Минисър Шишков: Служебният кабинет не е плащал за незаконно строителство за ремонт на пътища

Минисър Шишков: Служебният кабинет не е плащал за незаконно строителство за ремонт на пътища

02 май 2023 | 21:02

Служебният кабинет не е плащал за незаконно строителство за ремонт на пътища. Изплатени са само гласуваните от Народното събрание при предишния редовен кабинет 50%. Ние отказахме да платим на строителите следващите 50% за тези ремонти, които са изпълнени като основни, защото представляват незаконно строителство. Ако се намери механизъм, ще се търси възможност да бъде платено. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков в предаването „Денят на живо“ на телевизия Нова нюз.

Проблемът в България е липсата на проекти, а не толкова финансирането. Заварихме спрени процедури за развитие на част от магистралите и инфраструктурните обекти. За седем-осем месеца положихме огромни усилия и това вече е минало. В резултат не само сме пуснали част от АМ „Европа“, а сме създали условия до края на май да може да бъде завършен целият участък от Драгоман до ГКПП „Калотина“, информира арх. Шишков. И посочи, че е имало проблеми от страна на държавата, необходимост от препроектиране и одобряване на подробни устройствени планове. Първият одобрен подробен устройствен план е още от 2014 година, припомни регионалният министър. Очаква се другата седмица да започне строителството на участъка от София до Сливница, за който в края на миналата седмица е издадено Разрешение за строеж. В рамките на този мандат на служебния кабинет освен това беше одобрен и подробният устройствен план, уточни още той.  

Арх. Иван Шишков даде пример и с магистрала „Русе – Велико Търново“, която е обявена за обект от национално значение, извършени са отчуждителни процедури за участъка Русе – Бяла и обхода на Бяла и за него се очаква до септември да има възможност за издаване на разрешение за строеж. В рамките на 3-4 години магистралата трябва да бъде довършена, ако строителството започне през септември.

До няколко месеца вероятно ще бъде издадено разрешение за строеж на деветия участък от АМ „Хемус“, за който текат отчуждителни процедури. Прави се препроектиране на 5 и 6 участък от аутобана. Министър Шишков припомни, че забавянето в останалата част на скоростния път от Ботевград към Мездра не е само по вина на строителя, но и на държавата. Той е бил проектиран с кръгови кръстовища на едно ниво. Другата седмица ще има възможност за одобряване на подробен устройствен план с изменение, така че кръстовищата да бъдат на две нива, както се изисква за скоростните пътища.

Без целия този труд, ако нямаме подготвителна дейност и възможност да открием фронт за строителство на автомагистралите, въпросът има ли финансиране или не, остава на заден план, подчерта арх. Шишков. Единственият начин да харчим държавни средства е чрез правенето на проекти, регламентирано и по закон. Само така ще сме сигурни, че начинът, по който ще изразходваме средства, ще е различен от този, който е бил правен в годините назад. Създаваме друга работна среда, включително и в АПИ, и друга философия на работа от гледна точка на ремонта и поддръжката на републиканските пътища, обясни той.

На въпрос за предложения от „Продължаваме промяната“ редовен кабинет и има ли шанс да бъде формиран такъв регионалният министър каза, че служебното правителство е на работа от първия ден и ще продължи да работи активно докато му изтече мандата. „Където е имало кризи, сме се намесили, за да дадем хоризонт напред за развитие на държавата“, подчерта той.