Министър Шишков: Ускоряваме строителството на скоростния път Видин-Ботевград

Министър Шишков: Ускоряваме строителството на скоростния път Видин-Ботевград

04 януари 2023 | 12:35

За три години трасето от Ружинци до Монтана ще бъде построено, прогнозира регионалният министър

 

С решението на правителството за отчуждаване на имоти по трасето на пътя Видин-Ботевград започваме да компенсираме забавянето на този изключително важен инфраструктурен обект и ускоряваме изграждането му.

Това заяви след заседанието на Министерския съвет министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков.

Правителството прие решение за отчуждаване за изграждане на обект „Модернизация на Път 1-1 (Е-79) „Видин - Ботевград“  на имоти и части от имоти – частна собственост, намиращи се в землищата на селата Ружинци,  Плешивец,  Гюргич и  Черно поле, община Ружинци, област Видин, село Каменна Рикса, община Георги Дамяново, селата Белотинци,  Смоляновци,  Клисурица, Винище, Горна Вереница, Долна Вереница и  Войници, община Монтана, област Монтана. 

 Средствата, необходими за финансиране на процедурата по отчуждаване, ще бъдат осигурени от Агенция „Пътна  инфраструктура“.

„С  решението си днес Министерският съвет даде един ясен хоризонт за развитие на Северозапада“, каза министър Шишков и благодари на експертите от АПИ, които са работили изключително активно през последните 4 месеца, за да може да се навакса изоставането.

Министър Шишков прогнозира, че за по-малко от три години трасето от Ружинци към Монтана ще бъде построено.

Той коментира, че изграждането на скоростния път от Видин до Монтана не само е жизненоважно за Северозапада, но и ще даде възможност за изграждането на другото алтернативно трасе – от Монтана до София с тунел през прохода „Петрохан“, което би могло да се реализира с концесия. А това ще подобри свързаността не само в региона.

В отговор на журналистически въпрос за казуса с натрупаните глоби на жителите от село Пролеша, министър Шишков каза, че решението е да се измени Законът за движение по пътищата, така че санкцията  да не може да надвишава стойността на три глоби за година.  

Той отправи апел към депутатите да внесат тази поправка в закона, за да бъде решен казусът не само за жителите на Пролеша, а и за всички други, получили актове на несъизмеримо висока стойност.  

Архитект Шишков уточни, че е най-добре предложението да дойде от народните представители, защото, ако инициативата е негова, е необходимо обществено обсъждане, което ще отнеме много време.