Министър Шишков: Започва авариен ремонт на проблемния водопровод във Варна

Министър Шишков: Започва авариен ремонт на проблемния водопровод във Варна

19 май 2023 | 21:04

До края на следващата седмица ще бъдат издадени разрешения за строеж за последните 3 обекта от финансирания по ОПОС воден проект за областта

 

Започва авариен ремонт на участъка от водопровода във Варна, който дефектира най-много. Ще бъде направен график и съвсем скоро ще започне подмяната на тръби в наклонения терен с подходящ материал. Дейностите ще бъдат финансирани от ВиК – Варна. При необходимост ще бъде отпуснат кредит от „Български ВиК холдинг“ ЕАД.

Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков след проведената във Варна днес работна среща с областния управител Марио Смърков и кмета на общината Иван Портних. В нея участваха също заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Шушков, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Венцислав Ангелов и изпълнителният директор на „Български ВиК холдинг“ ЕАД Ирена Георгиева. Освен състоянието на ВиК във Варна, по време на разговора бе обсъдено и закъснението на финансирания чрез Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“ ВиК проект за област Варна.

Разрешението за ползване на авариралия водопровод е от 2008 г. Със сигурност има проблеми във времето назад. Искам да разбера защо този водопровод дефектира, има ли някакво напрежение с поддръжката на ВиК във Варна, каза още министър Шишков.

Инвеститор е било Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Община Варна е издала разрешението за строеж. Всички институции започваме да търсим проекта. Днес установихме, че той липсва както в МРРБ, така и в община Варна. Това е обезпокоително, отбеляза министърът. И допълни, че ще бъде направен анализ на изпълненото, за да се знае какъв е мащабът на необходимите ремонтни дейности. Оттук нататък стъпваме на наследството и започваме да решаваме проблемите, каза Иван Шишков.

До края на следващата седмица ще бъдат издадени разрешения за строеж за последните 3 обекта от финансирания по ОПОС воден проект за областта, съобщи още министърът и напомни за голямото забавяне по него. Само два от предвидените общо осем обекта ще бъдат завършени в рамките на оперативната програма. За съжаление, започнахме да ги строим буквално преди месец и половина. Имаше дълги забавяния с процедурите с отчуждавания, обясни той. И допълни, че затруднения при изпълнението създава и незаконно изградената инфраструктура.

Министър Шишков посочи, че частта, която няма да бъде изградена, ще бъде фазирана. „В момента уверенията са, че ще бъдат изградени около 40%. Средствата за останалата част няма да бъдат загубени. Единственият проблем, който се поражда, е върху строителя, върху времето, върху качеството на строителството. Ще трябва да продължаваме напред, за да се борим с времето и да направим качествено строителство. Даже в момента имахме разговор с община Руен, защото няма издадено разрешение за строеж за един обект, който представлява три отделни обекта, минаващи през отделни 3 общини. Уточнихме, че ще бъде издадено. Разговарях и с кмета на община Аксаково, вече дойде и главният архитект на общината Аксаково, за да решим и този проблем“, информира министърът.

Управителят на ВиК Варна инж. Веселин Русев, който също участва в срещата, обясни, че през тази година ще завърши изграждането на канализационна система за с. Каменар. Материалите са налични на обекта, има механизация и работници, очаква се само разрешение за строеж. До 30 дни ще приключи работата по ул. „Патриарх Максим“ в областния център. Ще се направи опит в същия срок да завърши и изпълнението в друг участък. Част от тръбите вече са на обекта, финансирането е осигурено. Направена е мобилизация, ще се работи максимално бързо. До края на месеца ще бъде прекратено строителството по бул. „Христо Смирненски“.

В отговор на въпрос за искана оставка на управителя на ВиК Варна, министър Шишков посочи, че не може управителят на дружеството, който е на поста от няколко месеца, да е виновен за това, че му се налага да спасява програмата, като работи така, че да може да изпълни максимално голяма част от залаганите във времето обекти. Както и Варна да не загуби средствата, и да има основание недовършените да бъдат фазирани. „Проблемите на ВиК – Варна са много и трябва да направим така, че да спасим максимална част от европейските пари – да ги изградим и да ги ползваме сега. Затова направихме анализ за всеки обект – кой ще бъде направен, кой кога трябва  да започне да се строи. Ще има обекти, които есента ще бъдат започнати. Обекти, за които чакаме разрешение за строеж, друг тип обекти, които са във вилни зони, които имат други проблеми. Т.е. всеки обект си има своя проблем и наистина трябва да го направим максимално бързо. Ако тези обекти бяха правени във времето назад, със сигурност градът нямаше да изглежда в това състояние“, категоричен бе министър Шишков.

В момента са води кореспонденция относно преместваемите обекти на Златни пясъци, така че институциите да не си прехвърляме отговорността в двете посоки. Може би ще бъде изчистено през другата седмица. Надявам ще бъдем единни и да приложим закона, каза още регионалният министър.

Започваме да правим съвместно задание за Аспаруховия мост, съобщи още министър Шишков. И обясни, че община Варна има ангажименти да финансира осветлението и тротоарите. Ще струва толкова, колкото ще предвидим в проекта. Затова ще направим така, че да има конкретно задание и да не се бавим, защото и тук ни чака работа, която за съжаление трябва да свършим по-рано, каза още той.

Днес министър Иван Шишков проведе и работна среща с областните управители на Варна, Търговище и Шумен - Марио Смърков, Станимир Парашкевов и проф. Христо Христов, в която също участваха председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Венцислав Ангелов и изпълнителният директор на „Български ВиК холдинг“ ЕАД Ирена Георгиева. На нея бяха обсъдени най-важните и спешни инфраструктурни и ВиК проекти в трите области.