Река Дунав „преминава“ по Моста на влюбените в София чрез 60 снимки

Река Дунав „преминава“ по Моста на влюбените в София чрез 60 снимки

11 октомври 2018 | 12:23

Изложба показва част от достиженията на Дунавската стратегия и красотите на втората най-дълга река в Европа

 

Река Дунав „преминава“ по Моста на влюбените в София чрез 60 снимки. Уникалната изложба може да се види до 20 октомври. Тя е част от заключителното събитие за Българското председателство на Стратегията на ЕС за Дунавския регион – Седмия годишен форум и срещата на министрите с ресор туризъм, които ще се проведат на 18 и 19 октомври в НДК. Към днешна дата за участие са се регистрирали над 900 души от България и други страни. 

Експозицията представя 27 проекта. Те илюстрират постигнатото с общи усилия въз основа на сътрудничеството в Дунавския регион в опазването на природното и културното наследство, устойчивост в сектора на туризма, превенция на риска за околната среда, управление на водите, възстановяване на влажните зони, изграждане на мрежа от защитени територии и т.н. Включени са и 29 от снимките, направени по българското поречие на Дунав и отличени във фотоконкурса на Министерството на регионалното развитие и благоустройството „Една река – десетки райски кътчета“ по повод Международния ден на реката – 29 юни. Целта е да се покаже добавената стойност на Дунавската стратегия и да се даде допълнителна мотивация за поддържане на сътрудничеството към балансирания, устойчив и приобщаващ растеж на региона.

Стратегията на Европейския съюз за Дунавския регион предоставя солидна интегрирана рамка, за да могат държавите и регионите да разрешават въпроси, които не могат да бъдат разглеждани поотделно, а вместо това изискват транснационални стратегически мерки, проекти и изграждане на мрежи за сътрудничество.

Регионът на река Дунав включва следните държави от ЕС: Германия (Баден-Вюртемберг и Бавария), Австрия, Словашката република, Чешката република, Унгария, Словения, Румъния и България, както и държави извън ЕС – Хърватска, Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Република Молдова и Украйна.