Снежната блокада - актуална информация от министър Лиляна Павлова

Снежната блокада - актуална информация от министър Лиляна Павлова

27 януари 2012 | 14:07

Водеща Анна Цолова: Денят ще бъде, общо взето, под знака на снеговалежа, целият ден ще мине така, над цялата страна вали. Сега ще имаме актуална информация от министъра на регионалното развитие и благоустройството, която координира щаба по почистването на пътищата и ще ни даде актуална информация къде вали и каква е ситуацията, за да бъдем максимално полезни. В София - обилен снеговалеж в момента. Очевидно софиянци са решили да не излизат с автомобилите си, може би не са могли да ги почистят.

Водещ Виктор Николаев: От малките улички не са успели да излязат. Големите са горе-долу проходими.

Водеща: Затова няма задръствания и е спокоен тръфикът. Почиства се и в момента, защото снегът е много силен и така за съжаление е в цялата страна. Добро утро.

Водещ: Добро утро. Къде е най-тежко и непроходимо?

Лиляна Павлова: Добро утро. Метеорологичната обстановка в цялата страна е изключително сериозна. Има сериозни снеговалежи и снегонавявания, а най-тежко в момента е на териториите на област Русе и Разград, където вече цяла нощ са затворени пътищата - и главните пътища, и третокласните пътища. За съжаление обаче има хора в малките населени места, в селата, които не са разбрали, сутринта са тръгнали на работа въпреки. . .

Водещ: Спасяват ли ги в момента закъсалите?

Л. Павлова: В момента има един роторен снегорин, който навлиза, съвсем скоро ще извадим един автобус с 12 човека, които са тръгнали на работа, и няколко автомобила. Пълна механизация, тежка механизация от "Гражданска защита" и от МВР е изпратена, така че
съвсем скоро. . .

Водещ: Много ли закъсали има в Североизточна България?

Л. Павлова: Не, слава богу, няма много закъсали, защото ние навреме затворихме, още снощи, всички пътища там. Вятърът е ужасно силен, много сериозни навявания, още веднъж. . .

Водеща: И работодателите да не се сърдят на работниците си, които няма да отидат на работа днес.

Л. Павлова: Да, със сигурност трябва да има този толеранс към работниците. Пак казвам, на когото не се налага, нека да не пътува, защото пътищата в този регион са просто непроходими.

Водещ: Към Румъния е непроходимо на север, на юг. . .

Л. Павлова: Румъния обяви код червено. Границата е затворена. Това е и причината ние също да затворим нашите граници към Гърция и Турция, за да може тировете да останат на топло, да останат на паркингите на тези гранични пунктове. Тези, които са в нашата страна, сме ги отбили още в Бургас и Стара Загора, и Шумен, за да няма наслояване на много тирове и автомобили по територията на страната, тъй като ние имаме код оранжево, което също предизвиква необходимост от отбиване на тежкотоварни автомобили, които са без вериги.
Иначе като цяло пътната обстановка в страната е под контрол. Всички - проходът на Републиката, Петрохан и Рижкия проход, са отворени, разбира се, при зимни условия, с вериги за тежкотоварните автомобили. За коли са отворени. . .

Водещ: За магистралите. . .

Л. Павлова: . . . всички пътища от републиканската пътна мрежа. Ситуацията с магистралите. На магистрала "Тракия" на 108-и километър при Пазарджик имаме тежко ПТП - автобус, тир и
автомобил, имаме пет човека, които имаше. . . със съмнения за травми, нямат травми, минаха през болницата в Пловдив. Само един е оставен временно да се види дали няма счупена ключица. А всички останали са пуснати. В момента колегите от МВР правят последни проучвания на ситуацията и ще пуснем трасето. Току-що, преди броени минути буквално, два тира леко се усукаха на магистрала "Хемус", но в момента вече има влекачи там, които ще бъдат изтеглени от пътя. Едното платно ще бъде освободено съвсем скоро.

Водещ: Витиня?

Л. Павлова: Витиня също е проходима, почиства се в момента в двете посоки магистралата и съвсем скоро ще бъде отворена. Временно само е затворено. . .

Водещ: "Струма", пътят за Гърция?

Л. Павлова: "Струма" е отворена, проходима е. По същия начин магистрала "Люлин", но на магистрала "Люлин" е с вериги за тежкотоварните автомобили. Или казано накратко: всички пътища са проходими за автомобили. В Смолянска област обаче са с вериги и за автомобили, и за тежкотоварни, а проходите на републиката, както и главни, основните магистрали - за тежкотоварните са само с вериги, задължително. Във всички останали случаи ще бъдат
отбивани. Има много сериозен контрол на. . .

Водещ: За наказания има ли хора, които по нощите сте си ги нарочили, като обикаляхте, където не чистят и пестят пари?

Л. Павлова: Използвам случая да благодаря, първо, на всички екипи - на екипа на Агенция "Пътна инфраструктура". Всички бяха налице. За пълното съдействие на "Гражданска защита", на МВР. С Калин Георгиев, с г-н Николов - всички бяхме в постоянна връзка, много добра координация, цяла нощ всички бяха на крак, на място, има много добра. . .

Водещ: А тука. . . в късна емисия видяхме, че се карате с някакъв.

Л. Павлова: Той не ми е служител, не мога да го уволня за съжаление.

Водещ: Греблото било вдигнато и се е разхождал. . .

Водеща: Това е на някаква фирма, която е наета. . .

Л. Павлова: Това е фирмата, която е определена за снегопочистване в Пернишка област. Снегоринът имаше наглостта да мине на 50 сантиметра от мен и от краката ми с вдигнато гребло. Това беше при Долна Диканя.

Водещ: А, той иска вас да изгребе, не снега?

Л. Павлова: Вероятно искаше мен да изгребе, но аз отидох и имах сериозен разговор с него.

Водеща: Други нарушения - не. Защото от снощи има. . .

Л. Павлова: Със сигурност ще има санкции. Нямаме други нарушения.

Водеща: . . . много сигнали за Пернишко?

Л. Павлова: Значи, сигналите, които и ние получаваме, над 2000 сигнала са получени през тази нощ, сигналите са предимно за Пернишка област, тъй като въпросната фирма няма достатъчно техника. Ние го знаем. Санкционирани са. Много сериозни мерки сме предприели спрямо тях. Ние, разбира се, сме предприели действия, фирмата, която почиства "Люлин" е мобилизирана за "Струма", а колегите от Кюстендилска и Благоевградска област помагат за Пернишка област, тъй като тази фирма. . .

Водеща: Малко свидетелски разказ за идването ви до студиото в София. Наистина ли софиянци са се отказали от това да излязат с автомобилите си днес, защото към 8.00 часа вече има задръствания в София в обикновени, обичайни часове, но сега улиците били по-празни от обичайното?

Л. Павлова: Улиците са сравнително по-празни. Въпреки всичко има движение. Аз нямах проблем с придвижването, защото има пълна организация и мобилизация и в София за почистването. . .

Водещ: Телефона кажете пак, на който хората могат денонощно да, не знам, да поискат помощ и да сигнализират, че са закъсали. Освен 112, някакъв друг номер имате.

Л. Павлова: Освен 112, 070013020 е телефонът на Агенция "Пътна инфраструктура", където приемаме, както казах вече, над 2 хиляди обаждания. Колегите ще бъдат денонощно, създаден е кризисният щаб, работим всички активно и денонощно. Продължаваме в този режим, тъй като очакваме днес поне до 2.00 часа през нощта, на четвъртък срещу петък, да вали сняг.

Водещ: Без да спре.

Л. Павлова: Без да спре, като, разбира се, ще има моменти с по-силен и по-слаб снеговалеж, така че още веднъж призовавам: който не се налага да пътува, да не пътува, тъй като, въпреки че пътната инфраструктура, пътищата са разчистени, проходими са, но има сериозен вятър и навявания.

Водещ: Ще е по-спокойно и заради. . . по-малко контрабанда може би ще има при по-малко движение и при част от затворените граници.

Водеща: И сериозно сега, в крайна сметка. . .

Л. Павлова: Границата с Румъния не се очаква. . . искам, понеже вие преди малко в емисията казахте, в Румъния наистина освен код червено там за съжаление не се почистват малките населени места около границата, там наистина няма кой да се притече на помощ и положението е много сериозно.

Водещ: Само. . .

Л. Павлова: При нас е изчистено и е проходимо, пътят Русе - Търново беше затворен в момента за почистване. Той ще бъде отворен, но тъй като границата е затворена, не препоръчваме на транзитно пътуващите да се движат. . .

Водещ: А код червено може ли да обявим, това е пълно затваряне?

Л. Павлова: Код червено е пълно затваряне. Ние не сме на този етап, тъй като сме по-скоро може би само в ситуацията, където е в Русе и в Разград, там е най-тежко наистина.

Водещ: Там може да се обяви код червено.

Л. Павлова: Там бихме могли.

Водеща: Пак да кажем на работодателите да не се сърдят на служителите си, които днес няма да могат да отидат на работа.

Л. Павлова:
Те всъщност тези хора, които са в момента в снега, те ще бъдат извадени съвсем скоро и ще могат да отидат, макар и със закъснение, на работа.

Водеща: Но голяма част от тях предполагам, че не са. . .

Л. Павлова: Но имаме затворени и основният път, който е Русе - Разград, и третокласните пътища в региона. Те са затворени и хората няма да могат да отидат. . .

Водещ: Ще арестуват ли за денонощие упорити шофьори, които блокират, отдръпват се, казват им: спри, чакай, обаче пак продължават?

Л. Павлова: Ами, МВР много активно работи по темата. Въпросните два тира, които се усукаха преди малко на магистрала "Хемус", те се усукаха така, както се случи снощи и на "Струма", защото се задминаваха. При зимни условия, при една лента отворена, за да минават тирове, мисля, че е абсурдно. Когато. . . аз бях доста време снощи на магистрала "Струма", имаше няколко тира, които влекачът ги извади, те пред мен с мръсна газ, както се казва, с много висока скорост минаха тогава, когато ги извадиха, в бързането си да продължат надолу. Това считам, че е некоректно
поведение към техния живот и към живота на хората. . . Това е и в съвестта на гражданите.

Водеща: Ще следим работата на щаба, който оглавявате, и в емисиите новини, разбира се, до тази вечер. Има закъснение около 10 и малко над 10 минути на градския транспорт в София. Задръствания сериозни няма. Ще ви държим информирани за всичко, което става и в страната, разбира се. Благодаря ви и лека работа ви желая и скорошно спиране на снега.

Л. Павлова: И аз си желая, благодаря.

Водещ: Благодарим ви и лека работа. . .

mrrb