Утре се открива Седмият годишен форум на Стратегията на ЕС за Дунавския регион

Утре се открива Седмият годишен форум на Стратегията на ЕС за Дунавския регион

17 октомври 2018 | 17:12

Утре, 18 октомври, се открива Седмият годишен форум на Стратегията на ЕС за Дунавския регион. Двудневното събитие ще се проведе в Националния дворец на културата в София в рамките на Българското председателство на Стратегията и се организира от Министерството на регионалното развитие и благоустройството в партньорство с Европейската комисия. България пое председателството на Стратегията за една година на 19 октомври 2017 г.

В рамките на форума, от 10.00 часа на 18 октомври в зала 10 ще се проведе среща на министрите с ресор туризъм от Дунавския регион, които се очаква да приемат заключителен документ, фокусиран върху туризма и културното наследство и създаването на общ туристически продукт. В нея ще участват комисарят по регионална политика Корина Крецу, министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, министърът на туризма Николина Ангелкова и министрите с ресор туризъм на другите участващи в Стратегията държави. Това са държавите-членки на ЕС - Германия, Австрия, Словакия, Чешката република, Унгария, Словения, Хърватия и Румъния, и 5 държави извън ЕС - Сърбия, Босна и Херцеговина, Република Молдова и Украйна.

След срещата, от 11.20 часа в зала 3.1 участниците ще си направят семейна снимка.

В 11.30 часа в зала 6 вицепремиерът Екатерина Захариева, комисар Корина Крецу, министър Петя Аврамова и министър Николина Ангелкова ще дадат съвместна пресконференция.

Откриването на форума ще бъде от 13.00 часа в зала 3. Той ще започне с 3D мапинг, представящ красотата и богатството на природното, културното и историческото наследство в Дунавския регион. Форумът ще бъде открит от вицепремиера Екатерина Захариева, комисар Корина Крецу и министрите Петя Аврамова и Николина Ангелкова. Изказване ще направи и еврокомисарят по образование, култура, младеж и спорт Тибор Наврачич.

Във фокуса на събитието ще бъде туризмът, като двигател за икономически растеж и териториално сближаване. Ще бъдат разгледани ключови теми за региона, свързани с опазване на културното и историческото наследство, използването на нови технологии и дигитализация на туристическия сектор, транспортната свързаност и мобилност, безопасност и сигурност при предлагане на туристическите услуги и др. В рамките на отделните панели ще бъдат дискутирани възможностите за привличане на публични и частни инвестиции в туризма, както и използването на финансови инструменти в периода след 2020 г. Ще бъдат засегнати и темите за синергията и съгласуваността между макрорегионалните стратегии за постигане общите цели на ЕС и за бъдещето на макрорегионалните стратегии след 2020.

Седмият годишен форум на Стратегията на ЕС на Дунавския регион ще продължи на 19 октомври. В края на събитието страната ни ще предаде ротационното председателство на Стратегията на Румъния.

 

Напомняме, че влизането на форума става само с предварително направена акредитация. Влизането в сградата на НДК е през вход А4.

Седмият годишен форум на Стратегията на ЕС за Дунавския регион може да бъде гледан на живо в четвъртък ТУК и в петък ТУК.