Министър Комитова: Бившият шеф на „Автомагистрали“ Стоян Беличев пак иска да ги оглави, но е управител на 4 фирми

Министър Комитова: Бившият шеф на „Автомагистрали“ Стоян Беличев пак иска да ги оглави, но е управител на 4 фи

13 юли 2021 | 20:43

Според регионалния министър публично-частното партньорство, наричано у нас концесия, се прилага успешно в много страни

 

Господин Беличев е управител и съдружник в четири фирми с предмет на дейност строителство. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова в предаването „Денят ON AIR“ на телевизия „България ON AIR“.

Регионалният министър напомни, че в момента „Автомагистрали“ ЕАД, което доскоро беше ръководено от г-н Беличев, сега се управлява от временно ръководство. Срокът за подаване на документи за участие в конкурса за ново ръководство на търговското дружество беше 5 юли. Сред кандидатите попада и Стоян Беличев. Комисия, която извършва проверява по допустимост на кандидатите, е установила, че в момента е съдружник на тези фирми. Като управител на държавно търговско дружество, с многомилионни обороти, той няма право да бъде управител и съдружник във фирма с подобен предмет на дейност, заяви министър Комитова. Нашите юристи тепърва ще разглеждат допустим ли е този кандидат в конкурса, допълни тя.

В регионалното министерство има 37 търговски дружества, които са 100% държавна собственост. Има пропуски в законовата уредба, свързани със Закона за публичните предприятия и правилника за неговото прилагане, в който са създадени такива хипотези, така че принципалът, да не може да смени изпълнителния директор на търговските дружества, коментира Комитова.

Авансовите плащания са дадени за бъдещо строителство – на свлачища и на магистрала „Хемус“, които в голямата си част нямат разрешения за строеж. Притеснявам се, докато дойде време за използването им, фирмите да не фалират, каза министърът. Не се стремим да ги върнем. Искаме да запазим фирмите, да продължим да работим с тях и те да изпълнят договорите, които са сключени. Първо, те трябва да съществуват. Второ, по този начин ще оползотворим парите за целите, за които те са определени, заяви арх. Комитова.

С много сериозни размествания на различни пера от бюджета осигурихме средства за разплащане на положения асфалт от фирми, които работят по строителство и ремонт на пътища след обществени поръчки, информира регионалният министър. Тя напомни, че бяха установени изпълнени дейности за 600 млн. лв. над отпуснатия бюджет на Агенция „Пътна инфраструктура“.

В отговор на въпрос за лансираната от Слави Трифонов идея за концесиониране на магистралите в страната министър Комитова коментира, че на запад това се нарича публично-частно партньорство и то се прилага успешно в много европейски държави, включително съседни на България, като при него предприемачът носи целия риск.