Министър Иван Шишков: Започваме проектиране и строителство на кръгово кръстовище при завод Теклас до Кърджали

Министър Иван Шишков: Започваме проектиране и строителство на кръгово кръстовище при завод Теклас до Кърджали

18 май 2023 | 15:50

До юли ще стартира процедура за избор на изпълнител на бул. „Беломорски“ в града

 До края на месеца трябва да има задание за кръгово кръстовище при спирка Глухар до завод „Теклас – България“ в град Кърджали. Това обяви на пресконференция министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков след работна среща в града с кмета Хасан Азис. На нея бяха обсъдени решаването на проблеми, свързани с обезопасяване на конфликтното кръстовище, извършване на ремонт на участък от бул. „Беломорски“ на входа на Кърджали и необходимостта от изграждане на обходно трасе за града. Кметът връчи на министър Шишков писма по трите теми.

В срещата участваха още заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Шушков, областният управител Даниел Делчев, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Венцислав Ангелов и представители на местната власт.

Заради преминаващите ежедневно 3000 работника от разположения в близост до кръстовището при спирка Глухар завод „Теклас - България“, 500 леки автомобила и 32 автобуса, изчакването за преминаване през него е около 40 минути. За облекчаване на трафика има два варианта. Ако се влезе в габарита на пътя, ще бъде направено по-бързо, само с проект. Ако се наложи, ще се направи подробен устройствен план и ще се отчужди частично територия. Решението ще стане ясно със задание, обясни министър Шишков.

В напреднала фаза сме за процедура за строителство, тъй като имаме проект, каза още регионалният министър по отношение на другата дискутирана тема – за бул. „Беломорски“. Общината има изготвен проект за тротоарите. Подменена е водопроводната мрежа под булеварда. „В момента сме раздали задачите. ВиК-то следва да завърши процедурата с акт 15 и 16 да въведе в експлоатация обектите, които са от водния цикъл, в рамките на месец и половина. Уверението ми е, че са изпълнили обектите. След което в този месец и половина следва двата проекта, които имат общината и АПИ, да се съчетаят, да се разгледат и да се издаде разрешение за строеж“, допълни той. И увери, че в рамките на месец и половина – до юли, ще бъде завършена тръжната документация, ще бъде обявен конкурс за избор на изпълнител за реализиране на тази част, която е задължение на АПИ.

Булевардът не може да бъде разширен, но с цел облекчаване на трафика на мястото на едно от конфликтните четириклонни кръстовища в близост до Административния съд ще бъде изградено кръгово, стана ясно по време на брифинга. Пред медиите министърът отново каза, че решение на проблема с трафика за града и региона е по-добре да бъде потърсено чрез магистрала или скоростен път, така че движението да не бъде вкарвано в центъра на Кърджали.

Започва и процедура за обходния път на Кърджали. Той е важен и при всички положения ще бъде част от едно задълбочено проучване на колегите от Агенция „Пътна инфраструктура“. Всичко започва отначало, защото оценката по въздействие върху околната среда е изтекла. „Решението е от национален мащаб, държавата ще го направи и съм убеден, че кметът ще помогне, както го е правил досега“, каза още министър Шишков.

Пред медиите той заяви, че транзитното движение трябва да бъде изведено от града, което ще подобри ситуацията, както за жителите, така и за преминаващите.

„Провокиран съм да предложа да започнем изграждането на скоростен път или на магистрала, в зависимост от това какво се докаже технически, в частта от АМ „Марица“ до Маказа, което означава връзка с Кърджали и много повече за региона. Знаете, че като регионален министър отдавна говоря да бъде изградена цялостна свързаност и, надявам се, в кратки срокове да ви отговорим дали тръгваме в тази посока. Оста „север – юг“ започнахме да я развиваме като проекти в северната част от Русе към Велико Търново“, каза Иван Шишков. И изрази мнение, че развитието ѝ трябва да започне и от южната част. Това може би ще е генералното решение на въпроса. Министърът обърна внимание, че за всяка процедура, независимо дали за обходен път или магистрала, трябва да се направи ОВОС и да се избере трасе, но увери, че ще възложи на Агенция „Пътна инфраструктура“ да започне проучване, тъй като към момента тези стъпки не са предприети.

Министър Шишков обясни, че новата магистрала ще има връзка с Кърджали, като на практика движението няма да минава през града, и ще достига до Маказа. И напомни, че в момента правителството прави цялостна концепция за разширяване на част от граничните контролно-пропускателни пунктове, сред които е и „Маказа“. „Не си мислете, че ще дадем пари да се направи скоростен път до Маказа и накрая пунктът да не може да поеме цялото движение. Не случайно казах, че това е един сериозен транспортен коридор, който трябва да бъде решен от край до край – от Русе до Маказа, заедно с „ГКПП Маказа“, категоричен бе той.

Регионалният министър напомни, че трябва да започне проектирането на всички магистрали. „При положение, че ги няма, трябва да ги проектираме, за да можем да ги построим. Ето това е предложението и между другото, може би големият апел към политиците оттук нататък е, максимално бързо да проектират всички магистрали. Така ще може да се търси икономически подход, да се намери начин да се построят възможно най-бързо. Хората във всеки регион, а аз обикалям страната, задават почти едни и същи въпроси. Те са: „Защо няма тази или онази магистрала? Защо няма свързаност? Защо пътищата са в лошо състояние?“. Всичко това е един общ механизъм, който трябва да бъде решен с построяването на повече магистрали. А това ще облекчи трафика по пътищата, което означава, че те ще бъдат по-малко амортизирани, че ще може да отделим по-голям ресурс, включително и за поддръжката им от второкласна и третокласна пътна мрежа“, каза министър Шишков.

Кметът Хасан Азис благодари за оперативността и готовността на ръководството на министър Шишков, заместник-министър Шушков, областния управител и Агенция „Пътна инфраструктура“. Той запозна на място министър Шишков със състоянието на обсъдените по време на днешната среща обекти.