на въпроса.

Водещ: Това, което казвате, означава ли, че Столична община не иска да се прави проверка?

Арх. Иван Шишков: Не знам, наистина не знам. Но за мен беше странно, тъй като започнахме проверката от миналата седмица. Съвсем официално Ви го казвам, ремонтът на „Граф Игнатиев“, тъй като той е завършен, има разрешение за ползване, включително ремонтът на „Солунска“, другите ремонти е изключително забавен.

Водещ: Не са си поискали парите?

Арх. Иван Шишков: Не са си поискали парите. Ето, призовавам ги да си поискат парите. Това, че ще бъдат проверени…

Водещ: И аз ги призовавам, да видим проверката какво ще покаже?

Арх. Иван Шишков: Това, че ще бъдат проверени е въпрос на изискване общо взето на програмата.

Водещ: Малко времето ни притиска. Една от причините миналото управление да влезе в челен сблъсък бяха парите за ремонти на магистрали, включително 6-те милиарда в последната минута, преди това разследването за „Хемус“. Да почнем от там – платихте ли парите, които Гроздан Караджов беше поискал за доплащане на участъци за ремонти?

Арх. Иван Шишков: За ремонтите нищо не сме плащали, защото първо има решение на Народното събрани, че следващите 50 процента трябва да бъдат платени след анализ на текущите и основни ремонти. Този анализ е направен, със сигурност ще има дебат в народното събрание. В сряда съм поканен на блиц контрол от съответната комисия в народното събрание, за което аз лично благодаря, че съм поканен. Тоест, ще може да водим наистина чисто професионален дебат. Но това, което е наистина много странно, че към този момент след решението на народното събрание, след като са платени 50 процента ангро, буквално тези пари, със сигурност анализът ще има смисъл, защото ще знаем колко от ремонтите са основни, колко са текущи. Имайте предвид, ще ви го кажа директно, огромна част от ремонтите са възлагани всичките като текущи ремонти, но в огромна част от тях има елементи на основни ремонти, които ги превръща в основни. Но този проблем на практика може да се окаже, че чисто юридически няма особено значение.

Водещ: Чакайте, възлагани са като текущи, обаче са основни?

Арх. Иван Шишков: Всички са възлагани текущи, но в рамките на строителство е имало елементи от тези ремонти, не казвам цялото строителство от край до край, имало е елементи, които са ги превърнали в основни. Образно казано, имаме реконструкция на мостови съоръжения, имаме пипане на земна основа, което го прави основен ремонт…

Водещ: Това какво означава? Да го обясните на прост език това защо се е правило?

Арх. Иван Шишков: 2018-2020 година на практика това, което е възлагано от държавата и е функционирало благодарение на възлаганията от държавата по този начин е било в нарушение Закона за строителство на територията. И това все повече, и все повече се е случвало.

Водещ: Оскъпявало ли е работата?

Арх. Иван Шишков: Дали е оскъпявало или не, не може да дадем коментар, но е в нарушение.

Водещ: Това ли е причината и вие да внесете в Народното събрание законодателни промени…

Арх. Иван Шишков: …за търпимост. Точно така, това е веднъж основните и текущи ремонти, и втори път…е разбира се най-емблематичен незаконен строеж четвърти и пети Лот на „Хемус“.

Водещ: Нарекохте състоянието на магистралите и изобщо изграждането им и ремонтите буквално го нарекохте, че е кома. Кажете ми, какво установихте? Защото миналата година по разследването за „Хемус“ чухме много неща. Съвпадна ви проверката ви с това, което се изговори, включително и от бившия вътрешен министър?

Арх. Иван Шишков: Имайте предвид, че аз в предишния служебен кабинет бях заместник-министър. Преди това бях съветник, тоест част от тези неща ги знам още оттогава, нищо не ме е изненадало. Това, което успях наистина, както се казва да вляза с летящ старт в материята, беше точно благодарение на това. Истината обаче е, че тя има две страни. Едната страна, разбира се това, което си говорим за раздадените аванси пари, но другата истина е, че за съжаление ние нямаме планиране и сме изостанали изключително много и в планирането и в строителството на магистрали.

Водещ: Имало ли е пари в чували? Това беше изречението, което се запомни. Метафора ли е или е истина?

Арх. Иван Шишков: Това е тема на МВР, не е тема на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Водещ: Има ли изчезнали пари, които биха могли да бъдат вкарани в чували?

Арх. Иван Шишков: Не мога да ви кажа, даже не мога и да си ги представя както количество тези пари, за които коментирахме…

Водещ: Понеже казахте, че има места, на които е по-скоро илюзия, че има магистрала?

Арх. Иван Шишков: Точно така, илюзия, защото няма проекти…

Водещ: Но пари са дадени?

Арх. Иван Шишков: Имаме даване на пари, имаме раздаване на пари на обекти, които са буквално строителна илюзия, точно така.

Водещ: Това какво говори?

Арх. Иван Шишков: Това говори, че са раздавани едни пари без да е ясно кога ще бъде построена магистралата, кога ще бъде проектирана, това за което си говорим от началото на разговора.

Водещ: Това според вас може ли да става без знанието на държавата?

Арх. Иван Шишков: То става на практика с възлагането на държавата, държавата възлага това. Аз и затова много пъти съм казвал, че основният проблем е по начина, по който държавата е възлагала всички тези неща – от ремонтите, от текущите, през основните и накрая до строителство на новите инфраструктурни обекти.

Водещ: Тогава какво е решението? Вие влизате в този летящ старт, защото имате опита, но магистралите са в кома?

Арх. Иван Шишков: Аз мога да кажа, че общо взето комата малко по малко започнахме да вадим проблема…

Водещ: Да бъде будна?

Арх. Иван Шишков: Да, даже вече мога да кажа, че сме още една стъпка по-напред. Знаете, че одобрих уастъците4, които са от Русе към Велико Търново, изобщо за това трасе не се коментираше. Това за мен обаче трасето от Русе за Маказа е изключително важно трасе, много важно европейско трасе, защото това е връзката между….

Водещ: Тоест, придвижихте процедурата за да започне отново работа

Арх. Иван Шишков: Точно така. Успях да одобря подробен Устройствен план на магистрала „Европа“, което беше буквално оставено. Имайте предвид, че за тези три плана…

Водещ: Това е кой участък?

Арх. Иван Шишков: Това е участъкът между София и Сливница. За тези три плана, които ви казвам, те бяха подготвени от мен предишния служебен кабинет и ги бях оставил на министъра в редовния кабинет, министър Караджов. Бях му казал, че са изключително важни, намерих ги в същото положение…

Водещ: В началото на мандата?

Арх. Иван Шишков: Да, точно така…

Водещ: И осем месеца по-късно ги намерихте…

Арх. Иван Шишков: За съжаление ги намерих в същото положение и естествено…

Водещ: Защо, това какво означава?

Арх. Иван Шишков: Аз не мога да търся, не мога да търся някаква отговорност от политиците…

Водещ: Тоест, поставяте един голям въпрос в края на разговора, който ще продължим да търсим разговор.

Арх. Иван Шишков: Нямам никаква представа, но така или иначе тези проблеми общо взето ги решихме. Най-големият проблем беше интерконектора, който за два месеца успяхме за завършим. Затова ви казвам за цъкащата бомба. Ние на практика имахме една огромна цъкаща бомба, която успяхме да решим. Надявам се и София да реши цъкащата бомба с центъра…

Водещ: Да не гръмне при следващия?

Арх. Иван Шишков: Да, точно така.

Водещ: Добре, благодаря ви много. Строителният министър Иван Шишков. Интересен разговор с много детайли за това какво се случва. Благодаря за гостуването.