Шест нови електробусa стават част от градския транспорт в Благоевград с 4,3 млн. лв. от МРРБ

Шест нови електробусa стават част от градския транспорт в Благоевград с 4,3 млн. лв. от МРРБ

04 септември 2023 | 19:55

Шест нови електробусa стават част от градския транспорт на Благоевград. Те ще допринесат за намаляване на замърсяването на въздуха и опазването на околната среда. Модерните обществени превозни средства са доставени по проект "Интегриран градски транспорт на град Благоевград", финансиран по управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Той е на стойност 5,6 млн. лв., от които над 4,3 млн. лв. са безвъзмездните европейски средства, а останалите са собствен принос на общината. За обслужване на машините са доставени и монтирани и 3 двойни зарядни станции.

Сред официалните гости на церемонията за представяне и тестово пътуване бе заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Ангелина Бонева, която е и ръководител на управляващия орган на ОПРР. „Не говорим просто за автобусен превоз. Това е екологичен, чист, зелен транспорт, който прави града по-привлекателен и много по-тих", посочи зам.-министър Бонева.

На събитието присъстваха още кметът на Община Благоевград Илко Стоянов и зам.-кметът по икономика, финанси и европейски проекти Мария Петрова, Александър Мацурев - заместник-областен управител на област на Област Благоевград, Радослав Тасков - председател на Общински съвет - Благоевград и др. 

За безаварийното пътуване на електробусите бе отслужен водосвет, а жителите и гостите на града имаха възможност да тестват новите превозни средства.

Електробусите са нископодови, с двойна врата за осигуряване на максимален комфорт за пътниците със специални потребности, както и за родители с колички. Разполагат с рампа, след пускането на която автобусът не може да потегли. При това положение автоматично се включват аварийни светлини, които да ориентират водача и всички останали участници в движението. Снабдени са и със система за сигнализация и безопасност на пътниците.