Министър Лиляна Павлова в интервю за в. "Монитор": Държавата помогна на общините за справяне с бедствието

Министър Лиляна Павлова в интервю за в. "Монитор": Държавата помогна на общините за справяне с бедствието

28 февруари 2012 | 17:53
Посолствата готови да отворят кесията за село Бисер

- Г-жо Павлова, каква е обстановката в страната в момента? Нормализира ли се ситуацията в районите, засегнати най-много от тежката зима?
- Обстановката в страната е вече стабилна. Изключвам Силистренска област, която остава да бъде най-критична и там всички пътища все още са затворени. Отворен е само главният път от Силистра към Шумен. В цялата страна вече обстановката е нормализирана. Имаме възможност и вече движение както на тежкотоварни, така и на леки автомобили в цялата страна. Разбира се, при ограниченията, които налага зимната обстановка. В по-голямата част от страната тежките камиони трябва да се движат без ремаркета и полуремаркета. Магистралите са почистени, лично видях това, както и основните старопланински проходи са отворени при зимни условия. Продължава да е бедствено положението в Хасковска област, където по-голямата част от пътищата са затворени. Но там причина е бедствието, което се случи в понеделник. Във всички останали градове ситуацията е стабилна. Сега ще отида от Пловдив в Бургас, където ще имаме възможност да видим какви са щетите. В Бургаско имаме проблеми с пътни участъци, които са повредени от вълните.

- Има ли готовност държавата да подпомогне финансово общините, които вече изхарчиха парите за зимно почистване и поддържане? Проблемът е при по-малките общини.
- Този въпрос със сигурност не е към мене, но това, което мога да ви кажа, е, че в ситуацията, в която бяхме, особено в изминалите дни при обилните снеговалежи, сме помогнали на всички общини. Всички общини, които са се обърнали към нас, са получили помощ. Пренасочвали сме техника и на общински пътища, така че да се свърши работа. Тъй като невинаги общините смогваха да обработват с наличната си техника общинските пътища заради високата снежна покривка.

- Как оттук нататък ще бъде помогнато на пострадалите хора в село Бисер? Още повече че вече стана ясно, че няма как да бъдат отпуснати средства от европейския фонд за солидарност?
- По линия на бедствията и авариите има готовност да се помогне там на хората. Също така министър Найденов чрез програмата за развитие на селските райони ще даде възможност и ще се осигури финансиране. Така че със сигурност ще бъде помогнато на хората там, включително и с даренията, които получаваме. От много посолства също вече се обадиха с конкретни питания. Ще се направи анализ, а от кризисния щаб ще извършат разпределение и ще се помогне на всички. И с палатки, и с отопление, и с фургони. Разбира се, ще се окаже помощ и при строителството и обзавеждането на къщите на тези хора, които останаха без домове.

- Кристалина Георгиева предупреди, че всъщност по-страшното ни чака след 2 седмици, когато ще започне обилното снеготопене. В този смисъл разпоредени ли са някакви превантивни мерки?
- Разпоредени са от вицепремиера Цветан Цветанов и компетентните министерства. Най-спешното, което се прави, е да се прегледа състоянието на микроязовирите, защото те са най-критични и опасни. Предвид че големите язовири са под контрол и водите се изпускат контролирано. Докато микроязовирите, както вече бе обявено, голяма част от тях са бетонирани и не могат да бъдат контролирано изпускани. И затова там са необходими по-спешни мерки. Разпоредени са проверки, за да могат наистина да бъдат предприети превантивни мерки преди края на месеца, когато се очаква температурите да се повишат и обилно снеготопене.

- Какво е финансирането по програма „Джесика”?
- Това е много важен въпрос, защото разполагаме с малко над 100 милиона лева. Но парите са на конкурентен принцип. Може да ги вземе само Пловдив, но може и да ви изпреварят Бургас, Варна, Русе. Така че принципът е който е подал първи най-добрия проект, може да вземе и 5, и 50, и 100 милиона лева. Така че това е най-важното – инициативата и много бързото формиране на проектите.
(В интервюто са използвани въпроси и на други медии.)
mrrb