В МРРБ се проведе заседание на Националния експертен съвет по устройство на територията и регионална политика за обсъждане и съгласуване на проект на Национална стратегия за регионално развитие на Република България за периода 2012-2022 година

В МРРБ се проведе заседание на Националния експертен съвет по устройство на територията и регионална политика

09 февруари 2012 | 15:52

В МРРБ се проведе заседание на Националния експертен съвет по устройство на територията и регионална политика (НЕСУТРП), на което беше обсъден и съгласуван проект на  Национална стратегия за регионално развитие на Република България за периода 2012-2022 г. (НСРР).

Националната стратегия за регионално развитие на Република България е ключов документ, който определя дългосрочните цели и приоритети на държавната политика за регионално развитие. Важна задача на НСРР е да зададе общата стратегическа платформа за разработване на Регионалните планове за развитие на районите от ниво 2 и следващите документи на по-ниските териториални нива, чието разработване предстои през 2012 г. и 2013 г., като същевременно отчита целите и приоритетите на бъдещата кохезионна политика на Европейския съюз за програмния период 2014-2020 год. и определя какъв ще бъде приносът и участието на българските региони за изпълнението на Стратегията „Европа 2020”.

Проектът на НСРР - http://mrrb.government.bg/index.php?lang=bg&do=law&type=8&id=482, е изготвен от екип от експерти на Националния център за териториално развитие. След отразяване на получените бележки и препоръки, направени от членовете на НЕСУТРП, проектът на НСРР (2012-2022) ще бъде внесен за приемане от Министерския съвет.

 

mrrb