Министър Шишков: Събудихме заспалите магистрали

Министър Шишков: Събудихме заспалите магистрали

04 май 2023 | 17:23

Автомагистрала „ Струма" ще даде бъдеще на целия регион

 „Събудихме заспалите магистрали и работим. Където трябва, строителите са на терен. Запретнали сме ръкави всички – и строители, и администрация, полагаме необходимите усилия в тази посока.“

Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков. Днес той провери хода на укрепване на свлачищата при тунел "Железница" на магистрала „Струма“ . Голямото свлачище преди съоръжението в посока Кулата е от 2020 г. и заради него строителството на този участък на аутобана беше спряно.

„Автомагистрала "Струма" не е регионален проект. Тя ще даде реално бъдеще на целия регион и не само. Защото тази магистрала не е регионална, тя всъщност е връзката от Видин до Кулата“, подчерта министърът.

 „Най-важното нещо, което иска целият български народ, е тази магистрала да бъде завършена в цялост“, каза Шишков и допълни, че завършването й трябва да стане изцяло съгласно европейското екологично законодателство.

Министърът съобщи, че е издал разрешение за строеж за един малък участък на магистрала „Струма“, в който аутобанът свършва, но той не предопределя по никакъв начин избора на трасе.

„Това, което се спекулираше, не е вярно. Продължава да се прави анализ на мерките, който до няколко месеца ще е готов, но това е работа на МОСВ“, уточни архитект Шишков и добави, че ако в  тази част мерките докажат възможността за избор на трасе, което отговаря на ОВОС-а, който към този момент е действащ, наистина ще може да се спаси този ОВОС и в най-скоро време да стартира строителството на магистралата.

Преди това обаче ще има около една година, в която трябва да се извършат проектни работи, да се изготвят Подробни устройствени планове, стана ясно от думите на Шишков.

Той обясни, че именно, за да няма бавене на старта на строителството на аутобана е побързал да одобри Подробен устройствен план и да издаде разрешение за строеж на малкия участък.

„Не се бавихме, не чакахме така, че после да се оправдаваме с някого. Одобрихме ПУП, издадохме разрешение за строеж, така, че да имаме готовност и да не изпуснем сроковете“, заяви министърът и добави: „В момента, в който от тук нататък се финализират екологичните мерки за „Струма“, имаме пълна готовност, в който и да е от вариантите, да започнем процедиране и одобряване на ПУП-ове, отчуждаване и издаване на разрешение за строеж.“

„Седем-осем месеца обаче не могат да компенсират закъснение с години. Никой не искаше да бръкне в тази рана, да поеме отговорност и никой не искаше да финализира този проблем и времето ни затисна“, подчерта още регионалният министър.

По думите му трябва да се промени мисленето и едно по едно трябва да започнат да се проектират и строят магистралите в България и пътните артерии по начин, по който е трябвало да бъде направено преди 10 години.

По време на днешната проверка на свлачищата при тунел "Железница" на магистрала „Струма“, министърът съобщи, че се работи изключително интензивно по укрепването им и по уверение на строителя през август месец ще може да се пусне едната лента на аутобана. Заедно с укрепване на свлачищата се работи и по подготовката на документите, включително и на разрешението за ползване.

„Целта ни е да съберем и документите за ползване на тунела и да го пуснем, защото той вече е готов, и да успеем да облекчим движението за летния сезон“, обясни Шишков.

Министърът съобщи още една добра новина – разрешението за строеж на магистрала „Европа“ между София и Сливница вече е издадено и в края на другата или началото на по-другата седмица предстои да започне строителството и там.

Днес Иван Шишков провери и изграждането на нов мост над р. Струма при с. Покровник на третокласния път III-1006 Благоевград – Покровник, което започна през месец март, след повече от една година забавяне на процедурите. Съоръжението бе компрометирано след обилни валежи през месец декември 2021 г. и оттогава е затворено за преминаване на автомобили и пешеходци. Мостът ще осигури връзка на Покровник и прилежащите села с областния град Благоевград. Средствата за изграждането му са осигурени от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Временното изместване на комуникациите вече е направено. Гредите са готови. Върху тях ще бъде поставена плочата на новото съоръжение. Очаква се мостът да бъде завършен до края на годината.

В проверката се включиха също заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Шушков, областният управител на Благоевград Стоян Христов, председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Венцислав Ангелов, инж. Десислава Паунова от УС на АПИ и представители на изпълнителите и строителния надзор.

 

Министерство на регионалното развитие и благоустройството