Министър Николай Нанков: Приоритизираме строителството на втори мост при Русе между България и Румъния

Министър Николай Нанков: Приоритизираме строителството на втори мост при Русе между България и Румъния

29 юни 2018 | 15:48

През месец юли Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще внесе в Министерския съвет проект за промяна на меморандума между правителствата на България и Румъния, в който ще бъде добавен втори мост между Русе и  Гюргево над река Дунав. Това съобщи днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков при посещението си в Дунавския град, където проведе среща с вицепремиера и министър на регионалното развитие и публичната администрация на Румъния Пол Станеску. В нея участва и заместник-министър Деница Николова.

Министър Нанков допълни, че веднага след това ще бъде създадена експертна работна група със заместник-министри и експерти от двете министерства, както и с представители на транспортните министерства на двете държави, за да бъдат положени основите по проектирането, търсенето на финансов източник и създаване на проектна компания за реализация на планираните и включени мостове в меморандума. Освен второ съоръжение при Русе са планирани и мостове между Никопол и Турну Мъгуреле и Силистра - Кълараш. Регионалният министър посочи, че румънският му колега е предложил да се търсят средства от европейските фондове. Другите възможности са публично-частно партньорство или смесено финансиране по линия на държавните бюджети на двете страни.

„Има вече заявени китайски намерения не само за втори мост край Русе, но за магистралата Русе – Велико Търново и свързването й с тунела под връх "Шипка"

в автомагистрален габарит“, коментира Николай Нанков. Според него много от тези проекти имат не само финансова и икономическа логика, но финансовата им измеримост се вижда при публично-частно партньорство или концесия. Всички знаем каква е натовареността на сегашния ГКПП „Дунав мост I“. Изнемогва – часове опашки, особено през летните месеци, от леки автомобили. Тенденцията през последните две - три години е ръст с 10-15% годишно на тежкотоварните транспортни средства. Вече има почти 5000 тежкотоварни автомобили средно на денонощие, обяви министър Нанков.

Според регионалния министър по обективни критерии Русе - Гюргево е с най-голям потенциал за реализация, за което ще се вложат максимални усилия.

Министър Нанков заяви, че днес България и Румъния отбелязват заедно Международния ден на река Дунав, който у нас се празнува за 15-и пореден път. На съвместната среща днес стана ясно още, че България ще предаде ротационното председателство на Дунавската стратегия на Румъния след месец октомври т.г. 

Румънската делегация отбеляза успеха на България като председател на Съвета на Еврепейския съюз. Министър Нанков отчете пред румънския си колега добрата работа на ресорния министър Лиляна Павлова. „Всички оценки са за успешно председателство, а политиките, които се обсъждаха, са за бъдещето на кохезията, многогодишната финансова рамка, членството на Западните балкани, дигитална Европа,  сигурността и миграцията“, каза регионалният министър. Той посочи, че по предложение на румънския вицепремиер експерти от МРРБ ще помогнат на експертите от румънското министерство по отношение на приоритетните теми.

Министър Нанков отчете още много добро изпълнение на програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния, която е на стойност 250 млн. евро и е най-голямата от всички, в които участва страната ни. Над 70 са стартиралите до момента проекти за над 100 млн. евро, съобщи той.

Министърът и румънският вицепремиер обсъдиха и корабоплаването по река Дунав, както и възможностите реката да е мост между страните, да ги свързва, а не да ни разделя.

Румънският вицепремиер Пол Станеску коментира, че  Дунав е вътрешна река на ЕС и трябва да обединява всички държави, през които минава. Според него тя може да допринесе много в областта на икономическите и социални отношения за България и Румъния. Той обясни, че подкрепя създаването на работна група между двете министерства, която да се заеме с ускорението на бъдещите няколко моста, защото съоръженията не са само за България и Румъния, а за целия ЕС и Европа. Той изрази надежда скоро да бъде намерено решение и по въпроса за навигирането по река Дунав, което е голямо предимство, но се явява и проблем, защото през част от годината преминаването през реката е трудно.

„Благодаря на министър Нанков за споделения добър опит от председателството на ЕС. Може да почерпим от опита на България, защото предстои и ние да бъдем председатели на ЕС след 6 месеца“, каза още Станеску.  

В Русе, в присъствието на областния управител Галин Григоров, кмета на града Пламен Стоилов и др., министър Нанков и вицепремиерът Станеску откриха изложба с най-добрите снимки от фотоконкурса на МРРБ „Една река – десетки райски кътчета“ и връчиха наградите на класиралите се на челните места. Целта на надпреварата, в която се състезаваха над 630 снимки, е да популяризира природните красоти на река Дунав и да стимулира развитието на туризма в региона. На първо място журито класира снимката на Явор Мичев от Русе – Ледоход по река Дунав край Русе. На второ място се класираха две снимки – Традиционен обичай за Никулден на брега на река Дунав до гр. Тутракан с автор Борис Бегъмов, и 18-годишният Толга Кантаров с кадъра си Лодка в река Дунав край гр. Тутракан. На трето място в класацията са също двама души – Боян Иванов от Видин и Николай Димитров от село Тръстеник. В изложбата попаднаха и снимки на Ангелина Димчевска, Васил Чапанов, Петя Никодимова, Иванела Игнатова, Лора Валериева, Николай Маринов, Петър Минков. Поощрителни награди ще получат още шестима автори – Сергей Георгиев, Лъчезар Богданов, Мариана Станчева, Зорница Коларова, Евгений Станимиров и Кристиян Борисов.

Големите победители в конкурса получиха от министър Нанков и вицепремиера ваучeри за туристически посещения, а всички останали ще получат поощрителни награди по пощите.

Министерство на регионалното развитие и благоустройството