Отборът на Област Перник спечели състезанието за знания "Моят град е моята крепост" за Югозападна България

Отборът на Област Перник спечели състезанието за знания "Моят град е моята крепост" за Югозападна България

05 юни 2018 | 17:38

Министър Николай Нанков реши "спора" за лидерското място в региона след изпит на ученици с въпроси по история и география

 

Отборът на Област Перник спечели втория полуфинал на образователно-патриотичната кампания на МРРБ „Моят град е моята крепост“ за областите от Югозападна България, който се проведе в Кюстендил. Над 460 ученици и техните преподаватели изпълниха голямата зала на Драматичен театър „Крум Кюлявков“, за да подкрепят своите фаворити.

В ролята на изпитващи на сцената бяха актьорите Димитър Рачков и Васил Василев – Зуека, а помощ на състезателите оказваше водещата на „Аз обичам България“ Евелина Павлова. Участие в надпреварата взеха 12 ученика от 5-и, 6-и и 7-и клас, които бяха разпределени в 6 отбора, формирани от областите Благоевград, Кюстендил, Перник, Пазарджик, София - град и София област. Втори се класира отборът на домакините, като битката за титулярното място бе изключително оспорвана. Третото място зае отборът на София област.

Купата бе завоювана след изпълнение на „дузпи“ под формата на допълнителни въпроси от председателя на журито – министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Останалите членове на журито бяха заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, областният управител Виктор Янев и кметът на Община Кюстендил Петър Паунов. Като победител Област Перник ще представлява региона по време на финала на инициативата, който ще се състои през  есента в София.

Децата  премериха знания в три състезателни кръга. В първия от тях всеки отбор отговаряше на два въпроса за родния му край, свързани с културно-исторически обекти, обновени и социаизирани за туристически посещения по ОПРР. Във втори кръг участниците трябваше да познаят изпълнителя и името на песен. Последният кръг, включва въртене на „колело на късмета“ с имената на всичките 28 области, а всеки отбор трябваше да отговори на въпроси за района, който му се падна след завъртане на колелото.

„Кампанията „Моят град е моята крепост“ е изцяло патриотична, а целта ни е да създадем и възпитаме, заедно с учителите и родителите, у децата висок дух и ценности, за които всеки говори, но малко предлага. Младото поколение трябва да изпитва любов към родния край, да знае, че във всеки български град се случва нещо добро, което да задържи хората”, коментира министър Нанков. По думите му моралните ценности във все по-голяма степен изчезват от младите поколения, а те също са важни за възпитанието им освен знанията и уменията, за да бъдат достойни българи и гордост за регионите си.

Министър Нанков коментира още, че Кюстендил не е избран случайно като домакин на инициативата. Общината е сред най-добрите бенефициенти по Оперативна програма “Региони в растеж“ 2014-2020 г., с чието финансиране  се организира кампанията.

В момента проектите, които община Кюстендил изпълнява с европейско финансиране от програмата са в размер на 18 млн. лв. Министърът напомни, че общините „отличници“, бенефициенти на ОПРР ще имат възможност догодина да получат допълнително финансиране за обекти в областта на модернизиране на образователната инфраструктура, обновяване на градска среда и мерки за енергийна ефективност на база преразпределение на неусвоен ресурс.

 След втория полуфинал на “Моят град е моята крепост“, в началото на новата учебна година, през месец септември, ще се проведат още два за останалите региони от страната, чиито домакини ще са Габрово и Стара Загора.