Заместник-министър Стефан Аспарухов: Окрупняваме категориите строежи и въвеждаме регистрационен режим за обектите с ниска категория

Заместник-министър Стефан Аспарухов: Окрупняваме категориите строежи и въвеждаме регистрационен режим за обект

03 юни 2022 | 11:19

Законът за устройство на територията трябва да се промени и това е записано в коалиционното споразумение. Една от задачите на работната група е да определи под каква форма ще стане това – нов закон, разделяне на настоящия или кодекс. Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Стефан Аспарухов в предаването „Денят на живо“ на Nova News. В момента има 6 категории строежи и различни принципи за категоризация. Налице са случаи, в които държавата, общината, главният архитект или консултантът не могат да определят категорията.  „Неяснотата е голяма и затова е необходимо да направим окрупняване на категориите и изясняване на това кои обекти коя категория са“, поясни регионалният заместник-министър. Това ще даде по-голяма яснота кой какво контролира, одобрява и въвежда в експлоатация. „Крайната ни цел, особено за нискокатегорийните обекти като например къщи и огради, е да преминем от разрешителни към регистрационни режими“, подчерта той.

Необходимо е да се променят текстове от ЗУТ, обявени за противоконституционни, каза заместник-министър Аспарухов. И като пример посочи проблема с обезщетяването на собствениците на  реституираните имоти. За Столична община площта на имоти, които подлежат на възстановяване, е 50 кв. км. „Ще се опитаме да повдигнем разговора с други ведомства като Министерство на финансите, Министерство на околната среда и водите, защото исканията на собствениците са да могат да реализират инвестиционните си намерения“, поясни той. 

През юли се очаква изменение в Наредба 7 за правилата и нормативите за устройство на отделните видове територии и устройствени зони, с което ателиетата да се считат за жилища, когато се определя предназначението на сградата. Към момента човек, притежаващ ателие, не може да се регистрира и да получи адрес. „Правим всичко възможно да променим това“, увери регионалният заместник-министър.

Важна задача на едни от предстоящите изменения в ЗУТ е да се ускори проектирането и реализирането на всички обекти на техническата инфраструктура, като един от механизмите е електронизацията, т.е. възможността за електронното извършване на услугите и паралелно съгласуване.

Заместник-министър Аспарухов обясни, че на първо време ще бъдат приети измененията в ЗУТ, чието обществено обсъждане приключи. С тях се дава възможността ДНСК да проверява както сроковете за изпълнение на одобряващия орган за издаването на разрешение за строеж или отказ, така и предписанията от държавата към местната власт за проверки по незаконни строежи. Тези промени ще бъдат депозирани през юни в Народното събрание.

mrrb