Министър Шишков в интервю за предаването "На фокус" с Лора Крумова: Между 12 и 17% "спестили" от асфалта на "Тракия" фирмите изпълнители на 2 и 3-ти лот

Министър Шишков в интервю за предаването "На фокус" с Лора Крумова: Между 12 и 17% "спестили" от асфалта на "Т

15 януари 2023 | 19:59

Водещ: След ремонта на ремонтите сега виждаме проверки на проверките по отношение на жълтите павета, на „Графа“, за резултатите, къде е корупцията по отношение на пътища и магистрали и регионални проекти. „На фокус“ е министърът на регионалното развитие Иван Шишков, здравейте.

Арх. Иван Шишков: Здравейте.

Водещ: Няма как да не забележа това, което е на масата. Това е така наречената „ядка“, от къде е?

Арх. Иван Шишков: Това е ядката от нашите проверки, които правихме на АМ „Тракия“ на втори и трети лот. Това беше преди няколко месеца, ако си спомняте. Тогава, мисля че всички си спомняте, че проверката установи, че между 12 и 17 процента от пътя и земната основа липсват на АМ „Тракия“ – втори и трети лот. Като разбира се това, което на мен не ме е учудило, че на трети лот е по-лошо положението, тоест там липсват по-големи сантиметри…

Водещ: Какво доказва?

Арх. Иван Шишков: Това доказва следното. Това е само ядка, която е само от асфалт. Асфалтът трябва да бъде по проект 22 сантиметра, трите пласта асфалт. От проверката, която тогава бяхме установили асфалтът беше между 185 и 190 милиметра, което разбира се е по-малко от 220 милиметра, ако сме точни.

Водещ: Каква е разликата между това, което трябваше да бъде и това, което е в сантиметри, за да мога да разбера, колко липсва?

Арх. Иван Шишков: В сантиметри, специално липсват 3 сантиметра в асфалта, но спрямо целия път заедно с земната основа липсата беше някъде….

Водещ: Можете ли обаче да изчислите, тъй като този участък колко трябва да е дълъг. И след като си говорим за сантиметри по този начин, може ли да се изчисли каква е щетата, какво липсва като пари?

Арх. Иван Шишков: Ние бяхме сметнали, в единия лот имаше недостиг от 17 процента, в другия 12 процента. Стойността на едната и на другия участък бяха около 133 милиона, почти еднакви за двата участъка. Въпросът обаче, чисто пропорционално ако го насложим, естествено може да получим едно число, само че в тази цена включително влиза разбира се и мостове, съоръжения. Така че, само стойността на асфалта в чисто пропорционално не може да се каже съвсем точно колко е, но ако приемем, че недостигът навсякъде е пропорционален, наистина положението има проблем.

Водещ: Тоест, има спестен асфалт при изпълнението?

Арх. Иван Шишков: Нека да го кажем точно. От пътя асфалтът плюс земната основа на единия участък липсват 12 процента на другия липсват 17 процента.

Водещ: Кои са фирмите, които са го изпълнили?

Арх. Иван Шишков: Едната фирма е гръцка, там където липсват 17 процента…

Водещ: Те са си играли повече.

Арх. Иван Шишков: Точно така. Фирмата, където е строяла българската фирма и тя е фирмата, мисля че „Трейс“, там липсват 12 процента.

Водещ: Сега това какво означава като мерки, ще бъдат ли заведени дела спрямо тях?

Арх. Иван Шишков: Проблемът, не знам дали знаете и вашите зрители дали знаят, но проверката беше направена от МВР. Тоест, инициатор на проверката не беше регионалното министерство, а беше МВР. Какво следва от тук нататък най-вероятно министър Демерджиев знае. Относно трети лот обаче, той беше предвиден за проверка защото беше вече видимо в лошо състояние. Агенция „Пътна инфраструктура“ беше предвидила така или иначе да се прави проверка, за да знаем какъв ремонт трябва да бъде направен – основен и текущ, любимата тема…

Водещ: Както министър на регионалното развитие ви питам какво според вас трябва да се случи, независимо от това какво смята да предприеме министър Демерджиев?

Арх. Иван Шишков: Това, което трябва да се случи е за съжаление да похарчим едни пари за да направим ремонт, тоест да направим основен ремонт на трети лот и най-вероятно да подготвим документация за основен ремонт включително и на втори лот в рамките на още една година.

Водещ: Тази проверка показва, че тези две фирми са се облагодетелствали при изпълнението на…

Арх. Иван Шишков: Тази проверка показва, че пътят няма тези параметри, които са били предвидени по проект. Кой как се е облагодетелствал мисля, че проверката на МВР може да го каже.

Водещ: Тази фирма едната, за която споменавате, не гръцката а българската, изпълнява и други проекти, за които вие правихте проверка и през тази седмица едната, от които беше с участието на кмета на София Йорданка Фандъкова – на „Графа“ и на жълтите павета.

Арх. Иван Шишков: Точно така.

Водещ: Пак взехте ядки. През нощта беше на „Графа“.

Арх. Иван Шишков: Проверката не е направена защото фирмата е същата, проверката е направена защото София кандидатствала и е получила одобрение през Оперативна програма „Региони в растеж“ 41 милиона лева участие…

Водещ: Тоест, случайно фирмата е същата?

Арх. Иван Шишков: Абсолютно е случайно, да. Това, което обаче ние сме направили, знаете, че аз бях се виждал с кмета на София два пъти. Веднъж направихме една среща в Министерството на регионалното развитие за да уточним проблемите с жълтите павета, във вашето студио включително си говорихме на тази тема. При вас също казах, че съм притеснен веднъж, че кметът на София не е поискал плащанията от Министерство на регионалното развитие, тоест за тези участъци, които бяха завършени – „Граф Игнатиев“ и улица „Солунска“. Във вашето студио казах, че имам притеснения за жълтите павета. Във вашето студио казах и го направих, увеличих с шест месеца срока, защото срокът изтичаше март месец тази година вече, Столична община нямаше да може да влезе в този срок за да завърши ремонта. Така че, ние имахме вече два разговора, знаете че се виждахме включително с кмета на жълтите павета миналата неделя, водихме разговор в тази посока. И за да може наистина да бъдем конструктивни, да не губим време, защото както виждате сроковете все повече ни притискат, това, което направихме, направихме го през нощта в събота на „Граф Игнатиев“ защото знаете, че там минават трамваи…заради движението, мисля, че беше ясно.

Водещ: Фандъкова отговори деликатно, но каза следното: На „Графа“ са правени 57 проверки, тази ще е 58-та, не ни притеснява. Каза, новото е, само че, министър присъства на тази проверка. Популизъм ли е това присъствие, така ли го разчитате от думите на Фандъкова?

Арх. Иван Шишков: Не. Нашият разговор с вас започна с проверката на АМ „Тракия“. Знаете много добре, че аз съм бил на много проверки, включително на извършващи се строежи в България. Така че, това не ми е първата проверка, не искам да кажа коя е, защото най-вероятно не знам, не ги броя и не ме интересува числото. Свикнал съм наистина сам да наблюдавам процеса, сам да мога да разбирам какъв е проблема, за да мога да бъда полезен включително и на екипа, с който работя, защото мисля, че така най-бързо може да се вземат ясни и кратки решения.

Водещ: Тези 57 проверки, които са направени в момента на „Графа“ 58-та, имате ли индикации, че ще покаже нещо различно?

Арх. Иван Шишков: Надявам се да не покаже нищо различно. Тази проверка е първата обаче, която я прави Министерството на регионалното развитие и е първата проверка, след като Столична община си е поискала парите. Тоест, аз не знам колко проверки, кой, защо и как ги е предизвикал досега на „Граф Игнатиев“, знаете колко скандали имаше, знаете колко репортажа имаше, включително от вас журналистите, така че, това е първата проверка, която се прави от Министерството на регионалното развитие.

Водещ: Направи ли ви впечатление нещо, докато вадехте тези ядки?

Арх. Иван Шишков: Както сами казахте, аз присъствах в началото на проверка, може би около час бях в началото на проверката. Направи ми впечатление наистина, че след втората и третата ядка, която се вади от бетона, не излизаше в цялост, но не искам да коментирам нищо. Нека в края на краищата завърши изцяло проверката, за да установим наистина резултатите от тази проверка.

Водещ: А за да ви разбера, това че не излиза в цялост така, а се чупи, означава липса на качество, така ли?

Арх. Иван Шишков: Не искам да мисля в тази посока, просто не ми се иска. Казвам ви, защото си мисля, че наистина за да помогнем на София имаме две неща, които трябва да свършим. Веднъж да направим проверката, ако се окаже, че има някакви проблеми да има време строителят да ги коригира, не София да загуби пари и не да загуби качество от ремонта.

Водещ: Ако се окаже, че има проблем, това означава ли, още един ремонт на „Графа“?

Арх. Иван Шишков: Със сигурност ще означава, защото първо „Граф Игнатиев“ все още е гаранция, което означава, че строителят трябва да си извърши гаранционен ремонт…

Водещ: Тоест, „Трейс“ освен за магистралата ще се погрижат и за…

Арх. Иван Шишков: Аз в момента не знам даже „Граф Игнатиев“ кой е изпълнявал ремонта, защото…

Водещ: Но те бяха, това беше голям скандал.

Арх. Иван Шишков: На „Граф Игнатиев“ имаше строител един, после строителят е излязъл от обекта, после сега в момента е друг строител на този участък…

Водещ: Тоест, не е един единствен, така ли?

Арх. Иван Шишков: Да, на жълтите павета е бил един, излязъл е, после се е появил „Трейс“, тоест там наистина има една смяна…

Водещ: Тоест, на жълтите павета също имаме „Трейс“?

Арх. Иван Шишков: В момента е „Трейс“, а преди това не е бил „Трейс“ в началото на ремонта. Тоест, Столична община е сменяла в процеса на строежа е сменяла строителя и на двата обекта.

Водещ: „Трейс“ влиза на жълтите павета за да оправя, или в някакъв етап…

Арх. Иван Шишков: Жълтите павета направихме проверката за да не губим време, тъй като установихме, включително заедно с разговора с госпожа Фандъкова, който имахме, аз твърдя, че разговорът беше много добър и ползотворен. Те в момента правят, проучват отделно, извън за София в някаква лаборатория, не знам точно къде, правят проверка, за да видят наистина откъде идва проблема.

Водещ: Тоест, и двете ли проверки до 20 дни се очаква…

Арх. Иван Шишков: Това, което ние обаче направихме е да установим наистина до тук нещата, които са построени в какво положение са, за да сме сигурни и да знаем. Целта на проверките в действителност е включително да помогнем на Столична община, защото помагайки на Столична община помагаме на софиянци, не помагаме на политическа сила, а помагаме на София, за да може наистина София да завърши тези ремонти, да ги завърши добре и да си получи разбира се парите. Парите, които вече сме удължили с шест месеца.

Водещ: В същия този разговор вчера пред Анна Мария-Конова в „Събуди се“ госпожа Фандъкова каза, че няма да се кандидатира за следващ мандат. Каза го, докато отговаряше на въпроси за „Графа“ и за жълтите павета. Вие имате ли политически амбиции след служебния кабинет?

Арх. Иван Шишков: Не, обаче това, което тя каза, че няма да се кандидатира, пак във вашето студио аз казах, че най-важното е да завърши преди кметските избори, да завърши ремонта на центъра на София, за да не остане на друг кмет. Оказа се, че съм бил прав тогава. Тоест, тогава когато съм го казал съм бил прав, защото наистина този кмет, който е започнал този ремонт е най-добре да завърши ремонта.

Водещ: Ще успее ли?

Арх. Иван Шишков: Разбира се, аз се надявам, че ще успее. Имайте предвид, че докато аз съм регионален министър ще помагам изцяло, за да може госпожа Фандъкова и да може, фактически София да може да получи един завършен ремонт и то в по-добро качество.

Водещ: Две теми, за това много малко време имаме, така че да ви питам бързо и по двете. Как ще приключи казуса с Пролеша и натрупаните стотици хиляди левове от винетки?

Арх. Иван Шишков: Казусът с Пролеша, първо искам да кажа, че това, което се завъртя в публичното пространство, има разрешение за строеж и за рамката и за камерите. Тоест, това, което в момента се коментираше, и за двете съоръжения, защото те са съоръжения и камерите и рамката, има разрешение за строеж. Това, което аз съм направил, говорил съм включително с председателя на Комисията по регионално развитие, предложил съм на него, говорихме няколко пъти на тази тема, включително влезе и в регионалната комисия, да бъде направено такова изменение в Закона за пътищата, че да не се плаща глоба повече от три глоби, когато човек има повече от три глоби да не се плаща по-голямо количество…

Водещ: Ако не е известен.Това ще мине ли?

Арх. Иван Шишков: Да, като виждам общо взето нагласите в тази посока, специално това ще мине. Аз обаче съм притеснен, че в регионалната комисия не желаят да гледат текста, който аз съм предложил за търпимост, защото най-големия проблем е, че ние имаме 95 пъти, които са констатирани като незаконно строителство. И според мен единственият начин тези пътища да бъдат узаконени, включително и на фирмите да бъде платено, ако разбира се са извършени качествено самите ремонти, този текст наистина да мине, да може да получи своята законова реализация, за да може наистина държавата да тръгне в един по-законов ред. Всички ме питате мен за законност, всички ме питате за пътища, за ремонти. Ето, това е стъпката, от която може да тръгнем напред.

Водещ: Като казахте законност, на финала на разговора сме, защо назначихте заместник-министър Захари Христов в „Автомагистрали“ без да има експертиза за това? Той е филолог.

Арх. Иван Шишков: Първо, не само филолог, този коментар няколко пъти се коментира в тази посока. Първото му образование е филолог, след това бакалавър…

Водещ: За нашите зрители, разследван е за корупция по време на служебния кабинет на Стефан Янев. Прокуратурата не дава информация как е приключила проверката, която правят?

Арх. Иван Шишков: Аз лично нямам никаква информация да е бил разследван. Искам да ви кажа още нещо, че когато се назначава заместник-министър, защото той беше известно време заместник-министър, когато се назначава заместник-министър се прави първо обследване на хората. Тоест, ако хората имат някакъв проблем, включително и криминален, тези хора не получават съгласие да бъдат назначени за заместник-министри.

Водещ: Едно изречение наистина на финала. Назначението му свързано ли е с тази проверка, която му е правена, разследван или не?

Арх. Иван Шишков: Не.

Водещ: Не, защо го назначихте там?

Арх. Иван Шишков: Защото той сам пожела да напусне поста заместник-министър, но пожела да продължи да работи в системата на Министерство на регионалното развитие. Този човек все пак е работил, знаете в предишния служебен кабинет. Прецених, че може да бъде полезен.

 

Цялото интервю на министъра на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков за предаването "На фокус" с Лора Крумова, по Нова тв, можете да видите тук.