Заместник-министър Малина Крумова: Очакваме язовир „Пловдивци“ да бъде въведен в експлоатация още тази есен

Заместник-министър Малина Крумова: Очакваме язовир „Пловдивци“ да бъде въведен в експлоатация още тази есен

25 май 2018 | 20:22

Още тази есен очакваме да бъде въведен в експлоатация първият изграден след повече от 30 години язовир за питейно-битови нужди – „Пловдивци“. Това съобщи днес заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова, която бе на посещение в Област Смолян. Тя направи инспекция на съоръжението и проведе среща с кметове на общини от областта.

Язовир „Пловдивци“ може да снабдява с питейна вода близо 40 000 души на територията на общините Рудозем и Мадан и в още 30 населени места в Централните Родопи. „Този проект е важен, защото ще осигури достатъчно вода за хората и за техните битови нужди и ще допринесе за икономическото развитие на региона“, отбеляза Крумова. Язовирът е вече пълен, като неговият обем е 2,45 млн. куб. м.

Крумова подчерта, че съществуващият в момента водопровод, който доставя вода до общините Рудозем и Мадан ще бъде рехабилитиран. „С подмяната на 27-километровия водопровод ще могат да бъдат захранвани с вода от язовира повече населени места в рамките на двете общини и водата няма да губи от качеството и количеството си“, коментира тя и допълни, че се надява в рамките на тази година да се осигури финансиране и през 2019 г. да започне неговото подновяване.

Проектният капацитет на язовир "Пловдивци" позволява захранването за питейно-битови нужди в четири общини. Той се изгражда в рамките на съвместно споразумение между МРРБ и Световната банка. Проектът е на стойност 47,4 млн. лв.

По време на срещата с кметове на общините Смолян, Рудозем, Златоград и Чепеларе бяха обсъдени възможностите за инвестиции във ВиК отрасъла в региона, включително за малките населени места с население под 10 хил. жители, за които в момента няма осигурено европейско финансиране. Крумова изтъкна, че с подготвяния от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Закон за ВиК ще бъде създаден фонд за устойчиво финансиране изграждането и ремонта на ВиК съоръжения и пречиствателни станции за населени места с население между 2 хил. и 10 хил. души. „Набелязали сме мерките и стъпките, които можем да предприемем заедно с общините в Област Смолян и ще работим приоритетно за подобряване състоянието на ВиК отрасъла в региона“, категорична бе регионалният заместник-министър.