С интерактивна прожекция върху стар “Икарус“ МРРБ показа как европейските инвестиции промениха градовете

С интерактивна прожекция върху стар “Икарус“ МРРБ показа как европейските инвестиции промениха градовете

24 октомври 2019 | 11:32

С пъстро 3D mapping шоу по корпуса на стар автобус „Икарус“ Министерството на регионалното развитие и благоустройството представи по интерактивен начин как са се променили градовете благодарение на европейското финансиране по Оперативна програма „Региони в растеж“. Водещ на шоуто, което зарадва жители и гости на столицата, беше Деян Славчев – Део. Гости бяха министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, заместник-министър Деница Николова, заместник-кметът на Столична община Дончо Барбалов и изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в Република България Силвия Георгиева. За зрителите концерт изнесе Биг бендът на Катедра "Поп и джаз изкуство" на Национална музикална академия "Проф. Панчо Владигеров". Висшето учебно заведение бе напълно обновено през тази година с инвестиция от малко над 3 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г., като това e един от най-значимите проекти, свързани c подобряване на образователната среда.

„Отчитаме сериозен напредък в изпълнението на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Към днешна дата са приключени 209 проекта. Разплатените средства по реализирани проекти са на обща стойност близо 1,5 млрд. лв., което е почти 50% от ресурса по програмата. Сключени са 598 договора за 2,6 млрд. лв. или 86% от бюджета на програмата. Тези важни числа недвусмислено показват напредъка и успехите на една от най-мащабните инфраструктурни програми в България“, заяви министър Петя Аврамова. Тя отбеляза, че всички тези средства са насочени към повишаване качеството на живот във всички региони на страната. „С работата си продължаваме промяната в големите и средните градове, като същевременно подкрепяме и по-малките. Финансираме реформата в здравеопазването, образованието и социалната сфера, инвестициите в спортна, културна и пътна инфраструктура, туризъм. Промяната е видима, дори и за скептиците“, каза още министър Аврамова. Тя подчерта, че е важно обществото да цени постигнатите успехи и да ползва подобренията с грижата на добър стопанин.

Заместник-министър Николова също акцентира върху значението на оперативната програма за подобряване живота на хората. Решението за този нов вид интерактивен отчет не е случайно. „Целта е да ни подсети за времето, в което всички се возихме само на такива автобуси, влизахме в университетите с ръкавици и така пишехме лекции, в училищата имаше само черна дъска и тебешир, а детските площадки не бяха безопасни. Сега, благодарение на европейските средства, старите автобуси сменихме с нови, по-екологични, по-икономични. Използваме новите технологии, за да обучаваме младите хора по нов начин, училищата са преобразени като материална база и обзавеждане”, посочи Николова. И отчете, че инвестициите в населените места по управляваните от МРРБ оперативни програми в периода от 2007 г. до момента достигат 6 млрд. лв. По думите й основна цел пред министерството в момента е договарянето на новия ресурс от над 3 млрд. лв., който ще се инвестира в бъдещия програмен период 2021-2027 г.

 

 

mrrb