Отборът на Монтана е последният финалист в кампанията на МРРБ „Моят град е моята крепост“

Отборът на Монтана е последният финалист в кампанията на МРРБ „Моят град е моята крепост“

30 октомври 2018 | 17:38

Димитър Рачков и Васил Василев - Зуека сътвориха празник на знанието в Габрово, изпитвайки ученически отбори от 7 области от Северна Централна и Северозападна България

 

Отборът на област Монтана е четвъртият финалист в образователно-патриотичната кампания на Министерството на регионалното развитие и благоустройството „Моят град е моята крепост“. В провелото се в Габрово днес състезание участваха и ученически отбори от областите Велико Търново, Видин, Враца, Ловеч, Габрово и Плевен, които бяха „изпитвани“ от звездните водещи Димитър Рачков и Васил Василев - Зуека.

Мирослав Дамянов от ПМПГ „Св. Климент Охридски“ и Лилия Атанасова 3 ОУ „Иван Вазов“ от Монтана спечелиха максимален брой точки в изключително оспорвана надпревара, тъй като отборите постигнаха почти равен резултат, показвайки отлични знания. Втори са отборите на областите Ловеч и Видин. Трето място спечели  отборът на домакините от област Габрово.  

Състезателите бяха оценявани от жури с председател министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, а членове бяха заместник-министрите на регионалното развитие и благоустройството и на образованието и науката Деница Николова и Таня Михайлова, кметът на община Габрово Таня Христова и областният управител на Габрово Невена Петкова.

„Пожелавам ви да обичате и да се гордеете с  градовете, в които живеете. Всички седем отбора показахте отлични знания и умения  и доказахте, че познавате добре нашата Родина. Пазете това, което създават вашите родители“, каза министър Аврамова при връчване на наградите на победителите. Тя подчерта, че е удивена от любознателността на учениците и знанията им в областта на историята, географията, литературата и фолклора. „Радвам се, че нашата инициатива допринася децата да научват за още повече забележителности, които успяваме да рехабилитираме и модернизираме. Най-важна обаче е емоцията, която създава състезанието“, каза още тя. Министър Аврамова отбеляза, че благодарение на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. и усилията на правителството България става по-красива и предпочитана туристическа дестинация  с обновените  обекти.

Състезанието в Габрово бе последният полуфинал от инициативата, която срещна ученически отбори от всички области на страната, спрямо регионите за планиране. Домакини на полуфиналите бяха градовете Шумен, Кюстендил, Сливен и Габрово, които са сред общините отличници на оперативните програма „Регионално развитие“ 2007-2013 и „Региони в растеж“ 2014-2020. Големият финал ще се проведе на 4 ноември в зала 1 на НДК в София. Тогава на сцената ще се изправят четирите отбора финалисти - от Шумен, Перник, Кърджали и Монтана.