В София приеха пътна карта за подобряване изпълнението на Дунавската стратегия

В София приеха пътна карта за подобряване изпълнението на Дунавската стратегия

25 май 2018 | 14:58

Изложба на „Моста на влюбените“ в София ще покаже богатото наследство в страните по течението на реката

 

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова председателства днес съвместна среща на Националните координатори и Координаторите на приоритетни области на Стратегията на ЕС за Дунавския регион. Събитието е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС. Това е и трета среща, организирана в рамките на Българското председателство на Дунавската стратегия. Като част от форума се състоя и заседание на Тройката, в която България е заедно с Унгария и Румъния.

Оптимизация и ключови промени в плана за действие по Стратегията на ЕС за Дунавския регион бе основната тема на дискусията. „Днешното заседание е ключово по отношение на Плана за действие в контекста на рамката след 2020 г.“, коментира зам.-министър Николова. Тя отбеляза, че през годините приоритетите на Дунавската стратегия се развиват и проектите трябва да бъдат актуализирани, преобразувани или заменени съгласно приоритетните цели. Заместник-регионалният министър отбеляза, че  Планът за действие изисква допълнителен анализ и оценка на всяка приоритетна област, а процесът трябва да приключи най-късно до края на 2020 г., като се свърже с новите приоритети на политиката на ЕС за сближаване.

В рамките на съвместната среща бе коментирана и подготовката за Седмия годишен форум на Дунавската стратегия, който ще се проведе на 18 и 19 октомври в София в сътрудничество с Европейската комисия. Той е посветен на туризма като генератор на икономически растеж. Очаква се широко да се дискутират възможностите за привличане на публични и частни инвестиции, както и използването на финансови инструменти. Зам.-министър Николова информира, че на открито ще бъде организирана и експозиция на проекти, допринасящи за целите на Европейската стратегия за Дунавския регион. Тя ще бъде подредена в периода 8-20 октомври на „Моста на влюбените“ до НДК. Изложбата ще се фокусира главно върху проекти в областта на туризма и опазването на културното и природното наследство. Снимките ще бъдат изложени на 30 двустранни табла, които дават представа за богатото наследство в Дунавския регион. Досега са получени снимки от Австрия, Босна и Херцеговина, Чехия, Унгария, Словакия, Словения и Румъния за 21 проекта.

Зам.-министър Николова информира, че по повод Международния ден на река Дунав, Министерството на регионалното развитие и благоустройството организира фотоконкурс, чиято цел е да открие и популяризира най-красивите места по река Дунав. Най-добрите снимки ще бъдат част от специална изложба, която ще бъде открита в Русе от министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на 29 юни 2018 г.