В момента се ремонтират 5 съоръжения по автомагистралите „Тракия“ и „Хемус“ /видео/

В момента се ремонтират 5 съоръжения по автомагистралите „Тракия“ и „Хемус“ /видео/

20 август 2018 | 14:01
  • В момента се ремонтират 5 съоръжения по автомагистралите „Тракия“ и „Хемус“  /видео/

17 съоръжения общо по АМ „Тракия“ и АМ „Хемус“ са в лошо експлоатационно състояние. Миналата година ремонтирахме други 7 съоръжения по двете автомагистрали. Тази година от тези  17 съоръжения в момента ремонтираме 5: три от тях са на АМ „Хемус“ – на „Коренишки дол“, при тунел „Витиня“ посока от Варна към София, виадукт „Потоп“, както и две мостови съоръжения на АМ „Тракия“ - на км 20, което е най-високото на магистралата и на 37 км, което беше компрометирано след преливането на общински язовир при Ихтиман.

Отделно от това трябва да спомена, че ресурсът за ремонтиране и въвеждане в съответствие с инженерните проучвания на тези 17 мостови съоръжения е над 130 млн. лв.

До края на годината влизаме в още 3 обекта, като ще създадем необходимата временна организация на движението, за да не допускаме кризисни ситуаци, свързани с придвижването.

Останалите съоръжения ще бъдат ремонтирани планово според възможностите на бюджета, в рамките на 2019-2020 година.

Знам колко е трудно, от гледна точка на шофьорите, но с призив да са търпеливи, защото всичко това е за тяхната безопасност. За да ремонтираме и да приведем в необходимото състояние мостовите съоръжение, за да може пътищата да гарантират безопасно  придвижване, са необходими ремонти, които наистина затрудняват в определени часови диапазони движението.

С призив към шофьорите на тежкотоварни автомобили - също да бъдат търпеливи. Например в част от АМ „Хемус“ част от тежкотоварното движение е насочено по стария, алтернативния път през Витинска река и Ботевград до ремонтирането на съоръженията на „Витиня“ на 35+600 км и на „Коренишки дол“. Убеден съм, че до първи ноември ще приключим с тези ремонти и при въвеждането на зимното поддържане на автомагистралата ще възстановим движението на тежкотоварните автомобили по нея.

Но не трябва да чертаем апокалиптични картини. Тези съоръжения са поддържани съобразно необходимите конструктивни и експлоатационни характеристики в нелошо състояние,  но експлоатационният срок от 40-45 г. , откакто са проектирани и построени, е на път да изтече. И ако тази и следващата година не  извършим тези планови ремонти, ни грози опасността след 2-3-4 години  да затворим в тези участъци и двете автомагистрали.

mrrb