Започват проверките с профилограф на магистралите и скоростните пътища

Започват проверките с профилограф на магистралите и скоростните пътища

30 август 2023 | 16:56

От утре, 31 август 2023 г., започват проверките с профилограф на автомагистралите и скоростните пътища. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков ще присъства на първата инспекция на АМ „Хемус“, която ще се проведе на участък в гаранционен срок.

За проверките ще се използва лазерният профилограф на Dynatest MARK IV, който е купен през 2008 г. със заем от Световната банка и е доставен на Института по пътища и мостове. Апаратурата работи с лазерни датчици, измерва неравностите на повърхностния слой на пътната настилка съгласно международен индекс за неравности. Профилографът се обслужва от екип от двама човека – водач и оператор. В реално време операторът може да следи на екран стойностите от измерванията.

Институтът по пътища и мостове има Сертификат за акредитация № 197 ЛИ от 05.01.2023 г., валиден до 01.04.2025 г., издаден от ИА „Българска служба за акредитация“, съгласно изискванията на стандарт БДС EN ISO/IEC 17025:2018, в който са включени изпитвания на повърхностните качества на настилките със съответните стандарти и методики.

В проверката утре ще участват също зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Найденов, както и началникът на отдел „Обследване на пътища и конструктивни качества на настилките“ в Института за пътища и мостове инж. Светослав Каймаканов. ИПМ е част от структурата на МРРБ.

 

Проверката ще стартира утре, 31 август, от 11:00 часа, на АМ „Хемус“. Преди това ще има кратка демонстрация на лазерния профилограф на паркинга на последния изграден участък от АМ „Хемус“, на 5 км след отбивката за Ябланица, в посока Варна.

Kоординати на локацията, от която ще стартира проверката:

https://maps.app.goo.gl/q8TuZZQ4WQojFrjt8