Започва работа по най-спешните за прецизиране текстове на Закона за устройство на територията

Започва работа по най-спешните за прецизиране текстове на Закона за устройство на територията

21 юни 2021 | 16:25

Започва работа по най-спешните за прецизиране текстове на Закона за устройство на територията. Това стана ясно на работна среща, проведена днес по покана на министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова. В нея участваха Илиян Терзиев – председател на УС на Камарата на строителите в България, представители на Камарата, проф. Тодор Булев – председател на УС на Съюза на архитектите в България, проф. Борислав Борисов от Камара на архитектите в България, Георги Шопов – председател на Националната асоциация  на строителните предприемачи, Борис Милчев – правен консултант, адвокат Румяна Ножарова, експерти от ведомството.

Разпоредбите, които ще подлежат на преразглеждане, са свързани с последните влезли в сила изменения на Закона за устройство на територията, които създават затруднения в работата на строителния бранш. Те касаят прилагането на изискванията за регулация, временни и поставяеми обекти, озеленяване и други.

В срок до 28 юни браншовите организации трябва да представят в министерството своите предложения за прецизиране на тези и други разпоредби от закона. Експерти на министерството ще ги обобщят, след което ще се състои нова среща за разглеждане на конкретни текстове. След преминаване на необходимите подготвителни процедури, предложенията за промяна на закона ще бъдат подложени и на обществено обсъждане.