През следващата седмица се очаква да започне ремонтът на пречиствателна станция за питейни води „Ясна поляна“

През следващата седмица се очаква да започне ремонтът на пречиствателна станция за питейни води „Ясна поляна“

31 март 2023 | 16:42

Има осигурени пари от правителство за авариен ремонт на пречиствателна станция за питейни води към язовир „Ясна поляна“. Считам, че от другата седмица най-вероятно ще има възможност да започнат реално строително-монтажните работи. Това съобщи след оглед на съоръжението министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков.

Станцията, която пречиства водата за населените места по Черноморието на юг от Бургас, не е в добро състояние. Тя е строена през 1974 г. и оттогава не е ремонтирана. Заради установените проблеми предстои да бъдат направени и конструктивни укрепвания. Направена е пълна организация за необходимите за изпълнение дейности.

Отпуснатите от правителството средства ще бъдат достатъчни, за да се отстранят констатираните проблеми, категоричен бе арх. Шишков. Министърът напомни, че по първоначална оценка необходимият за ремонта  ресурс е бил около 15 млн. лв. Заради конструктивните проблеми на пречиствателната станция за питейни води, размерът на необходимите средства е увеличен и са предвидени 23 млн. лв.

Много спешно, в рамките на месец и половина, трябва да укрепим съоръжението, за да няма проблем с водоснабдяването, каза министър Шишков. Ситуацията е аварийна. Това се дължи на факта, че в годините назад е нямало поддръжка и не е обръщано внимание на станцията и състоянието ѝ. Знаем технически какво трябва да бъде направено и считаме, че ще можем да се справим. След анализ е създадена организация и се надявам, че няма да има никакви проблеми, допълни той.

В инспекцията на язовир „Ясна поляна“ и станцията участваха също областният управител на Бургас проф.д.н. Мария Нейкова, изпълнителният директор на „Български ВиК холдинг“ ЕАД Ирена Георгиева, управителят на ВиК Бургас инж. Ганчо Тенев и кметовете на Бургас, Царево и Приморско – Димитър Николов, Георги Лапчев и Димитър Германов и др.

Министър Шишков увери кметовете, че летният сезон ще бъде гарантиран и няма да има проблеми с водоснабдяването.

mrrb