МРРБ изпрати за нотификация в ЕК проекта за интегриран градски транспорт в Столицата

МРРБ изпрати за нотификация в ЕК проекта за интегриран градски транспорт в Столицата

12 юли 2018 | 17:08

Със 125 млн. лв. ще бъдат доставени 13 нови трамвайни мотриси и ще се ремонтират две от основните трамвайни трасета в София

 Управляващият орган на Оперативна програма „Региони в растеж“ (ОПРР) 2014-2020 в Министерството на регионалното развитие и благоустройството изпрати за нотификация към Европейската комисия проекта за „Интегриран столичен градски транспорт - фаза II“ на Столична община. Той е на стойност 125 млн. лв., от които безвъзмездната финансова помощ по програмата е 107,3 млн. лв. Проектът е голям съгласно регламент на Европейския съюз и по тази причина трябва да премине процедура по нотификация в Европейската комисия.

Със средствата по проекта ще бъдат реконструирани трамвайния релсов път по ул. “Каменоделска“ -  от кръстовището с бул. "К. Стоилов" до крайно трамвайно ухо "Орландовци" и трамвайният релсов път по бул. “Цар Борис III“ -  от ухо “Княжево“ до ухо “Съдебна палата“. Ще бъдат купени и 13 нови нископодови съчленени трамвайни мотриси. Интелигентната система за управление на трафика и съществуващата система за информация на пътниците в реално време ще бъдат надградени.

Изпълнението на дейностите по проекта чрез инвестицията от оперативната програма ще допринесе за реализирането на цялостната стратегия за развитие на интегрирания столичен градски транспорт.