Министър Петя Аврамова: Договори за 2,5 млрд. лв. са сключени до момента по Оперативна програма "Региони в растеж"

Министър Петя Аврамова: Договори за 2,5 млрд. лв. са сключени до момента по Оперативна програма "Региони в рас

05 декември 2018 | 18:37

Една от стратегическите задачи на ОПРР през 2019 г. ще бъде разработването на оперативната програма за периода 2021-2027 г. 

От общо 514 км републикански пътища, които ремонтираме през тази година, 247 км се обновяват с 230 млн. лв. от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на втората част на Годишното информационно събитие на оперативната програма, което се проведе в НДК. Министър Аврамова посочи, че това са предимно второкласни и третокласни пътища в различни области, които са важни не само за живота на хората по места, но и за всички български граждани. Тя даде пример с пътя от Враца до пещерата „Леденика“, който се ремонтира с европейски средства. С реализацията на проекта ще се подобри достъпът до една от най-красивите природни забележителности в България в Природен парк „Врачански Балкан“. „А това означава повече туристи, повече бизнес, повече икономически активности. Означава също по-безопасно пътуване за всички нас, за нашите близки, приятели, деца“, каза министър Аврамова.

Сред знаковите пътни обекти са и ремонтите на отсечките Пловдив-Асеновград, Варна-Добрич, Чирпан-Симеоновград, Добрич-Кардам, които също се финансират от ОПРР. Министърът отчете още, че през изминалата година със средства по ОПРР са обновени десетки улици, булеварди и паркове, подобрена е енергийната ефективност на обществени и жилищни сгради. Сред най-успешните проекти на програмата са и тези за реконструкция на учебната инфраструктура в цялата страна, които допълват правителствената политика за подобряване на образованието.

Министър Аврамова отчете, че към момента по оперативната програма са сключените 525 договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на обща стойност 2,5 млрд. лв. или 83% от бюджета й. Разплатените средства към бенефициенти са 43% от договорената сума или малко под 1,1 млрд. лв. 53 са приключилите проекти на стойност над 50 млн. лева. Програмата е сред отлично изпълняваните в страната, подчерта Петя Аврамова.

Регионалният министър посочи, че през 2019 г. една от стратегическите задачи на ОПРР ще бъде разработването на новата оперативна програма, като процесът е обвързан с кохезионната политика на ЕС за периода 2021 - 2027 г. „Новата цел на тази политика - „Европа - по-близо до гражданите“, и въвеждането на по-гъвкав подход за многофондово финансиране ще ни дадат възможност да се фокусираме върху спецификите, нуждите и потенциала на конкретните територии. А това е предпоставка за изпълнение на инвестиции с по-висока добавена стойност, коментира тя.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството поздрави екипа на Управляващия орган на ОПРР за постигнатите резултати. „Работете все така усърдно и качествено“, пожела им тя.

Първата част на Годишното информационно събитие беше финалът на кампанията „Моят град е моята крепост“, което се състоя на 4 ноември в зала 1 на НДК с водещи Димитър Рачков и Васил Василев – Зуека.

Сред участниците в днешния форум бяха заместник-министрите на регионалното развитие и благоустройството и на културата – Деница Николова и Амелия Гешева, Николай Станков – съветник на министъра на регионалното развитие и благоустройството, кметове на общини и представители на други бенефициенти.

mrrb