Министър Николай Нанков в интервю за Novini.bg

Министър Николай Нанков в интервю за Novini.bg

29 януари 2018 | 10:41

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков разкри в интервю за novini.bg как протича разработването на ТОЛ системата, съобщи важната новина, че за последно ще лепим винетки по колите си и разясни какво предстои във връзка със строителството на АМ „Струма“ и АМ „Хемус“.

Относно разработването на ТОЛ системата Нанков информира, че вече са проведени четири работни срещи между АПИ и фирмата изпълнител, за да се обсъдят къде ще се монтират 500-те устройства, на които ще се плаща. Проведени са и преговори с бензиностанции. Създадена е работна група с други институции, сред които са Агенция „Митници“, „Гранична полиция“ и други. Изпълнителят започва също така подготовката на доставка на автомобили и камери, които ще извършват непрекъснат 24 – часов контрол на преминаващите тежкотоварни и лекотоварни автомобили. „Отстраняват се, разбира се, и важни проблеми, но ще си ги запазя в тайна, защото може да има недобросъвестни шофьори“, каза Нанков. В рамките на шест месеца ще се приключи обособяването на пътищата, които ще попаднат в обхвата на ТОЛ таксите и ще се създаде разумен ценови модел, за да не се отблъснат транзитно преминаващите, поясни регионалният министър. „Важно е да моделираме такова тарифиране, при което българските превозвачи да поемат по-малка част от товара, а тежестта да падне върху транзитно преминаващите, за да можем да си използваме географското положение. В момента около 50 млн. лв. са постъпленията от транзитно преминаващи тежкотоварни автомобили“, информира Николай Нанков.

Важно е също, съобщи министърът, че за последна година ще лепим винетки по колите си. „От другата година вече ще има електронни винетки. Те няма да поскъпват. Това е аксиома за нас, а и като не ги печатаме ще стане по-евтино за държавата“, съобщи Нанков. Той разясни, че автоматично преброителните устройства ще следят кой автомобил каква винетка си е закупил. Самата проверка ще се извършва по номера на колата.

„Изцяло по магистрала на море в Гърция ще ходим през 2023 година, но тази година предсрочно ще се въведат в експлоатация още 30 км от АМ „Струма“. И ще останат два тежки участъка“, съобщи министърът. Във връзка с АМ „Хемус“ Нанков разясни, че изключително бързо се действа по всички процедури. „До няколко дни се стартира строителство на отделни участъци, само времето да позволи. Извършва се проектиране на още 50 км“, каза министърът и поясни, че точно заради „Хемус“ е важна толкова много ТОЛ системата, тъй като магистралата ще се финансира само с държавни пари. Щелта е до 2024 година аутобанът да е готов.

Цялото интервю на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков може да видите тук.