Министър Шишков: Закон или замитане на проблема – това е решението за незаконното строителство

Министър Шишков: Закон или замитане на проблема – това е решението за незаконното строителство

11 май 2023 | 22:59

Закон или замитане – това е решението за незаконното строителство. Ако не се вземе законово решение, означава, че искаме да заметем проблема. Предложението ми е да бъде направено изменение в ЗУТ във вариант за търпимост. Така министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков коментира проблема с незаконните ремонти на републиканските пътища, язовирите, изграждането на част от автомагистрала „Хемус“ в предаването „Денят он еър“ на телевизия България он еър.

Браншовите организации са съгласни, че трябва да се намери законов механизъм за решаване на проблема. В рамките на проведения дебат установихме, че търпимостта е по-подходящ вариант във връзка с конкретната ситуация. Единствено Камарата на строителите в България настояват да бъде узаконяване. Депутатите трябва да решат дали ще бъде търпимост или узаконяване, обясни регионалният министър. Важно е да регламентираме това незаконно строителство, за да може да продължим, допълни той и припомни, че между 20 и 25 процента от четвъртия участък на АМ „Хемус“ е изграден незаконно.

Арх. Шишков коментира и днешните протести срещу изграждането на автомагистрала „Струма“ през Кресненското дефиле. Издал съм разрешение за строеж и съм одобрил подробен устройствен план за малък участък, представляващ връзката между магистралата до Кресна до кръговото, което е изградено. Няма никакво основание да се твърди, че има предрешено трасе в някаква посока, подчерта той. Пред министерството днес имаше протестиращи заради издадено разрешение за строеж. „Къде бяха те, когато се строяха част от автомагистралите без такова, а ние всички не знаехме?“, попита той.

Министърът поясни, че при срещата му с протестиращите те са коментирали исканията си за избора на трасе. „Днес темата не е тази. В момента се протестира за нещо, което не е решено. Основният критерий за избор на трасе ще бъдат екологичните мерки“, категоричен беше той. Към момента от МОСВ се прави анализ на мерките за защита на животинските видове и запазване на природата в дефилето.

Проектът на АМ „Струма“ трябваше да е готов в цялост, да е решено трасето, а не към днешна дата най-сложният от екологична и техническа гледна точка проблем да стои. Служебният кабинет има сериозна воля да развива инфраструктурата и го прави.

До няколко месеца ще има ясно решение за избор на трасе и ще има хоризонт по най-бързия начин да започне проектирането и изграждането на трасето, такова каквото ще бъде избрано. Дали сме ясен знак, че магистралата трябва да бъде реализирана в цялост  и сме дали хоризонт, така че да не върнем процедурите назад.  Направихме така, че процесът да бъде необратим и да имаме магистрала „Струма“, която ще отговаря на екологичното законодателство и която ще бъде изградена с разрешение за строеж. Това е най-разумното поведение, което един регионален министър и едно правителство трябва да направи, каза арх. Шишков.

Не мога да си обясня защо протестиращите не желаят да развием инфраструктурата. Ще отговоря на всички въпроси и ако е необходимо ще се срещна с тях отново. Излъчен от протестиращите човек при срещата ми с техни представители разбираше това, което правим и че не сме предрешили трасето.

Министър Шишков постави и риторичен въпрос за хората, които са недоволни от липсата на завършена магистрала. „Знаете ли колко хора протестират непрекъснато, макар и без да са излезли на протест, заради това, че АМ „Струма“ е в това положение?“

По темата с АМ „Европа“ той припомни, че са дадени всички необходими възможности като документация и се очаква до края на май да бъде пуснат участъкът от Драгоман до Калотина. Утре предстои първа копка на последния участък от магистралата от София до Сливница. Служебният кабинет е одобрил подробен устройствен план, извършил е процедури по отчуждаване, като е издадено и разрешение за строеж на част от участъка, така че да започне строителство. Довършена е и голяма част от строителството на участъка от Драгоман до Калотина. Всичко това е направено за АМ „Европа“ в рамките на девет месеца.

Също за този период магистрала „Русе – Велико Търново“ е обявена за обект от национално значение, одобрен е подробен устройствен план за участъка Русе – Бяла и обхода на Бяла, на финала са процедурите за отчуждаване. Прави се проект, който трябва да завърши до края на годината. Уверенията обаче са, че до септември тази година за част от проекта ще има готов проект и ще може да бъде издадено разрешение за строеж, така че да има готовност за строителство на участъка. По договор проектирането трябва да завърши 2024 година, но има участъци в по-напреднала фаза с проектиране и ще може да се даде фронт за издаване на разрешение за строеж и започване на строителство.

Закъснели сме много с проектирането в годините назад, както и със строителството на автомагистрали, затова трябва да се строи бързо и качествено, обобщи арх. Шишков.