Разширяване на партньорството между България и САЩ във всички области от взаимен интерес обсъдиха регионалният министър Андрей Цеков и американският посланик Н. Пр. Кенет Мертен

Разширяване на партньорството между България и САЩ във всички области от взаимен интерес обсъдиха регионалният

04 август 2023 | 14:20

Съединените американски щати са наш ключов и стратегически партньор, както в областта на отбраната, така и в сферата на икономическите отношения. Особена роля за това има и учредяването през 2020-та година на Стратегическия диалог България –САЩ.

Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков на среща с американския посланик у нас Н. Пр. Кенет Мертен.

Двамата обсъдиха възможности за разширяване двустранното сътрудничество в областта на инвестиционните проекти, благоустройството, регионалното развитие и политиките в областта на инфраструктурата в България.

Министърът представи пред американския посланик акценти от политиките на МРРБ в областта на пътната инфраструктура. Той информира за големите инфраструктурни проекти, които са в изпълнение и по които работата трябва да продължи с ускорени темпове, защото са важна предпоставка за развитие на икономиката ни и ще допринесат за разширяване на инфраструктурните връзки със съседните ни държави – магистралите „Хемус“, „Струма“, „Русе - Велико Търново - Маказа“ и „Европа“.

От ключово значение за региона е и изграждането на нови мостове на река Дунав, стана ясно в хода на разговора.

Също важни за транспортната свързаност на страната ни са изграждането на магистралата „Дупница - Гюешево“ – по оста запад – изток, както и магистрала „Черно море“ – в посока север – юг.

„Забавянето на всичките тези проекти през годините е по-скоро политически проблем и проблем с планирането при предходни кабинети,“ подчерта министърът и допълни, че завършването на тези обекти предполага интензивна работа, за която българските експерти биха могли да почерпят опит от американски специалисти в областта на инфраструктурата.

„За реализирането на инвестиционната програма на правителството ще разчитаме на съдействието на Съединените щати за идентифициране на механизми, чрез които да се възползваме от американския технически капацитет“, заяви още регионалният министър.

Н. Пр. Кенет Мертен поздрави министъра за амбициозните цели, които си поставя и изрази готовност двете страни да търсят начини за партньорство в редица области.

В срещата участваха заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Найденов и началникът на политическия кабинет на министъра Николай Сайков.