Министър Шишков: Предвидили са Югозападната дъга на Софийския околовръстен път да завършва в кръговото за Банкя, затова държавата ще направи нова разработка

Министър Шишков: Предвидили са Югозападната дъга на Софийския околовръстен път да завършва в кръговото за Банк

12 ноември 2022 | 15:14

За тези, които създадоха строителен хаос, е много удобно фирмите да са виновни

Заварихме абсурдното решение на Столична община югозападната дъга на Софийския околовръстен път, между бул. „Цар Борис III“ и АМ „Струма“ да се влива в кръговото за Банкя. Всеки може да си представи какво ще се случи, ако трафикът от скоростното трасе не излиза директно на магистралата, а се влива в кръстовище, което е дори с обратен наклон. Затова държавата ще се намеси и ще направи нова разработка. Това заяви в предаването „Седмицата“ на Дарик радио министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков.

Той посочи, че проектът е цялостно забавен поради неправилно започната процедура.  „Това е национален обект, който трябва да се изпълни в партньорство между държавата и Столична община, но общината преди 3-4 години е започнала сама процедурите по одобряване на подробен устройствен план. Не знам дали е въпрос на страшен ентусиазъм или на незнание, но държавата ще се намеси, защото местната администрация няма да се справи“, коментира арх. Шишков. Той обясни, че вече е възложил на Агенция „Пътна инфраструктура“ да направи нова разработка за трасето, защото е недопустимо да има градски ринг, който да влиза в кръгово движение. „Ще се опитаме да стартираме този проект, имаме известен напредък с участъка между бул. “България“ и бул. „Цар Борис III”, където с малки корекции процедурите ще приключат сравнително бързо“, каза още арх. Шишков. По думите му до момента са изградени само лесните участъци от Южната дъга – на околовръстното  между АМ „Тракия“ и кв. „Горубляне“, но не е правено нищо за трудната част, която сега трябва да се направи. „Загубиха се 3-4 години в правно необосновано проектиране“, коментира регионалният министър. Според него, София е задръстен град в транспортно отношение, защото не са проектирани и изградени пътните рингове, заложени в градоустройствения план. Той даде пример със строителството на бул. „Тодор Каблешков“, който за последните години се строи бавно и то само в частта между „бул. „България“ и „Черни връх“, което обаче не означава цялостно завършване на ринга и ще реши само частични проблеми.

„Ремонтът на жълтите павета и улици в центъра  на София, част от проекта по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., трябва да завърши в мандата на сегашния кмет и политическата сила, която управлява столицата. Ангажиментът трябва да е техен, защото ако проблемът остане за следващия мандат, има опасност София да катастрофира като визия, ремонтно и финансово. Ето защо ще помогнем на общината, така както помогнахме за завършването на интерконектора с Гърция“, коментира още в предаването министърът Шишков. Според него, проблемът с ремонтите е комплексен, но ключово е заданието, което е дадено на строителите. „Така възложителят си поръчва, какво да се направи, а каквото си поръчал, това ще получиш“, коментира арх. Шишков. По думите му най-важното е проектът да бъде завършен, за да може градът да получи добро строителство и парите от ЕС, заради което срокът за изпълнение ще бъде удължен до септември 2023 г.  „Надявам се да се направи ясен алгоритъм за завършване на ремонта и анализ на технологията на изпълнение, да се ревизира заданието, ако има такова. А след като всички документи пристигнат в МРРБ, ще знаем какъв е реалния проблем“, каза още регионалният министър. „Надявам се в понеделник да имаме документацията, защото въпреки уговорката с кмета, до петък не получихме нищо, за да помогнем на София, защото тя не заслужава да загуби парите от ЕС“, изрази очакване арх. Шишков. Той обаче се надява, че в началото на следващата седмица нещата ще бъдат задвижени. Друг сериозен риск е всички нередности при строежа да останат за сметка на бюджета на София. “Очаквам от Общината да си поискат парите за извършеното строителство на ул. “Граф Игнатиев” и “Солунска” в столицата, за което ги призовавам. Защото те трябва да бъдат проверени преди да е изтекла гаранцията, която е до декември 2022 г.  Впрегнали сме се да помагаме, защото София ми е на сърце, това е градът, в който съм роден“, каза още арх. Шишков.

Изборът на терен за строителството на националната детска болница показа за пръв път истинско държавническо мислене“, коментира и тази тема в предаването арх. Шишков. Той напомни, че решението за място е било „зациклило“ от години в неправилна посока. „Скелетът на недовършената сграда в двора на „Александровска“ чисто технологично не позволяваше да се прави каквото и да е. Там нямаше шанс да направим болница без компромиси.  Теренът под нея, също не отговаряше на нищо, освен на възможността да се раздадат едни пари напред, тоест - един умален моден на строителството на „Хемус, защото и там има раздадени пари“, коментира министърът. Той заяви, че на терена в кв. „Горна Баня“ ще се изгради нова и съвременна болница, с хеликоптерна площадка, с добра комуникация, без компромиси.

„Фирмите станаха жертва на един популизъм. За тези, които създадоха строителен хаос, е много удобно строителите да са виновни. Каквито и да са фирмите, каквито и легенди да се носят за тях, истината е, че са им давани пари, без да има проекти. Те не са ги откраднали". Така министърът отговори на въпрос на водещия Константин Вълков защо едни и същи компании печелят обществените поръчки в пътния сектор и скандалите около някои от тях. Според арх. Шишков, в последните години държавата е живяла в строителна илюзия. „Ако изброим каква свързаност липсва между градовете и регионите, илюзията ще стане още по-голяма. Досега имахме много голямо говорене, много медийно говорене, много предизборни кампании с обещания, но нямаме нищо построено“, изброи арх. Шишков. Според него,  проблемът е, че нямаме планирани достатъчно магистрали. „На нас ни трябват 2100 км магистрали, от които сме изгради по-малко от 40%. Имаме проблем и с качеството на проектиране, щом има преработки, но това идва, защото процесите не стартират навреме. Нямаме лоши проектанти и строители, но имаме лоши ръководители, които не могат да впрегнат навреме нещата. За мен големият проблем е, че всяка партия иска да вземе властта, но мандатът е само 4 години. Т.е., ако започне сега да проектира магистрала по всички процедури, лаврите ще останат за следващите управляващи. Ако продължи така да се мисли, никога няма да построим нужната ни инфраструктура“, отбеляза министърът на регионалното развитие и благоустройството и призова за приемственост и последователност. 

Министър Шишков информира, че служебното правителство ще приложи процедури, за да може строителният бранш да е по-спокоен и да не е зависим от политиците и техните смени. Стъпка в тази посока е разделяното на процедурите за текущ и основен ремонт на републиканската пътища.  „Така фирмите ще са зависими само от сроковете, които сами поставят. Те сега зависят от политиците. Имат неизплатени суми, защото в началото на 2021 г. при бюджет от 300 млн. лв. за ремонти, са възложени такива за 1,1 млрд. лв. – три пъти повече пари, които ги няма. Логично бе тази система да рухне по начина, по който съществуваше. Всеки който нарушава закона, рухва рано или късно, обобщи арх. Шишков.

Министърът отбеляза и нещо друго, което е много притеснително - държавата, за съжаление, в един момент излиза, че не може да си спазва собствените процедури и започва да прави нарушения. Случаят, който е показал, че няма никакъв проблем процедурите да бъдат спазвани, е пускането в експлоатация на интерконектора с Гърция.