Зам.-министър Деница Николова получи официално руля символ на Председателството на Дунавската стратегия

Зам.-министър Деница Николова получи официално руля символ на Председателството на Дунавската стратегия

04 декември 2017 | 17:50

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и национален координатор за Дунавската стратегия Деница Николова прие от унгарския посланик Текла Харангозо руля, който е символ на Председателството й. Страната ни пое поста от Унгария през месец октомври т.г. за срок от една година.

Фокус на срещата между Деница Николова и Текла Харангозо бяха приоритетите на България за двете Председателства през 2018 г. - на Съвета на ЕС и на Дунавската стратегия.

Зам.-министър Николова подчерта, че страната ни поема голяма отговорност, тъй като предстоящият период е изключително важен за дискусиите по ключови за ЕС теми като многогодишната финансова рамка, европейската перспектива на Западните Балкани и др. Тя представи основните сфери на компетентност на министерството за Председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., свързани с териториалното сближаване и градската политика, като изтъкна важността на полицентричния подход, който може да доведе до балансирано регионално развитие и условия за по-висок икономически ръст.

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова и унгарският посланик у нас Текла Харангозо се обединиха около мнението, че двустранният политически диалог и сътрудничеството между България и Унгария са на високо ниво.

Посланикът на Унгария благодари специално и за голямата подкрепа, получена у нас от унгарския ултраспортист Пал Ющьош-Хидвеги, който направи пробег на цялата брегова ивица на Дунав, дълга близо 3000 км, за да промотира Дунавската стратегия и темата за опазването на околната среда.